Evde yapılabilecek etkinlikler düşündüğünüzden de fazladır. Her yaş grubu için farklı alternatif bulunmaktadır. Haydi, evde yapılabileceklere birlikte bakalım.
“Çocukla evde kaldık, çıkamıyoruz” diye düşünmeyin. Bazen dışarı çıkıp temiz havanın tadını çıkarmak ve enerjik çocukları dışarı atmak mümkün değildir. Ancak dışarı çıkıp oynayamayacağımız için içeri sıkışmış olmamızın birçok nedeni var. Hava durumu düzenli olarak büyük bir faktördür ya da çeşitli zorunluluklar sebebiyle evde kalmamız gerekebilir.
Ayrıca küçük çocuğunuz iyi hissetmediğinde kendinizi eve kapanmış bulabilirsiniz. Çocuğunuz 3 yaşın altındaysa, neden içeride kalmak ve dinlenmek zorunda olduklarını açıklamak gerçekten zorlaşır. Onları evde oyalayacak eğlenceli bir şeylere ihtiyacınız olacak. Peki ama ne?
Yaşlarına ve enerji düzeylerine bağlı olarak, aktiviteleri çocuğunuzun ihtiyaçlarına göre kolayca ayarlayabilirsiniz. İşte evde yapılabilecek etkinlikler:
Eğlence Evde: Evde Yapılabilecek Etkinlikler
Mağara İnşa Edin
Muhtemelen mağara inşa etmek ve oynamak istemeyen 1 ila 10 yaş arasında tek bir çocuk dahi yoktur. Biz yetişkinler dahi bir öğleden sonra devasa bir yastık kalesi inşa etmek isteriz.
Çocukların hayalleri bu etkinlikle doruk noktasına çıkar. Yapıyı planlamaktan keyif alırlar. Hangi malzemeleri kullanacaklar, içinde oyun oynayabilecekler mi, yoksa yeni evleri orası mı olacak? Bunları düşünürken bile zamanın hızla geçtiğini göreceksiniz.
İyi bir mağara oluşturmanın en kolay yolu, bir battaniye veya çarşaf kullanmak ve bunları kullanabileceğiniz bi masadan faydalanmaktır. Arka koltukların üzerine yerleştirilmiş battaniyeyle kare şeklinde düzenlenmiş dört sandalye kullanarak oldukça geniş bir alan yaratabilirsiniz. Mağaraya birkaç minder eklediğinizde, çocuklarınız kesinlikle harika zaman geçirecektir.
Pirinçle Oynayın
Geniş bir masaya ihtiyacınız olacak. Masayı güzelce silin. Üzerine bir sürü kap koyun: tabaklar, kaseler, kaşıklar, bardaklar… Bırakın çocuğunuz pirinçleri kaptan kaba taşısın. Biliyorsunuz ki çocukla kumla oynmaya bayılır. Pirinçle bu rtamı oluşturmak hiç zor değil. Pirinç yoksa bulgur kullanın. Her şey çocuğunuzun hayal gücüne kalmıştır.
Hazine Avına Çıkın
Hemen elinize bir kağıt kalem alın ve evinizin haritasını çizin. Evin çeşitli yerlerine küçük eşyaları gizleyin. Her gizli hazineyi harita üzerinde işaretleyin. Haritayı küçük çocuğunuza açıklayın ve ihtiyaç duymaları durumunda onlara destek olun.
Çocuklarınız daha büyükse, bir öğeyi gizlediğiniz yeri tanımlayan kelime kartlarını kullanabilirsiniz. Örneğin: “Üşüyorum ve açık bırakılırsa sesi çıkarır”. Cevap tabii ki buzdolabı. Hem bilmeceleri çözmeleri hem de gizli hazineyi bulmaları gerekecek.
Tüm hazineyi bulduklarında bu kez onların hazzineyi gizlemesine izin verebilirsiniz. Sizi harika bir arama görevine göndermek için kendi haritalarını çizebilir veya kendi gizli sorularını sorabilirler.
Küveti Oyun Havuzuna Çevirin
Eğer hava sıcaksa ve çocuğunuzun üşümeyeceğinden eminseniz banyoyu oyun alanına çevirebilirsiniz. Çoğu çocuk suyla oynamaya bayılır. Küveti su ile doldurun. İçine çocuğunuzun oyuncaklarını atın. Çocuğunuza mayosunu giydirin. Haydi havuza.
Salonunuzu Spor Salonu Yapın
Oturma odanızı bir çocuğun spor salonuna dönüştürün ve eğlenceli ve yaşa uygun spor istasyonları oluşturun. Yere bir adım mesafeyle kağıtlar koyun. Çocuğunuz sadece bu kağıtlra basarak ilerleyebilsin. Büyük çocuklar için mesafeyi bira artırabilirsiniz.
Yeri minderlerle kaplayın ve üzerine zıplamalarına izin verin ya da takla atmalarına. Bu esnada çocuğunuzu izlemeyi ihmal etmeyin. Kendisine zarar verecek bir şey yapmamalı.
Daha rekabetçi hale getirmek için her egzersizin süresini zamanlamak için kronometreyi kullanabilirsiniz. Ancak yaşa uygun sürelere bağlı kaldığınızdan emin olun.
Parmak Boyası Yapın
Boyaları ve kağıtları çıkarın. Çocuğunuzun parmak boyası yapma vakti. Minik parmaklarına sürdüğü boyalarla kağıda istediği desenleri çizsin. Parmaklarını bir kalem gibi kullanabilmesi çocuğunuzu çok eğlendirecektir. Çocuklar boyaya dokunurlar, boyayı hissederler ve boyayla hayal dünyalarını kağıda yansıtırlar. Parmak boyası, diğer boyalara nazaran biraz daha yoğundur ve elle yapıldığı için çocuklar tarafından tercih edilen boya faaliyetlerindendir.
Komik Sandviçler Yapın
Çocukların düzenli ve dengeli beslenmesini sağlamak için, yaratıcılığınızı ve maharetlerinizi kullanarak eğlenceli sandviçler oluşturabilir ve çocukların keyifle yemek yemelerini sağlayabilirsiniz. Çocukların vitamin almaları için sebze, kalsiyum ihtiyaçları için peynir ve kaşar, protein ihtiyaçlarını karşılamak için ise yumurta kullanarak, sabah kahvaltıları ya da ara öğünlerde dengeli beslenmelerine yardımcı olabilirsiniz.
Bilmece Çözün
Çocuğun matematiksel zekasının gelişmesini sağlamak için ebeveynlerin çocuklarla birlikte bulmaca, bilmece ya da problem çözmesi önem taşıyor. Çocuklar için hazırlanan zeka soruları, çocuğun düşünme becerilerine katkı sağladığı gibi, sorunlara farklı bir şekilde yaklaşabilmesine de yardımcı oluyor. Kağıtlara bilmeceler yazın ve çocuğunuzla bu bilmecleri çözün.
Oyun Halısı Tasarlayın
Oyun halısı çocuklar için çok eğlencelidir. Onlara oyuncakları ile yaratıcı olmaları için harika bir ortam sağlıyorlar. Peki ya kendinizinkini oluşturmaya ne dersiniz? Biraz bant alıp halının her tarafında yollar yapabilirsiniz. Nasıl bağlantı kuracaklarını, nereye gideceklerini ve yol boyunca hangi görselleri eklemeniz gerekebileceğini düşünün.
Skeç Çekin
Her evde en az bir akıllı telefon var. Öyleyse kamera kullanabilirsiniz. Çocuğunuzdan kendi TV şovu için bir senaryo yazmasını isteyin. Bu bile uzun süre oyalanmasını ve iyi vakit geçirmesini sağlayacaktır Ardından kostümleri tasarlayın ve kameranın başına geçin. Bırakın çocuğunuzun yeteneklerini sergilesin. Hatta video bittikten sonra bir gösterim gecesi bile düzenleyebilirsiniz.
Öykü Kartları Hazırlayın
Çocuğunuzdan kısa bir öykü yazmasını isteyin. Yazdığı öyküye uygun olarak resimler çizsin. Her bir resim için ayrı bir kağıt kullansın. İşte size resimli bir öykü kitabı. Nasıl mı?
Metin, öykü özelliklerine uygun olarak yazılır ve bölümlere ayrılır. Olay sıralamada ise resimler bütünlüğü bozmayacak şekilde bölümlere ayrılır ya da tek resim olarak hazırlanır. Öykü kartlarında ve olay sıralamada resimlerle olay, açık ve anlaşılır şekilde anlatılmalıdır. Resimler ve kartların büyüklükleri ne çok büyük ne de çok küçük olmalı. Resimlerin büyüklükleri 25 x 30 cm ya da 30 x 30 cm olabilir. Kartlar kesilir, resimler kopyalanır ve boyanır. Boyandıktan sonra kartlar dik durmaları, sağlam ve dayanıklı olmaları için mukavvaya yapıştırılır. Resimlerde artık materyaller, çeşitli kâğıtlar kullanılabilir. Kartların üzeri şeffaf naylon ya da yapışkan asetat ile kaplanır. Öykü resimli kartların ön yüzüne yazılmaz. İstenirse arkasına yazılabilir. Resimli kartlar numaralandırılır. Öykü metni ya da olay sırası beyaz kâğıda yazılır. Metin ve kartlar büyük bir zarfın içinde saklanır.
Balonla Boyama Yapın
Bunun için ihtiyacınız olan malzemeler: Balon, boya, kağıt ve kap. Çocuklar boyama yapmaya bayılır. Kalemle, fırçayla ya da balonla… Şimdi sıra balonda. Balonu hafifçe şişirip bağlayın. Boyaları hazırlayın. Balonun alt kısmını kullanarak kağıda şekiller çizmesine izin verin. Bu patates baskı gibi düşünülebilir. Dilerse patates de kullanabilir.
Tuvalet Kağıdından Kuleler İnşa Edin
Son zamanların popüler malzemesi tuvalet kağıdı neden bir oyun aracına dönüşmesin ki! Çocuğunuza kağıtlara zarar vermemesi koşuluyla tuvalet kağıtlarını emanet edebilirsiniz. Bırakın istediği gibi kuleler inşa etsin. Hatta belki devrilene kadar inşa etme oyunu oynayın.
Bovling Oynayın
Dışarıya çıkamadığınıa göre evde bovling oynamanın bir yolunu bulmanız gerekiyor. Peki nasıl? Bitmiş tuvalet kağıtlarının kartonlarını bunun için saklayabilirsiniz. Ya da evinizdeki kavanozları kullanabilirsiniz. Bu malzemeleri labut gibi dizin. Çocuğunuz belli bir mesafede minik bir top yardımıyla bunları devirmeye çalışsın. Yarışmaya ne dersiniz?
Evde yapılabilecek etkinlikler için diğer alternatiflere sayfamızdan ulaşabilirsiniz.