Evde yapılabilecek kağıttan etkinlikler nelerdir? Özellikle okul öncesi eğitiminde kağıt etkinlikleri önemli bir yere sahiptir. Kağıt etkinlikleri çocuk gelişiminde kullanılabilir.
Okul öncesi eğitim kurumlarında kâğıtla yapılan çalışmalar önemli bir yer tutmaktadır. Bu çalışmalar çocukların seçim yapma ve karar verme yeteneklerinin gelişmesine yardımcı olmaktadır. Kuralları öğrenme ve benimseme, yardımlaşma ve paylaşmayı, grup çalışmalarına katılmayı öğrenirler. Aynı zamanda kendi işini planlamayı, uygulamayı, sonuçlandırmayı başarır, bağımsız bir kişilik geliştirirler.
Çeşitli kâğıtlar, yapılandırmamış malzeme olarak sunulduklarında yaratıcı düşünmeyi destekler. El-göz koordinasyonunu geliştirir. Görsel alanın gelişmesine yardımcı olur. Çocuklar kâğıtlarla oynamaktan hoşlanırlar. Çeşitli boy, renk ve cinsteki kâğıtlar bu çalışma için kullanılabilir. Elişi kâğıdı, teksir kâğıdı, kalın paket kâğıtları, grapon, karton, renkli fon kartonları, eski gazete ve dergi sayfaları, tuvalet kâğıdı, kese kâğıtları, takvim ve afiş kâğıtlarının renkli yüzeyleri ve resim kâğıtları kullanılabilir.
Kağıtla yapılan çalışmalarda çocuklara yeterli süre tanımalı, araç gereçleri önceden hazırlamalıdır. Sadece kesmeyi öğrenmek bile küçük çocuklar için önemli bir uğraştır. Çocuklar keserek bir şeyler yapmaya başlamadan önce makası kullanmayı öğrenmelidirler. Önce biraz kağıt ve ucu küt bir makasla denemeler yaptırılmalıdır. Plastik makaslar iyi kesmediği için kullanışlı değildir. Çocukların güven içinde çalışmasına özen gösterilmelidir.
Ebeveyn makas kullanan çocukları engellemeden yakınlarında bulunmalı gerektiği zaman yardım etmelidir. Ebeveyn kağıt çalışmalarını planlarken yaratıcılığı ön plana çıkarabilmek için, değişik özellikteki kağıtların bir kısmını değişik şekillerde kesebilir. Çocukların kesmesi için farklı şekillerde kaplanmış kâğıtların üzerine çeşitli obje resimleri kesebilir. Yuvarlama ve yırtma yapabilmeleri için değişik özellikteki kâğıtları kullanabilir. Ebeveyn, çocukların çalışmalarının öncesinde ve çalışmaları sırasında kesinlikle örnek göstermemelidir. Ebeveynler, çocukların çalışmalarını büyüklerin ölçülerine göre değil, her çocuğun kendi ilgi, beceri ve gelişim düzeyine göre değerlendirmelidir.
Ayrıca çocuklara değişik boyutlarda çeşitli kâğıtlar sunmak gerekir. İnce, dar, uzun, geniş, şekilli (üçgen, kare, dikdörtgen, daire) olarak hazırlanan kâğıtlar bu etkinlik için ayrılan masa veya bölümlere yerleştirilebilirler. Çocuklar kullanımı güç maddeleri kullanma deneyimleri arttıkça değiştirecekler, farklı boyut ve cinste kâğıtlar kullanacaklardır. Kâğıtlarla birçok tekniğin kullanılabileceği çalışmalar yapılabilir.
Kağıt katlama (origami), yırtma, buruşturma, bükme ve kesme teknikleri kullanılarak şapkalar, kuklalar, maske, insan, hayvan ve nesne figürleri, süs eşyaları, özel günler için süsler, hediyeler, tebrik kartları, dramatizasyon çalışmaları için kostümler hazırlanabilir. Ayrıca kağıt çalışmalarında artık malzemeler de çeşitli amaçlar için ürünü zenginleştirmekte kullanılır. Kağıt işlerinde yırtma, kesme, katlama ve yuvarlama teknikleri kullanılmaktadır.
Kağıtla çalışma çocukların sevdikleri ve ilgilendikleri etkinliklerdendir. Önemli olan bu ilgiyi çocukların gelişimine katkıda bulunabilecekleri biçimde yönlendirmektir. Bunun için seçtiğimiz etkinlik çocukların seviyelerinin altında ya da üstünde olmamalıdır. Örn; makas tutmasını bilmeyen bir çocuktan bir şekli düzgün olarak kesmesi istenemez.
Kağıdı istenilen şekle göre bir ucundan tutup makas kullanmadan elle parçalamaktır. Çocuklar gazete kâğıdı ya da dergi sayfalarına istedikleri resmi çizerler, sonra çizdikleri bu resmi kesmezler, yırtarak çıkarırlar.
Kağıt işlerinde en çok uygulanan bir tekniktir. Bir kağıda çizilen herhangi bir şekil makas kullanılarak kesip çıkarılır. Kesme işlerinin en basiti bir kağıdı ikiye katlayıp değişik biçimde ufak delikler yapmak için kat yerinden kesmektir. Kağıt sonra bir daha katlanıp aynı işlem tekrarlanır. Bu dörtlü katlamanın sonunda güzel desenler elde edilir.
Mukavva hariç her kağıda uygulanır. Yelpaze, kedi merdiveni yapmada kullanılır. Kağıda istenilen şekilde kesin hatlar kullanarak şekil vermektir.
İnce karton, fon kağıdı, dergi sayfaları, elişi kağıdı gibi kağıtlardan kesilmiş şeritleri bir ucundan tutup yuvarlayarak kullanma işlemine denir. Şerit halince ince bir kağıt, kaleme sararak yuvarlanabilir ya da makasın ucu veya buna benzer bir aletle kendimize doğru kuvvetli ve düzgün olarak çekip birden bırakınca da yuvarlanır. Bu ikinci tekniği altı yaş çocukları öğretmen yardımıyla uygulayabilirler.
Evde yapılabilecek kağıttan etkinlikler ile çocuklara eğlenceli günler diliyoruz.
Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…
Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…
Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…
Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…
Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.
Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.