Kültür Sanat

Eyüp Oyuncakçılığı Atölyesi

Anneanne, babaanne ve dedelerimiz çok iyi bilirler. Eskiden tahtadan oyuncaklar vardı. İbrikten defe, dönme dolaptan kundağa kadar birçok el yapımı oyuncaklar, o zamanki çocukların rüyalarını süslerdi.

Ancak bu el yapımı oyuncaklar, zamanla plastiğe yenik düştü. Ve tahta, toprak deri gibi doğal ürünlerden oluşan Eyüp oyuncakları tarihe karıştı. Ta ki 2005 yılında, Tarih Vakfı ve İş Kur arasında yapılan Avrupa Birliği projesiyle yeniden canlanıncaya kadar. Tosun Yalçınkaya'nın öğreticiliğinde başlayan projeyle tarihi oyuncaklar, Eyüp Oyuncakları Kooperatifi kurucularının ellerinde yeniden hayat buldu.

Geçtiğimiz aya kadar Eyüp Camisi'nin avlusunda bulunan "Eyüp Oyuncakçılığı Atölyesi"ni, yeni yeri olan Cafer Paşa Medresesi'nde ziyaret ettik. Genç sanatçıların ebru ve hat sergilerine ev sahipliği yapan medrese, şimdi çocukların kahkahalarına ve tarihe dokunmalarına tanıklık ediyor.

Çocuklar, burada istedikleri oyuncaklardan birini seçebiliyor ve 10 TL karşılığında onu istediği renge boyayıp, evine götürebiliyor. Ancak atölye çalışmasına katılmak için gruplar halinde katılım olması gerekiyor.

Genellikle anaokulu ve ilköğretim okulları için atölye çalışması yapılıyor. İsterseniz çocuğunuzun arkadaşlarını toplayarak yani bir "grup" oluşturarak da atölye çalışmasına katılabilirsiniz. Ya da dede, baba oğuldan oluşan bir grup oluşturup, unutulmaz bir gün yaşabilirsiniz. Sadece gruplara yönelik gerçekleşen atölye çalışmasına katılmak için önemli konulardan biri de mutlaka randevu almak.

Eyüp Oyuncakçılığı Atölyesi için randevu telefonu: 0212 567 53 67

Eyüp Oyuncaklarının Tarihçesi: Eyüp'te ilk oyuncak 18. yüzyılda Dökmeci Hasan Ağa tarafından yapıldı. Hasan Ağa, İkinci Mahmut zamanında memleketinden, İstanbul'a asker olarak gelmişti. Askerlikten sonra sahur maniciliği, boş zamanlarında da oyuncak yapardı. Tükürüklü Oyuncakçı Hasan Ağa adıyla da anılan bu kişiden sonra Gümüşsuyu'lu Darbukacı Halil Efendi ve Küçük İsmail Efendi de oyuncak atölyeleri açarak bu mesleğin gelişimine hizmette bulunmuştur.

1 Yorum

1 Yorum

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir