23 Nisan 2006 itibari ile resmileşen Eyüp Oyuncakçılığı Atölyesi’nde çalışan gönüllü kadınlar tarafından kurulan kooperatif ile Eyüp oyuncakçılığı yeniden hayat buluyor.
Usta yazar Cengiz Bektaş’ın anlatımına göre; Eyüp 18. yüzyıldan 1950’li yıllara kadar Türkiye’nin oyuncakçılık merkeziydi. İstanbul’da çocukları, sünnetten önce Eyüp Sultan’a götürürlerdi ve özel giysiler giydirirlerdi. Çocuklar için sünnet günü, bayram gününe dönüşürdü.
Sonra bir gün Beyoğlu’na dışarıdan oyuncaklar gelmeye başladı, ardından plastik icat oldu. Ve tahta, toprak, deri gibi doğal ürünlerden oluşan Eyüp oyuncakları tarihe karıştı. Ta ki 2005 yılında Tarih Vakfı ile İş Kur arasında yapılan bir Avrupa Birliği projesiyle yeniden canlandırılıncaya kadarâ¦
Şimdi 10 kadının kurduğu kooperatif ile Eyüp oyuncakları, Feshane Caddesi’ndeki Eyüp Camisi’nin avlusunda kendilerine ayrılan bir atölyede hayat buluyor.
Telefon ile arayıp bilgi aldığımız Eyüp Oyuncakları Kooperatifi Başkan Yardımcısı Gönül Tütün, okulların kendilerinden randevu aldığını ve öğrenci gruplarının, toprak ve tahta gibi ürünlerden yapılan ham haldeki oyuncakları, boyama odasında istedikleri renge boyadıklarını söyledi.
Öğrendiğimiz kadarı ile Eyüp oyuncaklarının türleri ise şöyle: Üstüne ayna parçaları yapıştırılmış renkli küçük testiler sürahiler, bardaklar. Minnacık davullar. Eski mecidiye büyüklüğünde tekerlekleri olan arabalar. Minik darbukalar. Saplı davullar. Çok küçük olarak yapılmış beşik ve salıncaklar. Kırbaç ya da kaytan sarılarak döndürülen topaçlar. Kaynana zırıltıları. Kursak düdükler. Havanlar. Hacıyatmazlar. Karagöz ve Hacivat tasvirleri. Tahta çekiçler. Fırıldaklar. Boyalı aynalar. Tahta kılıçlar. Aynalı beşikler. Bumbardan yapılmış boyalı balonlar. Çekirgeler. Dönme Dolaplar.
Eyüp Oyuncakları Atölyesi
Tel: 0212 567 39 26
www.eyupoyuncaklari.com