Fil gibi büyük yapılı canlılar, vücut ısılarını dengelemek için terlemeye ihtiyaç duyar. Örneğin su aygırları, vücut ısılarını korumak için gündüzleri sürekli göllerin dibine iner ve ancak güneş etkisini yitirdikten sonra çıkarlar. Filler ise genellikle karada yaşadıklarından, bu yöntemi uygulayamazlar.
Kalın bir deriye sahip olan filin, terleyerek vücut ısını dengede tutması oldukça zordur. Hem derisi çok kalındır hem de fil çok büyüktür. Afrika bozkır fillerinin kulaklarının büyük olmasının sebebi bu terleme ihtiyacıdır. Fillerin büyük kulakları, hem onları yelleyerek serinletme görevi görür hem de terlemelerini sağlar. Afrika bozkır filleri, kulakları aracılığı ile terleyerek, vücut ısılarını dengedikleri gibi, büyük kulakları ile yellenip serinler. Bu nedenle kulaklarının büyüklüğü, vücut büyüklüklerinin 6’da biri kadardır.
Hint orman fillerinin ise kulakları çok daha küçüktür. Bunun nedeni ise Hint orman fillerinin genellikle gölgede dolaşması ve terlemeye Afrika bozkır filleri kadar ihtiyaç duymamasıdır.
Kulaklarını kullanarak terleyenler yalnızca büyük hayvanlar da değildir. Tavşanlar da kulaklarını kullanarak terler. Ancak tavşanların kulakları, onları yelleyemeyecek kadar küçüktür.