Dünyanın en iyi eğitim sistemlerinden biri olarak gösterilen ve PISA sınavlarında elde ettiği başarıyla bilinen Finlandiya, eğitimde önemli bir değişikliğe gidiyor. Öğrencilerin aldığı eğitimin okul temelli derslerden ve okuldan arındırılmasını sağlayacak olan yeni eğitim sistemi, dünyada bir ilk olacak.
Eğitim sıralamalarında uluslararası ölçümlerde daima ilk 10 içerisinde yer alan Finlandiya eğitim sisteminin, dünyanın en başarılı eğitim yöntemlerini kullandığı düşünülüyor.
Ancak Finli yetkililer, bu başarıyı daha ileriye taşımak için yeni bir sistem üzerinde çalışmaya başladı.
Öğrenciler Fizik, Matematik Gibi Temel Dersleri Almak Zorunda Kalmayacak
Fizik, matematik, coğrafya gibi temel branşları eğitim sisteminden kaldırmayı planlayan yetkililer, branş derslerinin alındığı ve öğrencilerin okul sıralarında ders dinlediği sisteme iyi bir alternatif oluşturmayı hedefliyor.
Finlandiya eğitim sisteminin başında bulunan Helsinki Eğitim Bakanlığı Başkanı Marjo Kyllonen, yapılacak değişiklikleri şöyle açıklıyor: “1999’lü yıllara dayanan eğitim anlayışı ile faaliyet gösteren çok sayıda okul var. Ancak ihtiyacımız olan bu değil, 21.yüzyılın ihtiyaçlarını karşılayan bir eğitim anlayışı.”
Gelenekselleşmiş Eğitim Sistemi Geride Kalacak
Öğrenciler, bireysel özneleri incelemek yerine, interdisipliner olgular üzerine düşünecekler. Örneğin II. Dünya Savaşı tarih, coğrafya ve matematik perspektifinden sorgulanacak. Ve öğrenciler “Working in a Cafe” dersini alarak, İngilizce dili, ekonomisi ve sosyal becerileri içeren bilgiye sahip olacak.
Öğrenciler İlgi Duydukları Alanlarda, İstedikleri Şekilde Eğitim Alacak
Yeni eğitim sistemi, 16 yaşından başlayarak üst sınıflardaki öğrencilere tanıtılacak. Yeni Fin eğitim sistemindeki genel felsefe, öğrencilerin kendi isteklerini ve yeteneklerini göz önünde bulundurarak, hangi konu ya da olguyu incelemek istediklerine karar vermelerini sağlamak. Bu felsefe, öğrencileri fizik ya da kimya derslerinden geçmeye zorlamak yerine, “Bu konuya hakim olmak ya da bunu anlamak için neyi bilmeye ihtiyacım var?” sorusunu sorduracak.
Finlandiya, Dünyanın En Özgür Eğitim Veren Ülkesi Olacak
Eğitim sistemindeki reformla birlikte, yalnızca öğrencilerin bir konuyu öğrenme biçimleri değil, gelenekselleşmiş öğrenci-öğretmen ilişkileri de değişecek. Öğrenciler artık okul sıralarında oturup kendilerine bir soru sorulmasını ya da bir soruyu cevaplamayı beklemeyecekler. Bunun yerine sorunları tartışmak için küçük gruplar halinde birlikte çalışacaklar.
Finlandiya eğitim sistemindeki reformdan öğretmenler de doğrudan etkilenecek. Raporlara göre, Helsinki’deki öğretmenlerin yaklaşık %70’i yeni sistem için çalışmaya ve bilgi almaya başlamış. Bu süreçte öğretmenlerin sisteme katkıları, önerileri ve geri bildirimleri de büyük önem taşıyor.
Dünyanın en özgür eğitim sistemini uygulamak için çalışmalara başlayan Finlandiyalı yetkililer, 2020 yılına kadar değişiklikleri tamamlamayı hedefliyor. Bu kapsamda, 2020 yılından itibaren 16 yaşından büyük öğrenciler, gelenekselleşmiş eğitim ve ders alma biçiminden bağımsız olarak kendi yönelim ve yöntemleri ile eğitim almaya başlayacak.