Eğlenceli Bilgiler

Fiziki Haritalarda Renkler ve Yüzey Şekilleri

Fiziki Haritalarda Renkler

Fiziki haritalarda yeryüzü şekilleri farklı renklerle gösterilir. Deniz seviyesinden fazla yüksek olmayan yerler yeşil ve tonları, orta yükseklikteki yerler sarı ve tonları, yüksek yerler ise kahverenginin tonları ile gösterilir. Denizler ve göller mavi rengin tonları ile gösterilir.

Açık tondaki mavi sığ denizler için, koyu tondaki mavi ise derin denizler için kullanılır. Derinlik arttıkça, mavi renk koyulaşır. Akarsular, koyu renk mavi ile gösterilir. Fiziki haritalardaki renklerin hangi derinlik ve yükseltilere denk geldiği, genellikle haritanın sağ alt köşesinde bulunan harita işaretleri bölümünde gösterilir. Harita işaretlerinin gösterildiği bu bölüme ‘lejant’ adı verilir.

Türkiye Fiziki Haritası

Görsel: Harita Genel Komutanlığı

Yüzey Şekilleri

Dünyamızın fiziki özelliklerini oluşturan başlıca yüzey şekilleri; dağlar, ovalar, platolar ve vadilerdir. Göl, akarsu ve denizler de başlıca su birikintilerini oluşturur.

Akarsu: Kaynak, yağmur veya eriyen kar veya buzul sularıyla beslenen, belirli bir yatak boyunca sürekli veya zaman zaman akan sudur.

Dağ: Çevresine göre daha yüksek ve tabandan zirveye kadar yamaçları eğimli olan yeryüzü şeklidir.

Göl: Karalar üzerindeki çukurlarda birikmiş durgun sulardır.

Ova: Çevresine göre alçakta kalan düzlüktür.

Plato: Akarsular tarafından derin yarılmış, çevresine göre yüksekte olan geniş düzlüktür.

Vadi: Akarsunun, yatağını aşındırarak oluşturduğu ‘V’ şeklindeki çukurlardır.

Yüzey şekilleri çok uzun bir zaman boyunca, kıta hareketleri sonucunda oluşmuştur. Dünya üzerindeki yüzeyşekilleri farklılık gösterir.

11 Yorum

11 Yorum

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir