Çocuk Bilim

Fotosentez Deneyi

Fotosentez deneyi saksı bitkisi, tentürdiyot ve alüminyum kâğıt kullanılarak kolaylıkla ve eğlenceli bir şekilde yapılabilir.

Fotosentez Deneyi Nasıl Yapılır?

Malzemeler:

  • Saksı bitkisi,
  • Tentürdiyot,
  • Alüminyum kâğıt

Fotosentez deneyi için yukarıdaki şekilde olduğu gibi saksı bitkisinin yeşil yapraklarından bir tanesini dalından koparmadan alüminyum kâğıt ile tamamen kaplayınız.

Saksı bitkisini iki ya da üç gün, güneş ışığını fazla alan pencere önünde bekletiniz. Bu süre sonunda alüminyum kâğıdı yapraktan ayırın. Yaprağın sarardığını göreceksiniz.

Üzerine bir miktar tentürdiyot damlatın. Bu bölümde yaprak ışık almadığı için fotosentez yapamamış ve renk değişikliği görülmemiştir. Üzerini kapatmadığınız diğer yapraklardan birine Tentürdiyot damlatın, damlatılan yerin bir süre sonra mavi renk aldığını görürsünüz.

Mavi renk, nişastanın ayıracıdır. Yani tentürdiyot damlattığınız bölgede nişasta olduğunu veya üretildiğini gösterir.Fotosentez deneyi

Bu fotosentez deneyi bize, ışıksız ortamda fotosentez yapılmadığını dolayısıyla da fotosentez ürünü olan nişastanın üretilemediğini gösterir.

Katkılarından dolayı Fen öğretmeni Sn. Fatih Akyüz’e teşekkür ederiz.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir