Galileo Galilei, 1564 yılları ile 1642 yılları arasında yaşamıştır. Fizik, matematik ve astronomi ile ilgilenen Galilei teleskobu astronomik amaçla kullanan ilk bilim insanıdır. 1609 yılında yani 400 yıldan uzun bir zaman önce teleskopla yaptığı gözlemlere Yıldız Habercisi adlı kitabında yer vermiştir.
Teleskobu ile Satürn gezegenini izleyen Galilei, Satürn’ün çevresinde bulunan halkayı iki tarafında parçalar şeklinde görüyordu. Venüs’ü izlediğinde de aynı durumun olduğunu gördü. Bunun sonucunda Venüs’ün Güneş etrafında döndüğü sonucuna vardı. Ancak Dünya’nın Güneş etrafında döndüğünü bu şekilde ortaya koymadı. Sadece Venüs’ün Güneş’in etrafında döndüğünü düşündü.
Galileo Galilei İdamdan Nasıl Kurtuldu?
Orta Çağ’da yaptığı çalışmalar ile dikkat çeken Galilei kendisinden 21 yıl önce doğan Copernicus’un, Dünya’nın Güneş’in etrafında döndüğünü düşüncesine destek veriyordu. Bunun üzerine Engizisyon Mahkemesi’nde idamla yargılandı. Ancak idam edilmeden önce söylediklerini inkar ederek “Görmedim, duymadım, bilmiyorum” dedi. Böylece idamdan kurtuldu.
Galileo Galilei- Dünyanın İki Esas Sistemi Üzerine Diyaloglar
Dünyanın İki Esas Sistemi Üzerine Diyaloglar adını taşıyan bir kitap yazan Galileo, Dünya’nın Güneş etrafında döndüğünü düşünen ve buna karşı çıkan iki insanın tartışmasını anlatıyordu. Bunun üzerine Galileo, ömür boyu hapis cezası aldı. Ancak Copernicus’un Dünya’nın Güneş etrafında döndüğü ile ilgili kuramına karşı çıktığını söyledi ve ömür boyu hapis cezası, ev hapsine çevrildi.
Modern astronominin ve modern bilimin atası olarak tanımlanan Galileo Galilei, ev hapsine mahkum edildiği dönemden sonra, körlük geçirdi ancak çalışmalarına devam etti. 1642 yılında ise 78 yaşında hayatını kaybetti.