Gebelik depresyonu; kadınların anneliğe hazır olmamasından kaynaklanabildiği gibi, ekonomik koşullar, sosyal durum gibi sebeplerle de ortaya çıkabiliyor. Hamilelikte depresyon bebeğin gelişimine ve annenin sağlığına zarar veriyor.
Ortalama her 8 kadından birinde görülen gebelik depresyonu, annenin ruh halinde ve genel sağlığında sorunlara yol açtığı gibi, bebeğin gelişimini de olumsuz etkiliyor.
Amerikan Kadın Doğum ve Hastalıkları Derneği’ne göre, gebelik kadınların yüzde 14’ü ile 23’ü arasında görülüyor.
Hamilelik döneminde görülen depresyon, sürpriz bir durum olmadığı gibi, depresyonun ciddiye alınmaması ve hormonal değişikliklerden kaynaklandığı düşüncesi, ciddi sorunlara yol açabiliyor.
Gebelik Depresyonu
Hamilelik depresyonu, her hamilede farklı şekillerde ortaya çıkabildiği gibi, genellikle sürekli üzüntü, mutsuzluk ve tatmin olamama hali yaratıyor. Gebelik depresyonunda en sık görülen belirtiler şöyle:
- Odaklanamama,
- Gereğinden az ya da fazla uyuma,
- Sürekli mutsuzluk hali,
- Yeme içme alışkanlıklarında önemli değişiklikler,
- Keyif aldığı etkinliklere karşı ilgisizlik durumu,
- Aşırı evham,
- Ölüm ve intiharla ilgili düşünceler,
- Yerinde duramama ya da aşırı yavaş hareket etme durumu
Hamilelikte Depresyona Yol Açan Durumlar
İlişkide yaşanan sorunlar ya da erken yaşta hamile kalma, gebelik depresyonuna yol açabiliyor. Gebelikte depresyonu tetikleyen durumların başında şunlar geliyor:
- Kısırlık tedavisi görme ya da gebe kalmakta zorlukların yaşanmış olması,
- Stresli yaşam öyküsü,
- Diğer ebeveynle yaşanan sorunlar,
- Ailede ya da hamilenin geçmişin görülen depresyon vakaları,
- Travmatik yaşam öyküsü,
- Daha önceki hamilelikte yaşanan sorunlar, düşük gibi durumlar,
- Erken yaşta gebe kalma,
- Hamilelik nedeniyle, annenin ya da doğum sonrasında bebeğin hastanede kalması
Gebelik depresyonu, sık görülen bir durum olmakla birlikte, bazı annelerde depresyon kısa sürebiliyor. Buna karşın, bazı anneler, depresyonu atlatmakta sorun yaşadığı gibi, uzun süre depresyonla mücadele etmek durumunda kalabiliyor. Uzmanlar gebelik depresyonu geçirdiğini düşünen ya da depresyon tanısı alan annelerin spor yapmasını, dinlenme ve uyku düzenine dikkat etmesini öneriyor.
Gebelik depresyonunun belirtilerini azaltmak ve gebelikte depresyona karşı korunmak için; sık sık egzersiz yapılması, kafein, şeker ve işlenmiş karbonhidrat gibi maddelerden uzak durulması gerekiyor. Hamilelik döneminde, alkol ve nikotin kullanımı da depresyona yol açabildiği gibi, hamilelerin uzmanlardan yardım alması anne ve bebek sağlığı açısından büyük önem taşıyor.