Bebeklerin zeka gelişimi anne karnında başlamaktadır. Özellikle 1-3. aylar arasındaki dönemde beslenme oldukça önemlidir. Bebeğin sağlıklı fizyolojik ve zeka gelişimi için demir, folik asit, iyot, çinko, vitamin B, omega 3 ve 6 yağ asitleri gibi vitamin ve minerallerin gerekli besin kaynaklarından sağlanması gerekmektedir.
Hamilelik döneminde anne adayının doğru bir beslenme programı uygulaması ve bazı özel besinleri tüketmesi bebeğin fiziksel gelişimine olumlu etki ettiği gibi kadar zeka düzeyinin yüksek olması için de gereklidir.
Memorial Ataşehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Bilgi Gökcan, hamilelikte beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenler hakkında şu önerilerde bulunuyor:
Gebelikte Kilo Alımına Dikkat Edilmelidir
Gebelik süresince alınması gereken toplam kilo ortalama 12-15 kilo civarındadır. 16. haftadan itibaren bulantı ve kusma gibi belirtiler kaybolmakta ve anne adayları bu zor geçen ilk üç ayın acısını çıkarmak için yemeğe yönelmektedir. En fazla kilo alınan dönem sanılanın aksine son aylar değil, 16-24 haftalar arasında olmaktadır. İdeal kilo alımı ilk 12 haftada gebelik öncesi kiloda sabit kalıp, takip eden aylarda ortalama 1.5 -2 kilo almaktır.
Gebelikte Öğünler Atlanmamalıdır
Hamilelik sürecinde öğünler 3 ana ve 3 ara öğün olarak atlanmadan yapılmalıdır. Saat 18.00’dan sonra ana öğün yemek tavsiye edilmez; ancak ara öğün tüketilebilir.
Taze Meyveler Yenmelidir
Kahvaltıda diğer besinlerin yanında domates, salatalık, taze nane veya maydanoz, yeşil biber tüketilmelidir. Meyveyi sıkılmamış haliyle yemeklerden 2 saat sonra ara öğün olarak tüketmek içerdiği lifler vasıtasıyla bağırsak hareketlerini de artıracağından kabızlığı önlemesiyle son derece faydalı olur. Meyve yemeklerden hemen sonra yenmemelidir. Taze sıkılmış meyve suyu çok kalorili olduğu ve kan şekerini çok hızlı yükselttiği için önerilmemektedir.
Omega 3 İçeren Yiyecekler Tercih Edilmeli, Ton Balığından Uzak Durulmalıdır
Öğle yemeklerinde mutlaka sebze tüketilmeli. Et veya balık, ızgara veya fırında buğulama şeklinde tüketilmeli, yağda kızarmış olmamalıdır. Balık haftada en az bir tüketilmeli, eğer yenilemiyorsa fındık, fıstık, ceviz gibi omega 3 içeren kuruyemişler ara öğün olarak bir avuç olarak tüketilmelidir. Konserve ton balığı, civa içeriği yüksek olduğundan önerilmez.
“Çok Yemelisin” Önerilerine Kulak Asılmamalıdır
Hamilelik döneminde gaz içeriği düşük, hafif ve sebze ağırlıklı gıdalar tercih edilmelidir. Yemekten sonra yenilen tatlıların yemekten 1 saat sonra tercihen az şekerli sütlü tatlılar olmasına dikkat edilmeli; yağlı, şerbetli, çikolatalı tatlılardan uzak durulmalıdır. Çikolata ve ürünleri kafein açısından zengin ve yoğun şeker içeriği bulunduğundan, aşırı tüketiminde anne vasıtasıyla bebeğin beslenmesini bozmakta, kan şekerini hızlı yükselterek kan şekerinin hızlı oynamasına ve insülin salınımında denge bozukluğuna sebep olmaktadır.
Bol Su Tüketmek Gebelikteki En Faydalı Eylemdir
Günde 10 bardak su içmek gebelikte artan idrar yolu enfeksiyon riskini aza indirger, kilo alımını azaltır. Asitli, boyalı içeceklerden hamilelik sürecinde uzak durulmalıdır. Kahve, kafein içeriği yüksek olduğundan içimi haftada bir, iki fincanı geçmemelidir. Sade maden suyu ve bazı bitki çaylarını (ıhlamur, nane, kuşburnu, papatya, nane, limon) içmekte sakınca yoktur.
Temizliğine Güvenilmeyen Yerlerde Yemek Yenmemelidir
Ev dışında restoranlarda salata, çiğ köfte, pişmemiş salam, sucuk, sosis, sakatat tüketilmesi kesinlikle önerilmemektedir. Anne adaylarının evlerinde olabildiğince hijyenik koşullarda yapılan yemekleri tüketmesi tavsiye edilmektedir.