Gebelik Muayeneleri Nelerdir?

Gebelik döneminde yapılması gereken gebelik muayeneleri her gebenin merak ettikleri arasında yer alır. Yazımızda o muayeneler hakkında detaylı bilgileri bulabilirsiniz.

Gebelik Muayeneleri

Jinekolojik Muayene

Genel olarak ilk antenatal muayene esnasında pelvik muayene yapılır ve gebeliği olumsuz yönde etkileyebilecek muhtemel genital kitle, enfeksiyon, doğumsal genital anomaliler, kanser ve kanser öncesi lezyonlar ortaya çıkarılır.

Sistem Muayeneleri

Bu muayeneler her zaman yapılmayabilir. Genel olarak ilk antenatal muayenede sindirim sistemi, kalp ve dolaşım sistemi, solunum sistemi, lokomotor sistem (kas ve eklemler) ve sinir sistemi ve ruhsal durum hakkında şikâyet sorgulaması ve genel muayene kadın doğum uzmanı tarafından yapılır.

Tansiyon Ölçümü

Anne adayının sağ kolundan uygun bir manşet boyu kullanılarak, sakin vaziyetteyken, oturur durumda elde edilen tansiyon değeri takip kartına işlenir. Tansiyon ölçümü her gebelik muayenesinde tekrarlanır.

Kilo Ölçümü

Anne adayının kilo ölçümünü sabah evde aç karnına kendi tartısıyla yapması ve muayenede doktoruna bildirmesi de uygundur.

Karnın Büyümesinin Değerlendirilmesi

Gebeliğin ikinci yarısının başında rahim tam göbek deliği hizasına gelir ve elle hissedilir. Daha sonra ise mesane boşken yapılan ölçümlerde pubis (çatı) kemiği ile rahmin en üst yüksekliği arasındaki mezura ile ölçülen santimetre birimindeki mesafe az hata payıyla gebelik haftasını verir.

Bebeğin Karın İçindeki Haritasının Çıkarılması

Leopold manevraları adı verilen özel muayene yöntemleri ile doktor bebeğin başının, sırtının, bacaklarının yerini belirler. Gebeliğin sonuna doğru bebeğin pelvis içine ne şekilde girdiği de bu yöntemlerle belirlenir.

Kan Gruplarının Belirlenmesi

Anne ve baba adaylarının kan grupları parmaktan alınan kanda belirlenebilir. Anne adayının kan grubunun Rh(-), baba adayının ise Rh(+) olması durumunda Rh uygunsuzluğundan bahsedilir.

Enfeksiyon Tarama Testleri

Toksoplazma, Rubella (kızamıkçık) ve Sifiliz (frengi) tarama testleri tercihen gebelik planlandığı dönemde yapılır. Bu enfeksiyonlar erken gebelik döneminde geçirildiğinde bebekte anomali yaratabilen enfeksiyonların başında gelir ve gebelik öncesi dönemde belirlenmeleri bu yüzden daha uygundur.

Üçlü Test (İkinci Trimester Down Sendromu Tarama Testi)

Gebeliğin 16-18. haftaları arasında yapılan bir incelemedir. Anne adayından alınan kanda üç ayrı hormon tetkiki yapılarak Down sendromu ve Nöral tüp defekti riski belirlenir. Günümüzde daha çok bir üst versiyon olan dörtlü test kullanılmaktadır.

Şeker Testi

Gebelik, diyabet (şeker hastalığı) oluşma riskini artıran bir durumdur. Bu yüzden anne adayları 24-28. gebelik haftaları arasında şeker yükleme testine tabi tutulur. Bu amaçla anne adayının risk faktörlerine göre 50 gram (PPG) ya da 100 gram glikoz ile (OGTT) yükleme yapılır.

TSH (Tiroit Hormonu) Ölçümü

Üreme çağında olan kadınların önemli bir kısmında tiroit hormonu salgısında sorunlar vardır. Bunu belirlemek için yapılır.

Doppler Ultrasonografi

20-24. haftalar arasında bir tarama testi olarak önerilen Doppler ultrasonografi pahalı olduğu için ihmal edilmektedir.

Muayenelerinizi yaptırarak sağlıklı bir gebelik dönemi geçirebilirsiniz.