Gebelik döneminde bebeklerde oluşabilecek birçok anomalilerin erken teşhis edilebilmesi için ultrason büyük önem taşır.
Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Ana Bilim Dalı’ndan, Yrd. Doç. Dr. Hatice Ayça Ata Korkmaz, ultrasonun anne ve bebek için tıbbi gerekliliğinin yanı sıra, kontrollerin düzenli yapılması gerektiğine dikkat çekiyor.
Ultrason taramalarında; bebeğin gebelik haftasına uygun gelişimi değerlendirilir, plasentanın yerleşimi belirlenir ve varsa dış gebeliğin erken tanısı yapılır, yumurtalık tümörleri, kist, polip ve miyomların teşhisi yapılır.
Bebeklerin omurgasında oluşan açıklıklar, beynin kemik yapısındaki eksik gelişme, beynin dışarıya fıtıklaşması gibi santral sinir sistemi ile ilgili problemler, yarık damak ve yarık dudak anomalileri, bebeğin el ve ayaklarıyla ilgili anomaliler, karın ön duvarında olan defektler sonrasında batın organlarının dışarıya fıtıklaşması gibi yaşamı tehdit edici anomaliler ultrason taramalarında takip edilir ve gerekli böylece önlemler alınabilir.
Ultrason; gelişen teknoloji ile üç boyutlu ve eş zamanlı renkli görüntüler sağlayarak, anne babaların, hamileliğin 3. ayından itibaren bebeklerinin fotoğrafına ve hareketli görüntülerine kavuşmalarını sağlar. 4D ultrason, bebeğin gerçek zamanlı hareketlerinin izlenebilmesine olanak vermektedir.
Ultrason taramalarında; bebeğin gebelik haftasına uygun gelişimi değerlendirilir, bebeğin cinsiyeti erken dönemlerde belirlenir (14. haftada), çoğul gebeliklerin ayrıntıları değerlendirilir, erken haftalarda rahmin yapısal problemlerinin tanısı gerçekleşir, plasentada oluşabilecek anomalilerin saptanması (kanama, ayrılma, yaşlanma, tümör vs.) sağlanır, plasentanın yerleşimi belirlenir, (doğumun şeklinin belirlenmesi açısından önemlidir), dış gebeliğin erken tanısı yapılır, yumurtalık tümörleri, kist, polip ve miyomların teşhisi mümkün olmaktadır.
Gebelerdeki anomali taraması, bebeğin sağlıklı gelişimi açısından oldukça önemlidir.