Gebelikte alerji belirtileri nelerdir? Hamilelikte sık görülen alerjik hastalıkların başında nezle, gıda alerjisi, ilaç alerjileri ve astım yer alıyor. Alerjiler, her beş hamileden birini olumsuz etkilediği gibi, alerjik reaksiyonların hamileliğin ilk dönemlerinde kontrol altına alınması önem taşıyor.
Hamilelikte görülen alerjik reaksiyonlarda mümkün olduğunca ilaç tedavisi tercih edilmez. Özellikle hamileliliğin ilk 3 ayında, ilaç tedavisine başvurulması, bebeği ve anneyi olumsuz etkileyebilir.
Kontrol altına alınamayan ya da tehlike oluşturan alerjik reaksiyonlar dışında, alerjiye yol açan etkenlerin ortadan kaldırılmasıyla, alerjinin etkilerinin azalmasına ya da yok edilmesine çalışılır.
Hamilelikte rinit, astım, kurdeşen, atopik dermatit ve kaşıntı gibi alerjik reaksiyonlar sık görüldüğü gibi, anne ve bebek sağlığı için dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır.
Gebelikte Alerji Reaksiyonlarda Nelere Dikkat Edilmeli?
- Alerji tanısının konması durumunda, anne ve bebek sağlığını korumak için diyet kısıtlamalarından kaçınılmalıdır.
- Alerjiye yol açan ya da açabilecek faktörlerden uzak durulması gereklidir. Örneğin, astım alerjisi olan hamilelerin; toz, sigara dumanı, hayvan tüyü gibi etkenlerden uzak durması gereklidir.
- Hamilelere alerji tanısı konması durumunda, viral ve bakteriyel solunum enfeksiyonlarından korunmaya dikkat edilmelidir.
- Alerjik reaksiyonların etkisini yoğun bir şekilde yaşayan kadınların, hamile kalmadan önce, doktora danışması ve hamileliğin ilk üç ayının polen mevsimine denk gelmemesine dikkat edilmesi önemlidir.
- Hamilelik döneminde güvenilirliği kanıtlanmamış ilaçların hiçbir şekilde kullanılmaması gereklidir. İlaç tedavisi, hamilelerde kalp ve solunum yolu sorunlarına neden olarak, bebeğin ve annenin sağlığının tehlikeye atılmasına yol açar.
Alerjisi olan kadınların hamile kalmadan önce, doktor kontrolünden geçmesi ve planlı bir şekilde hamile kalması büyük önem taşıyor.