Hamilelik

Gebelikte Aşı Olmak Riskli Midir?

Gebelikte aşı olmak annenin ve bebeğin sağlığını korumak, olası enfeksiyonlara karşı önlem almak ve gebeliğin sağlıklı şekilde devam etmesini sağlamak açısından önemlidir. Hamilelik sürecinde bazı ilaçlar ve aşılar, gebeliği tehdit edebileceğinden, aşı uygulamaları ve ilaç kullanımının mutlaka doktor kontrolünde yapılması şarttır.

Gebelikte meningokok aşısı, tetanos aşısı, grip aşısı ve hepatit-B aşısı sıklıkla yapılır. Bununla birlikte bazı aşıların uygulanması gebeliğin riskli bir hale gelmesine neden olabilir. Dolayısıyla gebelikte gerek erken dönemde gerekse doğuma yaklaşıldığı süreçte ilaç kullanırken ve aşı olurken dikkatli olunması gerekir.

Gebelikte Aşı Olurken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gebelikte bazı aşıların yapılması önemli ve gerekli iken bazı aşılar risklidir. Doktor tarafından önerilmediği sürece aşı olmamak gerekir. Gebelikte aşı olurken bilinmesi gerekenler şöyle:

gebelikte aşı olmak

  1. Hepatit B: Hepatit B aşısı, enfeksiyon riski taşıyan hamilelikler için önemlidir. Hepatit B aşısı yaptırmak şart değildir ancak doktor tarafından önerildiğinde yaptırılması gerekir.
  2. Hepatit A: Hepatit A aşısı genellikle gebelik sürecinde yapılan bir aşı türü değildir. Ancak annenin risk taşıması durumunda, doktor tarafından önerildiyse yapılabilir.
  3. Grip Aşısı: Grip aşısı, gebelik sürecine herhangi bir zarar vermez. Gebelikte olası hastalık ve enfeksiyonlardan korunmak için grip aşısı yaptırılması önerilir.
  4. MCV4 Aşısı: MCV4 yani menenjit aşısı, bazı gebelikler için gerekli olabilir. Ancak riskin az olduğu durumlarda yaptırılmasına gerek yoktur.
  5. Tetanoz Aşısı: Tetanoz gebelikte yapılması gerekli olan aşılardan biridir.
  6. Suçiçeği Aşısı: Eğer anne daha önce suçiçeği hastalığı geçirmediyse gebelikte bu hastalığı geçirme riski oluşabilir. Ancak suçiçeği aşısı risklidir.
  7. Verem Aşısı: Verem aşısı, gebelikte risklidir. Doktor tarafından kesin olarak önerilmediği sürece yaptırılmamalıdır.
  8. Sarı Humma Aşısı: Gebelikte aşı yaptırırken risklerin doğru değerlendirilmesi önemlidir. Eğer sarı humma riski varsa aşı yaptırılabilir.

Gebelikte aşı yaptırmak doktor tarafından önerilmediği sürece gerekli değildir. Ancak hamilelik süreci boyunca doktor kontrollerinin düzenli olarak devam ettirilmesi şarttır. Gebelikte aşı uygulamalarının yanlış yapılması hamileliğin ve annenin hayatının riske girmesine neden olabilir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir