Gebelik döneminde sıklıkla karşılaşılan sorunlardan biri, anemi (kansızlık) hastalığıdır. Anemi türleri içerisinde en fazla boy göstereni ise, demir eksikliği anemisidir. Bu rahatsızlığın önüne geçebilmek için anne adaylarının, hamileliklerinin 16. haftasından itibaren demir takviyesi yapmaları şarttır.
Anne karnındaki bebek, doğumdan sonra kullanmak üzere vücuduna demir depolar. Bunun yanı sıra, yine bu dönemde hamile kadında artan kan hacmi, demire duyulan ihtiyacı arttırır. Demir eksikliği anemisi, tüketilen kanın yerine konmaması ve demir eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkar.
Kansızlık nelere neden olur?
Genetik yapı, kronik hastalıklar ve B12 vitamini eksikliğinden de doğabilecek olan kansızlık, anne adaylarında halsizlik, yorgunluk, sürekli uyku hali, çabuk yorulma ve kalp atışında artma gibi durumlara neden olur.
Demir takviyesi nasıl yapılabilir?
Gebe kadınların, gebeliklerinin 16. haftasından itibaren içerisinde demir barındıran besinler tüketmesi, hem kendi hem de bebeklerinin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bu bağlamda anne adayı, kırmızı et, yumurta, pekmez, fındık, ceviz ve koyu yeşil yapraklı sebzeleri sıklıkla tüketmelidir.
Gebelik döneminde yaşanacak kansızlık, anne adayı ve bebek için olumsuz durumlara yol açabilir. Bebekte, erken doğum, gelişim geriliği; anne adayları üzerinde ise, doğumdan sonra oluşacak kanamanın artması, rahmin toparlanmasının gecikmesi gibi olumsuz durumlar gözlenebilir.
Bu gibi olumsuzlukların yaşanmaması için uygulanan diyete, doktor kontrolü altında demir takviyesi yapmakta fayda vardır.