Hamilelik

Gebelikte ikili Tarama Testi Neden Yapılır?

Gebelikte ikili tarama testi, hamileliğin 11-14 haftaları arasında yapan ve fetusta anomali olup olmadığının anlaşılmasını sağlayan bir testtir. Özellikle riskli gebeliklerde yapılması şart olan ikili tarama testi sonucunda bebeğin Down ya da Edwards sendromlarına sahip olup olmadığı öğrenilebilir.

Gebelikte ikili Tarama Testi Ne Zaman Yapılır?

İkili tarama testinin, gebeliğin ilk trimesterında yapılması gerekir. Gebeliğin 3.ayı içerisinde yapılmaması durumunda, ikinci trimester döneminde üçlü ya da dörtlü testler yapılabilir. Gebelikte ikili tarama testi yaptırmak şart olmasa da, bebekteki anomalilerin öğrenilmesi açısından oldukça önemlidir.

İkili Tarama Testi Sonucu Nasıl Yorumlanır?

İkili tarama testi, bebeğin trizomi 18 ya da trizomi 21 olduğunu kesin olarak belirleyemez. Ancak bebeğin Down sendromlu ya da Edwards sendromlu doğma riskini belirleme açısından önemlidir. Risklerin belirlenmesinde hem annenin yaşı hem de hormonal düzeyler baz alınır. Beta hCG ve papp hormonlarının normal sınırın dışında olması durumunda bebekte anomali olduğu düşünülür ve test sonucu pozitif olarak verilir. Ancak bu sonuç kesin değildir. İkili tarama testinin pozitif çıkması durumunda amniyosentez yapılır.

gebelikte ikili tarama testiAmniyosentez Neden Yapılır?

Amniyosentez, bebeğin kromozomal hastalıklar taşıyıp taşımadığının araştırılması için yapılır. Amniyosentez, ikili tarama testinde risk oranı yüksek çıkan hamilelerden istenir. Ancak amniyosentez sırasında düşük yapma riski vardır. Bu nedenle bazı durumlarda ikili test pozitif çıksa dahi, amniyosentez annenin isteğine ya da doktorun tavsiyesine bağlı olarak yapılmaz.

Gebelikte ikili tarama testleri, özellikle 35 yaş üstü hamileliklerde bebeğin anomalilerinin araştırılması açısından önemlidir. Down sendromlu bebekler uzun süre yaşasa da, Edwards sendromlu bebekler genellikle doğumdan sonra hayatını kaybeder. Gebelikte ikili test sonucu doğrultusunda anne bebeği aldırmaya karar verebilir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir