Gebelikte karın, göğüs ve rahim ağrısı hemen her kadında, hamileliğin belirli bir döneminde görülür. Bununla birlikte gebeliğin sonuna doğru kadınlarda bacak ağrısı şikayetleri artar.
Hamilelik döneminde artan kiloya ve başka nedenlere bağlı olarak yaşanılan ağrılar, çoğu zaman normal bir durumdur. Bu dönemde yaşanılan ağrılar ne yazık ki tamamen yok edilemese de, birtakım yöntemlerle en aza indirgenebilir.
Gebelikte Karın ağrısı
Hamilelik döneminde yaşanan karın ağrısı, ateş, bulantı ve kusma gibi etkenler yok ise son derece normal bir durumdur. Ağrı, hamileliğin ilk haftalarında, ortalarında ve hatta son dönemlerinde de görülebilir ve nedenleri, dönemlerine göre faklılıklar gösterir. Karın ağrıları, vücudun hamileliğe alışması ile son bulur. Özellikle ilerleyen dönemlerde görülen ağrılar, dinlenme ile geçebilir.
Karın ağrısının nedenleri
Hamileliğin ilk aylarında yaşanılan karın ağrısının başlıca nedeni, adetin kesilmesidir. İlerleyen dönemlerde bu nedenin yerini, bebeğin gün geçtikçe gelişmesi ve buna bağlı olarak rahmin genişlemesi alır. Ağrıya, rahmin etrafındaki bağlar ve ligamentler gerilmesi neden olur. Hamileliğin son aylarında görülen ağrılar, “yalancı doğum ağrıları” olarak da anılır. Dinlenme sonucu geçen bu hafif ağrılar, bir nevi anne adayını doğum sancılarına hazırlar.
Gebelikte Göğüs ağrısı
Hamilelik döneminde progesteron, östrojen ve prolaktin hormonlarının artması göğüslerde irileşme ve gerginleşmeye yol açar. Bu durumun sonucunda da göğüslerde sızı halinde bir ağrı meydana gelir. Göğüs ağrısı, hamilelik döneminde olan normal bir durumdur.
Gebelikte Rahim ağrısı
Bebeğinin sürekli gelişim halinde olması rahmin genişlemesine ve buna bağlı olarak rahim ağrılarına neden olur. Ağrıların en aza indirgenmesi için, hafif egzersizler şeklinde spor yapmak faydalıdır. Özellikle bel için yapacağınız egzersizler, kasık ağrılarında karşı yararlı olacaktır.
Gebelikte Bacak ağrısı
Hamilelik döneminde artan vücut kütlesi, bacak ağrılarına sebebiyet verir. Bu ağrılara karşın hem uzun süre ayakta kalmamak hem de uzun süre hareketsiz kalmamak önemlidir. Anne adayı, bir saatten fazla oturur veya yatar pozisyonda kalmamalıdır. Yürüyüş yapmanız bacak ağrılarınızı azaltacaktır.
Hamileliğiniz boyunca çok şiddetli ve tanımlayamadığınız ağrılar yaşamadığınız sürece bir sıkıntı yoktur. Ancak bunun tam tersi durumlarda ve ağrının yanı sıra özellikle baş ağrısı, kusma ve ateş gibi faktörler varsa doktora başvurmanız gerekir.
Hamilelik döneminde ağrılarınızı aza indirgemeniz için yapabilecekleriniz hafif egzersiz ve spordur. Bu dönemdeki en etkili sporlar ise, yürüyüş ve yüzmedir.