Hamilelik

Gebelikte Mide Yanması Nasıl Geçer? Mide Yanmasına Ne iyi Gelir?

Gebelikte mide yanması, mide bulantısı kadar sık görülen bir durumdur. Hamilelikte mide ekşimesi ve yanması özellikle gebeliğin 6.ayından sonra daha sık görülebilir. Bazı önlemler alarak ve tüketilen besinlere dikkat ederek mide yanmasını azaltmak mümkün.

Gebelikte mide yanmasını azaltmak için mideyi rahatlatıcı ilaçlar kullanılabilir. Ancak rahatsızlık ciddi boyutlara ulaşmadığı sürece ilaç kullanılması tavsiye edilmez. İlaç kullanmak yerine tüketilen gıdaları düzenlemek ve mideyi rahatlatıcı besinleri daha sık tüketmek doğal yollarla çözüm sağlar.

Gebelikte Mide Yanması Neden Olur?

Hamilelikte midede ekşime ve yanma gibi şikayetlerin oluşmasının nedenlerinin başında hormonal değişiklikler gelir. Gebelik sürecinde hormon düzeni değiştiğinden, sindirim organlarının çalışma düzeni de farklılaşır. Bağırsak hareketlerinin ve sindirim organlarının nispeten yavaşlaması, midede asit birikimine neden olabilir. Midedeki asitlerin yemek borusuna doğru çıkması ise kusma ve mide yanması şikayetlerine neden olur.

Gebelikte mide yanması nedenlerinden biri de yanlış beslenmedir. Gebelik sürecinde baharatlı, ekşi ya da asitli yiyecek ve içecekleri sık tüketmek mide asidinin artmasına neden olur. Bu durum da mide ekşimesi ve yanmasına yol açar

Gebelikte Mide Yanması

Gebelikte Mide Yanmasına İyi Gelen Besinler

Mide yanmasını en aza indirgemek için tüketilen besinlere dikkat edilmesi gerektiği gibi, beslenme sıklığı ve miktarı da düzenlenmelidir. Öğün sayısını artırmak ve öğünlerde tüketilen yiyecek miktarını azaltmak hem sağlıklı şekilde kilo almayı hem de sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar. Bunların yanı sıra tüketilen gıdalara ve gıdaları tüketme biçimine de dikkat etmek gerekir. Gebelikte mide bulantısı gibi, mide yanması da sık görülen bir sorun olmakla birlikte, tüketilen yiyeceklere dikkat edilerek azaltılabilen bir sorundur.

  1. Yemekleri aşırı sıcak şekilde tüketmeyin. Ilık yiyecek ve içecekleri tercih edin.
  2. Yemek yerken çok fazla su ve asitli içecek tüketmekten kaçının.
  3. İşlenmiş yağlar yerine sızma zeytinyağı gibi doğal yağları tercih edin.
  4. Hamur işleri, asitli ve gazlı içecekler, portakal ve limon gibi aşırı asitli meyveleri daha az tüketin.
  5. Gıdaları daha fazla çiğnemeye özen gösterin. Sindirim sistemi yavaşladığı için, daha fazla parçaya bölünmüş gıdalar sindirim sistemini rahatlatır.
  6. Süt tüketimine dikkat edin. Laktozlu süt sindirim sistemini zorlayarak mide yanmasına neden olabilir. Bu nedenle laktoza karşı hassasiyetiniz varsa laktozsuz süt tüketin. Ayrıca sindirimi hızlandıran yoğurt gibi gıdaların tüketimini artırın.

Hamilelikte mide yanması, özellikle gebeliğin 6.ayından sonra daha belirgin hale gelebilir. Şikayetleri e aza indirmek için beslenme düzenine dikkat etmek ve düzenli olarak egzersiz yaparak sindirim sistemini hızlandırmak gerektiğini unutmayın.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir