Gebelikte miyom (myom) sık karşılaşılan bir durum olmakla birlikte, genellikle hamilelik sürecinde herhangi bir soruna neden olmaz. İyi huylu tümör olan rahimdeki miyomlar ortalama her 4 kadından 1’inde görülür.
Myomlar kadınlarda en sık görülen tümör türleri arasında yer alır. Bazı miyomlar son derece küçük olduğundan, fark edilmeleri dahi zor olabilir. Ancak bazı myom türleri ise hızlı bir şekilde büyüyebilir. Bu durumda basit ameliyatlarla bu kistlerin alınması gerekebilir. Miyom ameliyatlarında çoğunlukla rahme müdahale edilmez. Ancak bu tür ameliyatların gebelik sürecinde yapılması risklidir.
Gebelikte Miyom Belirtileri Nelerdir?
Miyom belirtileri, miyomların büyüklüğüne ve sayısına göre değişiklik şekillerde ortaya çıkabilir. Bununla birlikte hamilelik öncesi veya hamilelik sürecinde sık görülen belirtiler şöyledir:
- Gebelik öncesinde; regl dönemlerinde aşırı ve ağrılı kanama, regl döngüsü dışındayken görülen kanama,
- Kansızlığa bağlı oluşan anemi,
- İdrar yaparken zorlanma, sık sık idrara gitme,
- Sık görülen kabızlık durumu,
- Düşük yapma ya da kısır olma durumu
Myomların teşhis edilebilmesi için ultrason yapılması gerekir. MRO ya da CT taramaları da myomların büyüklüğünün ve yerinin tespit edilmesi için kullanılabilir.
Miyomlar çok ciddi şikayetlere sebep olmadığı sürece ameliyatla tedavi edilmez. İlaç kullanımı ile bazı durumlarda miyomların küçülmesini sağlamak ya da myomların yol açtığı şikayetleri ortadan kaldırmak mümkün hale gelir. Ancak myomların kısırlık, düşük yapma gibi risklere yol açacak büyüklük ya da türde olması durumunda ameliyat yapılması gerekebilir.
Miyomlar Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Birçok kadında görülen bir tümör türü olan miyomların tedavisine genellikle ihtiyaç duyulmaz. Ancak miyomların riskli bölgelerde büyümeleri durumunda kısırlık ve anemi gibi riskler oluşabilir. Bununla birlikte hamile kalmak isteyen kadınlarda, miyomlar düşük riski oluşturabileceğinden, tedavi edilmesi gerekebilir. Ancak ciddi risk oluşturman türdeki miyomların tedavisi şart değildir. Miyomların çok fazla ya da çok büyük olmaması durumunda, gebelikte düşük riski oluşmaz. Bununla birlikte gebelik sürecinde miyomların düşük ya da erken doğum gibi durumlara yol açma riski oldukça düşüktür. Ancak hamile kalmadan önce veya hamilelik sürecinde miyomların takip edilmesi de önemlidir.