Hamilelik

Hamilelikte Ödem Söktürücü

Hamilelikte ödem söktürücü ile ödem tutmaktan kutulun. Hamilelik dönemindeki ödem nasıl atılır? Hamilelik döneminde vücutta, özelikle de el ve ayaklarda meydana gelen ödem, hemen hemen her hamile kadının yaşadığı bir sıkıntıdır.

Gebelikte el, ayak ve yüz bölgesi başta olmak üzere, vücudun bazı bölgelerinde şişliklerin meydana gelmesi oldukça doğaldır. Gebelikte ödem oluşumunun başlıca nedenleri arasında fazla sıvının vücuttan atılamaması gelir.

Hamilelik döneminde damarlardaki kan hacmi yaklaşık %50 oranında arttığı için damarlarda genişleme meydana gelir. Vücuttan atılmayan sıvı hücre ve doku içerisinde birikerek ödeme neden olur. Bununla birlikte gebelik döneminde sıvı tüketiminin artması da ödem oluşumunun hızlanmasına neden olan durumlardan biridir. Ancak gebelikte bol miktarda su tüketmek anne ve bebek sağlığı açısından büyük öneme sahiptir.  

Gebelik döneminde vücutta duyulan kan ihtiyacı artar. Bu ihtiyacı karşılayabilmek için vücut, su tutmaya başlar. Gebelik öncesine göre vücutta dolaşan kan miktarı, yüzde 40 daha fazladır. Vücutta dolaşan fazla kanın bir kısmı, damar dışındaki dokulara sızar. Damar dışına sızmış olan bu kan, hücreler arasında birikir ve dokular normalden daha şiş hale gelir.

Dokuların bu şişme durumu, vücutta ödemi meydana getirir. Ödem, gebeliğin ilerleyen tarihlerinde daha çok ellerde ve ayaklarda, özellikle de bileklerde kendini gösterir. Kilolu bir hamilelik dönemi geçiren kadınların, hamileliği zayıf geçiren kadınlara oranla ödem miktarları daha fazla olur.

Hamilelikte ödem
Hamilelikte ödem

Hamilelik Dönemindeki Ödem

Hamilelik döneminde protein alımının ödemi önlemek açısından önemli bir yeri vardır. Protein, damar dışına sızan sıvıyı tutarak mümkün mertebe içerde kalmasını sağlar. Böylelikle vücutta ödem oluşumuna sebep olan doku şişmesi gerçekleşmez. Gereğinden fazla tuz tüketmek de yine ödemi tetikleyen bir diğer unsurdur.

Bu yüzden hamile kadınlar tuzu tamamen kesmemeli, ancak mümkün olduğu kadar azaltmalıdırlar. Bacaklarında varisi olan kadınlar, sürekli oturarak ya da ayakta durarak çalışan kadınlar ve ikiz bebek bekleyen kadınlarda ödemin oranı, diğer gebelere göre daha fazladır. Yaz aylarında sıcaklığın artması da ödemi arttıran bir diğer unsurdur.

Gebelik döneminde el ve ayaktaki ödemler son derece normaldir. Ancak bazı gebelerde bu ödemin baş ve karın ağrısı, görme bozukluğu, tansiyon yüksekliği gibi sakıncalı etkileri de vardır. Bu gibi durumlarda mutlaka bir doktora başvurmalı, uzman önerileri doğrultusunda ödem giderilmeye çalışılmalıdır.

Ödem Ne Zaman Olur?

Gebelikte ayaklarda şişlinlik ve ödem genellikle 3. trimester döneminde başlar. Doğum süreci yaklaştıkça ayakkabı numarası 2-3 numara artabilir. Bununla birlikte yüzük, bilezik gibi takılar da gebeliğin son aylarında küçük gelmeye başlayabilir.

Ödem, özellikle hamileliğin 6. ayından itibaren ellerde, bacaklarda ve ayaklarda oluşmaya başlar. Bacak ve ayaklardaki ödem, ellere oranla daha fazla rahatsızlık verir.

Hamilelikte Neden Ödem Olur?

Ödemin oluşmasının sebebi ise şudur:

  • Hamilelikte vücudun su tutma oranı ve damardaki kan miktarı artar. Bu durumun sonucunda da damar dışındaki dokularda şişlik yani, ödem oluşur. Ödemli bölgeye parmak ile bastırıldığında, bu bölgenin beyaz renk alarak, bir çukur oluşturduğu gözlemlenir.
  • Ödem oluşumunun bir diğer nedeni ise, anne adayının düzensiz beslenmesidir. Protein yetersizliği sonucu, özellikle yüz bölgesinde ödeme rastlanır.

Hamilelikte Ödem Bebeğe Zararlı mı?

Gebelik döneminde ödem oluşumu doğal bir sürecin sonucu olduğu için bebeğe herhangi bir zararı yoktur. Su tüketiminin artması ve kan damarlarının genişlemesi nedeniyle özellikle yüz, el ve ayaklarda şişkinlik oluşması gebelikte bir soruna işaret etmez. Ancak şişlik nedeniyle günlük faaliyetlerin sekteye uğraması ya da şişliğin rahatsız edici boyuta ulaşması durumunda doktora başvurulması önemlidir.

Hamilelikte Ödem Nasıl Atılır?

Sağlıklı bir hamilelik süreci için sıvı tüketimine dikkat etmek şarttır. Gebelik döneminde, doktorun tavsiyesine göre değişmekle birlikte ortalama 2,5-4 litre su tüketilmelidir. Ödem oluşumunu azaltmak için çok tuzlu yiyeceklerden kaçınmak ve düzenli olarak egzersiz yapmak gereklidir.

Hamilelikte Ödem Söktürücü

Ödem hemen hemen her gebe kadında görülse ve tehlikeli bir yanı olmasa da, kadınlar için çok rahatsızlık verici bir durumdur. Ödem için kesin bir çözüm yoktur, ancak doğru beslenme sayesinde ödem miktarı azaltılabilir. Sindirim kolaylaştırıcı probiyotik yoğurtlar, ananas, kivi, nar yenmesi ve bol su içilmesi gerekmektedir. Karbonhidrat ve şeker değeri fazla olan gıdalardan mümkün olduğunca az tüketmelidir.

Maydanoz ve kiraz sapı da ödem söktürücü gıdalardır, ancak hamilelik döneminde ödemi gidermek adına bunları çok fazla tüketmek yanlış olur. Ödem söktürmek adına bu tür gıdaların fazla kullanılması, bazı besinlerin çok azaltılması bebeğin gelişimine zarar verecektir. Ayrıca, gebelik döneminde kesinlikle ödem söktürücü ilaçlara başvurulmamalıdır. Bunun yerine, ılık su banyosu, ayakların tuzlu suyla ovulması da uygulanabilecek diğer yöntemlerdir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir