Gebelikte vajinal akıntı görülmesi mümkün. Kokusuz, şeffaf ve yoğun olmayan ya da kokulu ve yoğun vajinal akıntılar endişe yaratabilir. Gebelikte oluşan vajinal akıntı genellikle tehlike içermeyen bir durumdan kaynaklansa da ciddi sorunların habercisi de olabilir.
Hamileliğin ilk haftalarında, vajinal akıntı görülme sıklığı oldukça fazladır. Hormon değişikliklerinin en yoğun olduğu ilk trimesterda yoğun olmayan vajinal akıntının görülmesi normaldir. Ancak gebelik süreci ilerledikçe vajinal akıntılar tehlikeli yaratabilir. Bununla birlikte akıntının formu ve şekli de risk yaratıp yaratmadığı konusunda önemli fikir verir.
Gebelikte Enfeksiyon Kaynaklı Vajinal Akıntı
Vajinal akıntı, enfeksiyon ya da hormon düzeyindeki değişiklikler nedeniyle ortaya çıkabilir. Hormon seviyesindeki farklılar nedeniyle görülen vajinal akıntı herhangi bir sorun teşkil etmez. Bilakis vajinanın temizlenmesi açısından, geçici akıntılar sağlıklıdır. Ancak akıntı enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkmışsa ciddi bir durum söz konusudur. Enfeksiyonun geciktirilmeden tedavi edilmesi gerekir.
Gebelikte enfeksiyondan kaynaklanan vajinal akıntın belirtileri şöyledir:
- Akıntının kötü bir kokusu olması,
- Akıntının köpüklü formda görülmesi,
- Şeffaf olmayan, koyu sarı ya da yeşil renkli akıntı olması,
- Akıntıda kan lekesi olması ya da akıntıyla birlikte kan gelmesi,
- Vajinal akıntının yoğunluğunun fazla olması,
- Kasık ağrısı, yüksek ateş gibi belirtiler olması,
- Genital organın dışında kızarıklık, şişlik ya da şiddetli kaşıntı olması
Bu özellikteki vajinal akıntı, mantar enfeksiyonu ya da anaerobik enfeksiyondan kaynaklanabilir. Gebelikte tehlike oluşturabilecek bu duruma karşı geciktirmeden doktor kontrolünden geçmek gereklidir. Enfeksiyonların kısa sürede tedavi edilmesi, hamileliğe bağlı risklerin azalmasını sağlar.
Hamilelik döneminde vajinal akıntılar sıklıkla görülebilir. Vajinal akıntıların enfeksiyon kaynaklı akıntı özelliklerini taşımaması durumunda daha, halsizlik, iştahsızlık ya da ateş gibi belirtiler varsa doktora başvurulmalıdır. Tehlike yaratmayan vajinal akıntı genellikle akışkan ve şeffaf renklidir.
Vajinal akıntıda kan görülmesi, hamileliğin tüm evrelerinde riskli bir durumdur. Cinsel ilişki sonrası ya da cinsel ilişkiden bağımsız olarak, vajinadan kan gelmesi durumunda geciktirmeden doktora başvurulması gerektiği unutulmamalıdır.
Gebelikte Vajinal Enfeksiyonlardan Korunma
Vajinal enfeksiyonlar genellikle hijyen eksikliği, umumi tuvalet kullanımı ya da yanlış iç çamaşırı seçiminden kaynaklanır. Vajinal enfeksiyonlara karşı korunmak için dikkat edilmesi gerekenler şöyledir:
- İç çamaşırlarının sık sık değiştirilmesi gerekir. Özellikle terleme, egzersiz ya da cinsel ilişki sonrasında genital bölge temizlenmeli ve iç çamaşırı değiştirilmelidir.
- Vajinal akıntının sık görüldüğü durumlarda, günlük ped kullanılmalıdır.
- Dış genital organ temizliğine dikkat edilmelidir. Kimyasal içerikli maddeler, deodorant ya da parfüm gibi maddeler, genital bölge ile temas etmemelidir.
- Umumi tuvaletleri kullanırken dikkatli olunmalıdır.
- Gebelikte hijyen durumundan emin olunmayan havuzlar kullanılmamalıdır. Havuz yerine denize girmek tercih edilmelidir.
- Gebelikte genital organın kuru olması durumunda cinsel ilişkiye girilmemelidir. Genital organın tahriş olması, enfeksiyon riskini artırabilir.
- İç çamaşırlarının ter emme özelliğine sahip olan pamuklu maddelerden yapılmış olmasına dikkat edilmelidir. Polyester, dantel ya da polimer gibi maddeler içeren iç çamaşırları enfeksiyon görülme olasılığını artırabilir.
Hamilelik döneminde vücudu enfeksiyonlardan korumak için önlem almak şarttır. Enfeksiyonların tedavisinde antibiyotik kullanımı gerekebildiğinden, hamilelik sürecinde risk oluşabilir. Bu nedenle hem bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine önem verilmeli hem de bölgesel enfeksiyonlara karşı önlem alınmalıdır. Vajinal akıntıya neden olan genital enfeksiyonların yanı sıra, yetersiz hijyen ve yanlış iç çamaşırı seçimi idrar yolları enfeksiyonlarına da neden olabilir. Enfeksiyon belirtilerinin görülmesi durumunda zaman kaybetmeden doktora başvurmak ve tedaviye başlamak da şarttır.