Erken gebelik riski ortadan kalktığı 14-28 hafta arası yolculuk için en uygun zamandır. Sonraki dönem, erken doğum riski taşıdığı ve hareketlerde güçlük çekilebildiği için risk taşımaktadır.
Otobüs, otomobil, uçak, tren gibi pek çok ulaşım aracı vardır. Gebelikte bunlardan herhangi biri ya da birkaçıyla uzun süreli yolculuk yapacak kadınların bazı konularda dikkatli olmaları gerekiyor.
Otomobil / Otobüs Yolculuğu:
Mümkünse ön koltukta oturmayınız ve muhakkak emniyet kemerinizi takınız. Günde 5-6 saatten fazla yolculuk yapmamaya özen gösteriniz. Eğer ön koltukta oturuyorsanız, hava yastığını devre dışı bırakmayın. Emniyet kemeriniz karnınızı sıkacak şekilde olmamalıdır.
Mümkünse arabayı kullanan kişi siz olmamalısınız.
Otobüsle seyahat sırasında böyle bir şansınız olmayabilir, fakat kendi aracınızla yolculuk yapıyorsanız, en az 2 saatte bir durun ve 5 dakika yürüyün. Mide bulantısına karşı yanınızda atıştırmalık bir şeyler bulundurun.
Uçakla Yolculuk:
Hava Yolu şirketleri 1 aya kadar gebelikte yolculuğa izin etmektedir. Eğer doktorunuz bir sakınca görmüyorsa uçakla yolculuk yapmanızda bir sakınca yoktur. Uçuş süresince kemerinizi bağlı tutmalısınız. Uçaklarda koridorda yürüme imkanı da vardır, kendinizi tehlikeye atmayacak şekilde kısa bir yürüyüş yapabilirsiniz.
Uçak firmaları 28 haftadan büyük gebeliklerde rapor talep ederler, fakat 36 aydan büyük gebeliklerde raporunuz olsa da uçağa alınmazsınız.
Sakıncalı olabilecek durumlar:
- Kanama riski varsa,
- Orak hücreli anemisi olanlar,
- Riskli kalp hastalığı olanlar,
- Tansiyon yüksekliği olanlar,
- Erken doğum riski varsa.
Seyahat sırasında idrar sıkıntısı yaşayabileceğinizden, öncesinde tuvalete gidin. Özellikle yaz aylarında sıvı problemi yaşamamak için yanınızda su bulundurun. Hangi araçta olursanız olun, oturduğunuz koltuğu kendinize göre ayarlayın. Eğer bulantı sorunu yaşıyorsanız, doktorunuza danışarak yolculuk öncesinde bulantı giderici ilaçlar alabilirsiniz.