CiciPedia

Geleceğin Meslekleri Nelerdir?

Geleceğin meslekleri nelerdir? Robotlar, yapay zeka ve diğer teknolojiler mesleklerin geleceğini kökten değiştirmeye hazır. Çocukları gelecekte ne bekliyor?

TodayParents’tan Bryan Borzykowski “Geleceğin Meslekleri” hakkında endişelenmeli miyiz konusunu cevaplıyor.

İş gücüne 2035 civarında, gittikçe artan miktarda daha akıllı teknolojinin yanı sıra, robotların da girmesi bekleniyor.

Önümüzdeki birkaç on yılda, iş piyasasında bazı dramatik değişiklikler yaşanması muhtemeldir. Teknolojik yenilik hızlı bir şekilde gerçekleşirken, bugün yaptığımız işlerin çoğu otomatik hale getirilebilir. Aynı zamanda yeni iş alanları açılacak, ancak kimse bu işlerin ne olabileceğinden emin değil. Ekim 2018 tarihli HSBC araştırmasına göre, Kanadalı ebeveynlerin yaklaşık yüzde 40’ı teknolojik değişimin çocuklarının istihdam beklentilerini nasıl etkileyeceğinden endişe duyuyor. Neyse ki, ileride ne olduğunu bilmesek de, çocuklarınızın daha teknoloji dolu bir geleceğe hazırlanmalarını sağlamanın yolları var.

Geleceğin Meslekleri Konusunda Endişelenmeli miyiz?

Bilgisayarların bilgileri son derece hızlı bir şekilde işlemesine ve aldığı verilere dayanarak belirli görevleri yerine getirmesine olanak tanıyan bir teknoloji olan robotik ve yapay zekanın (AI) tam olarak çocukların geleceklerini nasıl etkilediğini bilmemiz yıllar alacak. Bazıları kitlesel işten çıkarmalar olabileceğini düşünürken, diğerleri teknolojinin yeni işler yaratacağına inanıyor. 2017 McKinsey & Company raporu, yapay zeka ve robot biliminin 2030 yılına kadar dünya iş gücünün yaklaşık yüzde 30’unu ortadan kaldırabileceğini tahmin ediyor. Dünya Ekonomik Forumu, teknolojinin 2022 yılına kadar 75 milyon iş yerini değiştirebileceğini, ancak 133 milyon yeni iş yaratacağını öngörüyor.

İşlerin yüzyıllardır gelip gittiğini hatırlamakta fayda var. Artık sütçülerimiz, santral operatörlerimiz ve tokmağımız yok (sabahları yatak odasının pencerelerini büyük bir sopa ile kapatarak başkalarını uyandıran insanlar). 1900 yılında gerçekleşen konserlerin yaklaşık yüzde 85’i 2000 yılına kadar eskimişti ve teknoloji bu işlerin çoğunu varlığını ortadan kaldırdı.

Bununla birlikte, dijital pazarlama yöneticisinden mobil uygulama geliştiricisine, veri analizi mimarına (şirketlerin şu anda topladığı bol miktarda bilgiyi denetleyen bir kişi) birkaç on yıl önce var olmayan alanlarda artık iş bulmak mümkün. Ve yeni meslekler yaratılmaya devam edecek. Dell Technologies’in raporuna göre, 2030’da var olacak işlerin yüzde 85’i henüz icat edilmedi.

Bazı İşler Yok Olacak, Bazıları (Değişerek) Kalacak

Toronto Üniversitesi Endüstriyel İlişkiler ve İnsan Merkezi Üniversitesi direktörü Rafael Gomez, günümüz işlerinin birçoğunun, değişerek varolmaya devam edeceklerini söylüyor. Örneğin, her zaman doktorlara ihtiyacımız olacak. Ancak günler, haftalar veya aylar geçiren doktorlar yerine, gelişen teknolojilerden faydalanarak saniyeler içinde tanı koyacaklardır. Hatta belki hastalar çoğu durumda kendilerini tedavi edebilecektir. Böylece doktorlar da karmaşık ameliyatlar ve tplum sağlığı için daha fala çalışabilecektir.

Diğer meslekler için de benzer bir hikaye olacak. Örneğin, bir avukat içtihatları okumak için saatler harcamak yerine, bir bilgisayara başvurarak istediği davaları hızlı bir şekilde listeleyebilir. Eğitimde, yapay zeka bir kerede birden fazla test veya makale derecelendirebilirken, öğretmenler öğrencilere farklı bir çağda yaşamın nasıl olduğunu görmek için sanal gerçeklik kulaklıkları aracılığıyla 100 yıl geriye götürerek daha iyi öğrenme deneyimleri verebilirler. “Öğretmenler eskiden bilgi depolarıydı, ama şimdi herkesin tüm bu bilgilere erişimi var,” diyor Gomez. “Bu, öğretmenlerin ihtiyaç duyacağı en önemli niteliklerin teşvik etme ve motive etme yeteneği olacağı anlamına geliyor.” Bir eğitimcinin işi, başkalarına mevcut bilgilerin nasıl kullanılacağını eğitmeye dönüşecek ve çocuklara empati ve sosyal beceriler öğreten öğrenme ortamları yaratmaları gerekecektir.

İnşaat işçisi, elektrikçi ve tesisatçı gibi uygulamalı meslekler ne olacak? Herhangi bir yere gitmiyorlar, ancak işçiler daha iyi ve daha güçlü binalar oluşturmak ve sorunlara daha hızlı yanıt vermek için teknolojiyi kullandıklarından, giderek daha teknolojik olacaklardır.

Çocukların Başarılı Olması İçin Gereken Beceriler

Londra’da bulunan ve işyerlerini iyileştirmek için davranış bilimini kullanan Hatch Analytics’ten bir işletme psikoloğu Katrin Becker, “Dayanıklılık, merak, iletişim ve empati gibi daha ​​yumuşak beceriler gelecekte yüksek talep görecek,” diyor. Yaratıcılık ve işbirliği de giderek daha önemli hale geliyor.

Geleceğin çocuklarının da her zamankinden daha becerikli ve kararlı olmaları gerekecek. Colorado merkezli bir danışmanlık kurumu olan DaVinci Enstitüsü’nün fütüristi ve kurucusu olan Thomas Frey, işin bir kişi yerine iki ya da üç işi olan insanların kesinlikle daha serbest ve girişimci temelli olacağını söylüyor. Bunun nedeni kısmen şirketlerin tam zamanlı olandan birkaç ay boyunca birini işe almayı tercih etmesidir, ancak bunun nedeni insanların çalışma hayatları üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmaya başşalyacak olmalarıdır. Frey, çocuklarımızın daha anlamlı bir istihdam seçmeyi ve sadece istedikleri zaman ofise gelmeyi tercih edeceğini düşünüyor.

Bununla birlikte, bu, çocukların kendi işlerini nasıl yöneteceklerini ve risk ve ödülün nasıl değerlendirileceğini bilmeleri gerektiği anlamına gelir. Ağ iletişimi, özellikle de daha fazla insan evden çalışırsa veya daha fazla işletme kurmaya başlarsa, daha da önemli hale gelecektir. “Bu beceriler çok kritik olacak,” diyor Frey. “Ama öğretmek de gerçekten zor.”

Geleceğin Meslekleri İçin Eğitim Şekli

Bir ebeveyn, çocuklarının esnek, yaratıcı ve işbirlikçi olmasını nasıl sağlar? Toronto merkezli bir ebeveynlik koçu Sarah Rosensweet, eğitimin evde başlaması ve erken başlaması gerektiğini söylüyor. Örneğin, iki yaşındaki çocuğunuz yemek için bir çerez isteyerek mızmızlanmaya başladığında, ona çerezi ne kadar sevdiğini bildiğinizi ve onu anladığınızı söyleyerek empati gösterin. Ardından, bunun üstesinden gelebileceklerini ve sinirli olmanın ve bu duyguların geçmesine izin vermenin uygun olduğunu bildiğinizi söyleyerek onu esnekliğe teşvik edin.

Çocuklarınızla iş hakkında konuşma şeklimizi değiştirmek de önemli. Büyüdüklerinde ne olmak istediklerini sormak yerine, hangi sorunları çözmek istediklerini öğrenin. “İnsanlar onlara anlam veren işlerde çalışacaklar” diyor. “Sormalıyız,‘ Dünyaya ekleyebileceğinizi düşündüğünüz bir şey var mı? Sizi gerçekten heyecanlandıran bir şey var mı?”

Ancak ebeveynlerin okulların çocukları geleceğe hazırlayıp hazırlamadıklarını her zamankinden daha fazla düşünmesi gerekiyor. Çocuklarımız hala ders sonu zilini dinliyor. Hala sıralarda oturuyor.  Bu sistem Sanayi Devrimi’nden beri aynı. Gomez, “Okullar 18. ve 19. yüzyılların işleri için inşa edildi” diyor. “Değişmemiş olması kafa karıştırıcı.”

Matematik, fen ve tarih hala öğrenilmesi gereken önemli konular. Ancak öğrencileri gerçekten geleceğe hazırlamak isteyen okullar grup çalışmasını, kişilerarası iletişimi ve yaratıcı düşünceyi vurgulamalıdır, diyor Gomez. “Matematikte alabileceğiniz analitik becerilere ihtiyacınız var, ancak toplumumuzu daha iyi hale getirecek insan becerilerine de ihtiyacınız var” diyor. “Sadece belirli bir şeyi yapmayı ezberleyemezsiniz, çünkü bu belirli yol yarına kadar güncelliğini yitirecektir. Bunun yerine çocuklar deney yapmak, başarısız olmayı öğrenmek ve başarısızlıklardan öğrenmek gibi problemleri çözmek için gerekli becerileri öğrenmelidir. ”

Bazı endüstriler önümüzdeki birkaç on yıl içinde iş kayıpları görecek olsa da, ebeveynlerin çocuklarının istihdam beklentileri hakkında iyi hissetmemesi gerektiğine dair bir kanıt yok. Kim bilir? Çocuğunuz bir drone yöneticisi, baş üretkenlik sorumlusu, otonom bir ulaşım uzmanı veya ömrünü tamamlamış bir koç olabilir.

Bir şey olursa, çocuklarımız bizden daha tatmin edici işlere sahip olabilirler. Giderek daha fazla sıkıcı iş yapan makinelerle, insanlar yaratıcılıklarını ve düşünme becerilerini giderek daha fazla kullanabilecek, daha büyük ve daha anlamlı konularla başa çıkacak, kendi şirketlerini nasıl yöneteceklerini ve dünyaya kendi şartlarında nasıl şekillendireceklerini bilecekler.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir