CiciceeTV

Gelişebileceğinize İnanmanın Gücü Kendine İnanmak – Carol Dweck

Gelişebileceğinize inanmanın gücü adlı konuşmasında Carol Dweck gelişim zihniyeti – öğrenmek ve problemler çözebilmek için beyinlerimizin kapasitesini genişletebileceğimiz fikrini- araştırıyor.

Bu konuşmada, sizin için çözmesi birazcık zor olan bir problem hakkında düşünmeniz için iki yol sunuyor. Çözebilecek kadar zeki değil misiniz ya da sadece henüz çözemediniz mi? Bu etkili konu için harika bir tanıtım.

Gelişebileceğinize İnanmanın Gücü Kendine İnanmak - Carol Dweck

Gelişebileceğinize İnanmanın Gücü

Konuşmanın ilk kısmını yayınlıyoruz:

“Henüz”ün Gücü. Chicago’da bir lisede, öğrencilerin mezun olmak için belirli sayıda dersi geçmeleri gerektiğini ve geçemedikleri ders için ”Henüz değil.” notunu aldıklarını duydum. Bunun harika olduğunu düşündüm. Çünkü kalırsanız, ben ümitsiz vakayım diye düşünürsünüz. Ama eğer ”Henüz değil.” notunu alırsanız, öğrenme eğrisi üstünde olduğunuzu anlarsınız. Bu size geleceğe doğru bir yol sunar.

”Henüz değil” kariyerimin ilk yıllarında kritik bir olaya içerik kazandıran, gerçek bir dönüm noktası oldu. Çocukların zorluklarla ve sorunlarla nasıl başa çıktıklarını görmek istedim. Bunun için, 10 yaşındaki çocuklara onların çözebilmeleri için biraz daha zor olan sorular verdim. Bazıları şaşırtıcı şekilde olumlu tepki gösterdi. Şöyle şeyler söylediler, ”Zorluğu severim!” veya ”Biliyorsunuz, bunun öğretici olmasını umuyorum.”

Yeteneklerinin geliştirilebilir olduğunu anladılar. Onlarda, gelişen zihniyet olarak adlandırdığım bir bakış açısı vardı. Ama diğer öğrenciler, bunun dramatik, felaket olduğunu hissettiler. Onların daha kalıplaşmış zihinsel bakış açıları ile zekaları sınava tabi tutulmuş ve başarısız olmuşlardı. “Henüz”ün gücünün tadını çıkarmak yerine, şu anın zulmüne tutunmuşlardı.

Sonra ne yaptılar? Ne yaptıklarını size söyleyeyim. Bir çalışmada, eğer sınavdan kalırlarsa bir sonraki sefer daha fazla çalışmak yerine muhtemelen kopya çekeceklerini söylediler. Başka bir çalışmada, başarısızlıktan sonra kendilerinden daha kötü yapan birini aradılar böylece bu kişiyi bulunca kendilerini daha iyi hissedeceklerdi. Çalışmalar boyunca zorluktan kaçtılar.

Bilim insanları, öğrenciler hata ile karşılaştıkları zamanlarda beyinlerindeki elektriksel aktiviteleri gözlemledi. Sol tarafta, kalıplaşmış zihniyete sahip öğrencileri görüyorsunuz. Zihinlerinde neredeyse hiç etkinlik yok. Hatadan kaçıyorlar. Onunla bağ kurmuyorlar. Fakat sağ tarafta, gelişme zihniyetine ve yeteneklerinin geliştirilebileceği fikrine sahip öğrencileri görüyorsunuz. Çok derin bağlar kuruyorlar.

Metnin videosunu Türkçe altyazılı izleyebilirsiniz:

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir