Anne Baba Okulu

Gelişim Zihniyeti – Çocuğun Zihin Gelişiminde Ebeveynin Rolü

Gelişim zihniyeti çocuk gelişiminde önemli bir kavram olarak öne çıkıyor. Amerikalı psikolog Carol Dweck bu konuda oldukça önemli araştırmalara imza attı.

Gelişim Zihniyeti

Amerikalı psikolog Carol Dweck çocuğun zihin (ya da zihniyet) gelişiminde ebeveynliğin rolu hakkında önemli bir makale yayınladı. Bu makaleyi sizlerle paylaşıyoruz:

Araştırmalar, ebeveynlerin çocuklarının zihinleri üzerinde güçlü bir etkiye sahip olabileceğini göstermektedir. Kullandığınız dil ve yaptığınız eylemler çocuğunuza ne beklediğinizi gösterir. Süreç içerisinde övmek, beyin hakkında konuşmak, hataları öğrenme fırsatı olarak kabul etmek ve duyguların öğrenmedeki rolünü anlamak önemli.

Bunu Söyle, Bunu Söyleme

Çocuklarımıza övgülerimizin zihniyetleri üzerinde derin bir etkisi olabilir. Övgü ve zihniyet üzerine yapılan araştırmalar, çocukları akıllı oldukları için övdüğümüzde sabit bir zihniyeti teşvik ettiğini gösteriyor. Başarılarının özellik temelli olduğunu ve doğuştan gelen bir şeye bağlı olduğunu bildirir. Buna karşın, çok çalışmak için çocukları övmek, gelişim zihniyeti potansiyeli oluşturur. Çocuğun çabasının, onları başarıya götüren şey olduğunu anlatır. Peki çocuğunuzu överken ne söylemeli, ne söylememelisiniz?

Not: Aşağıdaki görseli bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Gelişim Zihniyeti

Zeka Hakkında Konuş

Zeka bir zamanlar düşündüğümüzden daha değişiktir. Çocuklarımıza, beyinlerini geliştirme konusunda gerçekten kontrol sahibi olduklarını öğretmek gerekir. Çocuğunuza çok çalıştıklarında, nöronlarının bağlanma hissi olduğunu söyleyin. Zeka gelişen bir varlıktır. Eskiden sanıldığı gibi doğuştan gelen sabit bir varlık değildir. Doğuştan gelir, fakat geliştirilebilir. Bu bağlantıları güçlendiren şey pratik yapmak, soru sormak ve aktif olarak öğrenmeye katılmaktır. Çocuklar zekalarının fiziksel olarak eforla değiştiğini öğrendiğinde, motivasyon ve başarıda artış gözlenir. Çocuğunuza zekasının gelişebileceğini öğretin.

Hataları Öğrenme Fırsatı Olarak Kabul Edin

Gelişim zihniyetini modellemenin en iyi yollarından biri, yaptığınız hatalar ve onlardan öğrendikleriniz hakkında kibarca konuşmaktır. Hatalarınız ve mücadeleleriniz hakkında olumlu konuşun ve bu, çocuğunuza risk almanın ve hata yapmanın öğrenme sürecinin doğal bir parçası olduğunu gösterecektir. Çocuğunuza zor şeyler denemenin büyümemize yardımcı olduğunu ve zor bir şey denediğinizde mükemmel olamayacağınızı açıklayın.

Öğrenmede Duyguların Rolünü Anlayın

Sinirlendiğimizde, korktuğumuzda ya da tehdit altında hissettiğimizde kavga tepkisi harekete geçer. Bir örümcekten korktuğumuzdan veya matematikten korktuğumuzda sinirleniriz. Zekamız, beynimiz kendisini tehdit altında hissettiğinde koruyacak şekilde kenetlenir. Bu durumda terleme, mide krampları ve zihnin boşalması gibi stres belirtileri tamamen normaldir. Bu durumda öğrenmemize yardımcı olmak için kullanabileceğimiz stratejiler var.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir