0 - 12 Ay Bebek Gelişimi

Gelişimsel Kalça Çıkığının Tedavisi İhmal Edilmemeli

Gelişimsel kalça çıkığı, gelişimsel kalça yetmezliği ve doğumsal kalça çıkığı adlarıyla da anılan “doğuştan kalça çıkığı”; çocuklarda sık görülen, tedavisinde geç kalındığı takdirde vücutta kalıcı hasarlara yol açabilecek ciddi bir sağlık sorunudur.

Uyluk kemiği başının, kalça ekleminin içinde tam olarak yerleşmemesi sonucunda kalça çıkığı meydana gelir. Anne hormonlarının, bebeğin kalça ekleminde gevşeklik yaratması, kundak sargısı, bebeğin anne karnındaki uygunsuz duruşu ve genetik faktörler gibi etkenler de bu kalça çıkığına sebep olur.

Bebek Sağlığı

Kalça çıkığı görülme riski hangi bebeklerde daha fazladır?

Doğuştan kalça çıkığı, her 800 yenidoğan bebekten birinde görülür.

Bu hastalığın;

  • Kız bebeklerde,
  • Sezaryen doğum ile dünyaya gelen bebeklerde,
  • Doğum kilosu fazla olan bebeklerde,
  • Ailesinde veya akrabalarında kalça çıkığı rahatsızlığı olan bebeklerde,
  • Makat gelişi ile doğan ve hamilelik süresince başı yukarıda olacak şekilde duran bebeklerde görülme ihtimali daha fazladır.

Kalça çıkığı belirtileri nelerdir?

Doğuştan kalça çıkığı, bebekte herhangi bir ağrı yaratmaz. Bu nedenle hastalığın, aileler tarafından fark edilmesi zordur. Aileler ancak bebek yürümeye başladığı zaman; bacaklardaki uzunluk farkı, sendeleyerek yürüme, bacaklardan birinin diğerine göre daha az hareketli olması ve ayaklarda şekilsel bozukluk gibi belirtilerle, bebeğin kalçasında bir problem olduğunun farkına varabilir. Bu gibi belirtilerle karşı karşıya kalındığında, vakit kaybetmeden hekime başvurulmalıdır.

Kalça çıkığı, kalçaya bakar bakmaz teşhis edilemeyeceği için doktor, her muayene esnasında bebeğin kalçasını da muayene eder.

Kalça çıkığının tanısı

Kalça çıkığının erken tanısı, tedavi süreci için oldukça önemlidir. Kalça çıkığının ilk tanısı, çocuk hastalıkları uzmanı tarafından yapılan muayene ile belirlenir. Kesin tanı ise, bebeğin 0-6 aylık döneminde yapılan ultrason tetkikleri ile yapılır.

İlk 6 ay içerisinde konulacak tanının ardından uygulanan tedaviler başarıyla sonuç vermektedir. Tanının 6. Aydan sonraki dönemlerde konulması durumunda ise, tedavi esnasında cerrahi müdahale gerekebilir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir