Geniz Eti Her Çocukta Var mıdır?

Dr. Saraç, “Geniz eti sebebiyle, burnun kapalı olması sonucunda çocukta ağzı açık uyuma, horlama ve uykuda kısa süreyle nefes kesilmesi (uyku apnesi) gelişebiliyor. Ağızdan nefes almaya bağlı diş çürümeleri ve çene yapısındaki değişikliklere bağlı olarak gelişen ortodontik problemler görülebilir. Basit bir burun tıkanıklığı, tahmin bile edilemeyecek birçok hastalığa neden olabiliyor. Burnu tıkanan çocuk gece kaliteli uyuyamadığı için okul başarısı olumsuz etkilenebiliyor. Ebeveynlerin bu konuda dikkatli olmaları gerekir” diyor.

Geniz eti nedir? Her çocukta var mıdır?

“Geniz eti” denilen doku, geniz bölgesinde olan bademcik ile aynı özellikleri taşıyan bir dokudur. “Geniz bademciği” adı da verilir ve tüm çocuklarda vardır. Geniz eti, tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle büyür.

Geniz etinin büyük olması ne gibi sorunlara yol açabilir?

Geniz eti büyük olduğu zaman burunun arka delikleri kapatır. Bu nedenle çocuklarda burun tıkanıklığı yapar. Bunun sonucunda ağzı açık uyuma, horlama ve uykuda kısa süreyle nefes kesilmesi (uyku apnesi) gelişebilir. Ağızdan nefes almaya bağlı diş çürümeleri ve çene yapısındaki değişikliklere bağlı olarak gelişen ortodontik problemler görülebilir. Geniz etinin büyük olması, orta kulağı havalandıran östaki tüpünün de fonksiyonunu olumsuz olarak etkilediği için geniz eti problem olan çocuklarda orta kulak sıvısı problem sık görülmektedir.

Geniz etinin alınması ne zaman gereklidir?

Eğer çocukta, hasta olmadığı zaman bile ağzı açık uyuma, horlama ve de özellikle uykuda nefes durması (uyku apnesi) varsa, ilaç tedavisine cevap vermeyen orta kulak sıvı problem sıklıkla yaşanıyorsa, tekrarlayan sinüzit şikayeti sık sık yaşanıyorsa bu durumda olan çocuklarda geniz etinin alınması gerekir.

Bademciklerin alınması ne zaman gereklidir?

  • Yılda 3-4 kereden daha sık bademcik iltihabı geçiriyorsa,
  • Bademciklerin çok büyük olduğu ve nefes almayı ve yutmayı olumsuz etkilediği durumlarda,
  • Bademcik apsesi geçiren çocuklarda.

Bademcik ve geniz etinin alınması, vücudun bağışıklık sisteminde kalıcı bir eksiklik yaratmaz

Halk arasında geniz eti ve bademciklerin fonksiyonu için “Vücudun sigortasıdır” diye tanımlanan yanlış bir inanış var. Bu dokular, her ne kadar bağışıklığı sağlayan lenfoid sistemin birer parçası olsa da yapılan uluslararası çalışmaların hiç birinde, bademcik ve geniz etinin alınmasının vücudun bağışıklık sisteminde kalıcı bir eksiklik yarattığı gösterilmemiştir.

Paylaş

Son Yazılar

Çocuk Dostu Şehir Nasıl Olmalı?

Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…

20 Şubat 2023

Çocukların Sağlıklı Beslenmesi için Neler Yapılmalı?

Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…

17 Şubat 2023

Bebekler Ne Zaman Balık Yiyebilir?

Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…

14 Şubat 2023

Çocuklarda Stresi Azaltan Egzersizler

Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…

24 Ocak 2023

Okul Çocukları için Beslenme Önerileri

Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.

11 Ocak 2023

Çocuklar için Yılbaşı Partisi Hazırlama

Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.

2 Aralık 2022