Çocuk Gelişimi

Geniz Eti İltihabına Karşı Duyarsız Kalmayın

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Gökalp Dizdar, çocuklarda geniz eti büyümesi veya iltihaplanmasına karşı nasıl bir tedavi izlendiğini belirterek, “Geniz eti dediğimiz yapının bademciklere benzer şekilde görev yapan bir dokudur. Geniz eti dediğimiz oluşum burnun gerisinde yerleşmiştir. Geniz eti, bademcikler gibi çocuğun boğazına bakarak görülmez. Üzüm salkımına benzer şekilde, burun ile boğaz arasına yerleşmiş bir doku konumundadır. Geniz eti, burundan giren bakteri, virüs benzeri mikropları yakalar ve vücudun mikroplarla savaşmasına yardımcı olan antikorları üretir. Eğer çocukta sürekli veya sık tekrarlayan geniz eti büyümesi veya iltihabı oluyorsa uzman doktor geniz etinin alınmasını önerebilir” dedi.

İltihaplı Geniz Eti Belirtileri Nelerdir?

Geniz eti büyümesi veya iltihaplanması durumunda bazı belirtiler kendisini göstereceğini belirten, Dizdar şunları söyledi:

“Burundan nefes almada güçlük, nefes alırken ses çıkarma, sürekli ağızdan nefes alma, burun tıkalı gibi genizden konuşma, uyku esnasında horlama, uyku apnesi dediğimiz uyku sırasında birkaç saniye süreyle nefesini tutma gibi belirtilerle kendisini göstermektedir. Eğer çocukta geniz etinin büyüdüğü fark edilmişse mutlaka bir doktora başvurmak gerekir.”

Geniz Etinde Ameliyat Ne Zaman Gereklidir?

Dr. Dizdar ameliyatın gerekliliği hakkında da şu bilgileri verdi:

“Çocuktaki geniz etini önce antibiyotiklerle tedavi etmeye çalışırız. Şayet geniz eti iltihaplı değil ise bir süre beklemeyi uygun görebiliriz. Zaman içerisinde geniz eti kendiliğinden küçülebilmektedir. Eğer çocukta nefes alma güçlüğü, uyku apnesi, konuşma bozukluğu, sık tekrarlayan geniz eti iltihabı, tekrarlayan orta kulak iltihabı mevcutsa çocuğu ameliyata almayı uygun görürüz.”

Geniz eti ameliyatında tedavi sürecine değinen Dr. Dizdar, “Çocuk öncelikle genel anestezi altında uyutulur. Yani çocuk ameliyat esnasında bir anestezi uzmanı tarafından izlenecektir. Genel anesteziden sonra ortalama 20 dakika sonra çocuk uyanmaktadır. Çocuktaki geniz etini ağzının içerisinden almaktayız. Geniz eti için deride herhangi bir kesiye gerek duymayız. Çocuk ameliyattan sonra uyanma odasında uyanacaktır. Solunum güçlüğü veya kanama belirtisi olması durumunda tekrar ameliyata alma ihtimalimiz mevcuttur. Hastanede kalış süresi ortalama 5-10 saat arasında değişebilir” şeklinde konuştu.

Ameliyat sonrası alınacak tedbirlerle ilgili Dr. Dizdar, “Alınacak tedbirlerden en önemlisi beslenme ile ilgilidir. Özellikle ilk 3 gün kanama olasılığı daha fazla olabileceğinden soğuk ve sıvı gıdalar çocuğa verilmelidir. Çorba, soğuk süt, muhallebi, meyve suyu gibi besinler çocuk için idealdir. Ameliyatın ilk gününde kan kusulabilir bunu normal karşılıyoruz. Fakat sürekli kırmızı renkli yeni kan gelme durumu var ise derhal doktor takibine alınmalıdır. 4. günden sonra yavaş yavaş normal gıdalara geçilebilir. Ağrı nedeniyle hastanın bir şeyler yemek istememesi ağrının devamına neden olabilmektedir. Bol miktarda sıvı tüketilmesi önemlidir. Ameliyat sonrası çocukta hafif ateş olabilir. Yeterli sıvı alınması ve ateş düşürücü ilaçlarla genel olarak hasta normale dönmektedir” ifadelerini kullandı.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir