Gerçek güzelliğin peşinde!

“Ayın On Dördü Gibi” adlı kitap, bir kültür merkezinde ders veren bir karikatür öğretmeninin, çocukların hayatında ve bakış açısında yarattığı değişiklikleri yansıtıyor.

Öylesine bakıp geçtiğimiz insanlar… Şablon haline getirilen güzellik anlayışları… Çocuklarımıza, gençlerimize benimsetmeye çalıştığımız standart bakış açıları… Oysa önyargıları uzak tutmalı yeni nesillerden; insanın “bakışı”nın dünyayı nasıl değiştirebileceğini anlatmalı.

İran’ın dünyaca ünlü yazarı Houshang Moradi Kermani işte tam olarak bunu yapıyor. Ülkesinde ve yurtdışında pek çok ödül alan Kermani, “Ayın On Dördü Gibi” adlı öyküsüyle çocuklara ve gençlere yeni bir “bakış açısı” sunuyor. Kelime Yayınları’ndan çıkan “Ayın On Dördü Gibi”, Can Baytak imzalı karikatürleri ve keyifli anlatımıyla, güzelliğe, hoşgörüye, umuda “bakış”ımızı değiştiriyor.

Nezahat Başçı’nın güzel Türkçesi’yle dilimize kazandırılan “Ayın On Dördü Gibi”, bir kültür merkezinde ders veren bir karikatür öğretmeninin, çocukların hayatında ve bakış açısında yarattığı değişiklikleri yansıtıyor. Karikatür çizmek için, insanların “kusur” gibi görünen dikkat çekici özelliklerinden yola çıkmak gerektiğini anlatan öğretmen, aynı zamanda çocuklara gerçek güzelliğin ne olduğunu da öğretiyor. Fakat çocuklara en büyük dersi, hoşgörüsüz semt halkının öğretmene ve karikatürlere gösterdiği tepki veriyor.

“Ayın On Dördü Gibi”, doğu efsaneleri ve kültürüyle bezenmiş anlatımıyla, çocuk edebiyatına eşsiz bir lezzet kazandırıyor.

Yazar hakkında…
1944’te İran’ın Kerman şehrine bağlı Sirch köyünde dünyaya gelen Kermani, ilkokulu köyünde okuduktan sonra ortaokul ve lise eğitimini Kirman’da tamamladı. Ardından Tahran Üniversitesi Dramatik Edebiyat bölümüne başladı. Aynı zamanda İngilizce Çeviri bölümünden de mezun olan Kermani, 1961’de Kerman Radyosu’na girdi. Sanat çalışmalarına daha sonra Tahran’da devam etti. Çocuk edebiyatı alanında en ünlü İranlı yazarlardan biri olan Kermani’nin bugüne kadar yayımlanmış başlıca eserleri şunlardır: Mecit’in Maceraları, Halı Atölyesinin Çocukları, Hurmalık, Testi, Şıra, Kum Torbası, Tandır, Narın Gülüşü, Annemin Misafiri, Testideki Güvercin, Reçel Kavanozu, Ayın On Dördü Gibi, Ne Yaş Ne Kuru, Siz Yabancı Değilsiniz!, Türlü ve Pilav.

Kermani’nin eserleri başta Almanca, İngilizce, Fransızca, Felemenkçe, Arapça, Çince, Korece, Yunanca ve Ermenice olmak üzere çeşitli dillere çevrildi. Kitapları, Hans Christian Andersen Jüri Özel Ödülü ve UNICEF Çocuk Ödülü de dahil olmak üzere pek çok ödül aldı. Bu kitaplar sayısız filmde de senaryo metni olarak kullanıldı ve bu filmler çeşitli film festivallerinde ödüle layık görüldü. Kermani 2004’te de ülkesinde çocuk edebiyatı alanında “Unutulmayanlar” devlet üstün nişanı ile ödüllendirildi.

Halen çalışmalarına Tahran’da devam eden Kermani, Kerman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nde bilirkişi olarak görev yapıyor. Ayrıca üniversitede Fars dili ve edebiyatı dersleri veriyor.

Kitap ile ilgili teknik bilgiler:
Yayın Yönetmeni: Asya Çağlar
Yayın Koordinatörü: Mustafa Öztürk
Editörler: Muzaffer Samur, Ayşe Başcı
Çeviren: Nezahat Başçı
Kapak Tasarımı: Neşecan Gündüz
Sayfa Tasarımı: Burhan Demir
Türü: Çocuk Edebiyatı
ISBN – Barkod: 978-9944-343-66-4
Fiyat: 6,5 YTL
Sayfa Sayısı: 64
Yayın Tarihi: Kasım 2008
İç Kağıt: 70 gr. 3. hamur
Kapak Kağıdı: 230 gr A. Bristol