0 - 12 Ay Bebek Gelişimi

Göğüs Bakımı ve Hijyeni Nasıl Yapılır?

Göğüs bakımı doğum sonrası dönemde hem anne sağlığı hem de bebeğin sağlığı açısından önem taşımaktadır.

Bebeği en iyi şekilde emzirebilmek için hamilelik boyunca göğüs formunu korumak ve formda kalmaya özen göstermek önem taşır. Hamilelik boyunca süt kanallarının tıkanmasına sebebiyet vermeyecek, demir desteği bulunmayan, göğsün büyümesine uygun sityen modelleri tercih etmek gerekir. Göğüslerden sıvı salgısı oluyorsa, göğüs pedleri kullanılmalı, kıyafetler sık değiştirilmeli ve temiz tutulmalıdır.

Göğüsler daima temiz tutularak, nemlendirilmeli, göğüs uçlarına masaj yapılmak suretiyle emzirmeye hazırlanmalıdır. Ek olarak, göğüse sıcak ve soğuk duş uygulaması ile yumuşak bir eldivenle yavaşça masaj yapılması da göğüs uçlarını uyarmakta yardımcı olacaktır.

Eğer göğüs uçları içeri çekilmiş ise, parmak uçları ile göğüs altından göğüs uçlarına doğru, dışa doğru uzanan hareketler yapılabilir. Bu hareketler göğüs uçlarına esneklik verecek ve dışarı çıkmasına yardımcı olacaktır.

Göğüs Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Emzirme ve bakım öncesi eller sabunla iyice yıkanmalıdır.
  • Sabunla yıkama meme derisini kuruttuğundan sadece banyo yaparken sabunlanmalıdır. Önceleri uygulanan her emzirme öncesi karbonatlı su ile temizleme artık yapılmamaktadır.
  • Meme başlarına merhem vb. sürülmemelidir. Meme başı çatlağı varsa emzirmenin sonunda anne kendi sütünü sürebilir. Meme başı çatlakları emzirme tekniğinin yanlış uygulanmasından kaynaklandığı için doğru teknik öğretilmelidir.
  • Bazı annelerde emzirme aralarında süt akabilir. Bu durumda temiz bir göğüs peti kullanılabilir. Ancak bu petler uzun süre ıslak olarak memede tutulmamalıdır.
  • Giysiler (özellikle sütyen) memeleri sıkmamalıdır. Emzirme döneminde memeleri saran, geniş askılı, pamuklu kumaştan sütyenler kullanılmalıdır. Memeleri sıkan giysiler süt kanallarında tıkanma ve mastite neden olabilir.
  • Günde 15-30 dakika olacak şekilde sütyenin çıkarılıp memelerin havalandırılması yararlıdır.
  • Genel vücut hijyenine dikkat edilmelidir. Sık sık banyo yapılmalı ve çamaşırlar her gün değiştirilmelidir.

Göğüs Kasları İçin Egzersizler

Anneler göğüs bakımı için egzersiz yapmayı da deneyebilirler. Kendinizi fazla zorlamadan ve doktorunuzdan izin alarak egzersiz yapabilirsiniz.

Bağdaş kurarak oturulur. Avuç içleri karşıya bakacak şekilde kollar yukarı kaldırılır ve gergin olarak geriye doğru esnetilir. Bu egzersiz hamilelik ve süt verme dönemlerinde göğüslerin sarkmasını önlemektedir.

Paylaş

Son Yazılar

Çocuk Dostu Şehir Nasıl Olmalı?

Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…

20 Şubat 2023

Çocukların Sağlıklı Beslenmesi için Neler Yapılmalı?

Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…

17 Şubat 2023

Bebekler Ne Zaman Balık Yiyebilir?

Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…

14 Şubat 2023

Çocuklarda Stresi Azaltan Egzersizler

Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…

24 Ocak 2023

Okul Çocukları için Beslenme Önerileri

Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.

11 Ocak 2023

Çocuklar için Yılbaşı Partisi Hazırlama

Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.

2 Aralık 2022