Göğüs ucu yaraları emzirme sürecinde birçok kadının sık karşılaştığı problemler arasında yer alıyor. Göğüs ucu yaraları için doğru bakım yöntemleri uygulamak hem anne sağlığı hem de bebek sağlığı açısından önem taşıyor.
Göğüs ucunuzun yara olmaması için neler yapmalısınız?
Yapılan çalışmalar göstermiştir ki, bebeğin anne göğüs ucunu alış şekli göğüs ucu yara oluşmasını en fazla etkileyen faktördür. İlk 1-2 haftada hafif acı ve yanma hissetmeniz normaldir . Eğer bebek emmeye başladıktan sonra göğüs uçlarınızda ağrı hissediyorsanız bebeği memeden çekip vucut pozisyonunu ayarlayarak ağzını açıp göğüs ucunuzu dilinin üstüne ve damağına değdirerek tekrar deneyin.
Oluşmuş yarayı iyileştirmek için neler yapılmalı?
Oluşmuş yara için de aslında yapılan işlemler benzer. Burada devreye bir takım lanolin içeren ilaçlar giriyor. Bu ilaçları Türkiye’de de bulmak mümkün. Bu konuda farklı jenerik grubuna dahil, birçok farklı isimde ilaçlar mevcut. Hepsindeki ortak etki mekanizması; meme ucunda oluşan çatlak ve dokuda bozulan bütünlüğü tekrar düzenlemek, bir araya getirmek. Bu ilaçlara ek olarak meme ucununu kuru ve temiz tutulması önem taşıyor.
Ayrıca meme başına iç çamaşırına sürtünmemesi için özel olarak üretilen rezervuarlar kullanılmalıdır. Böylece iç çamaşırına veya kıyafetlere memebaşının sürtünerek tahriş olması engellenmiş olur. Bununla birlikte; bebek emme tekniğini geliştirdikçe oluşan bu çatlaklar yeterli şekilde düzelecektir. Bu sırada önemli olan nokta sabır göstermek, emzirmeye devam etmektir.
Zaman içerisinde memebaşı düzelecektir. Çok önemli tıbbi bir neden olmadığı sürece (örneğin; meme apnesi), emzirmeye devam etmek gerekir. Eğer çok şart olursa, aynı şekilde süt elektrikli pompayla sağılarak, çocuk hekimine danışılarak çocuğa verilebilir.