Çocuk Eğitimi

Göreve Yeni Başlayan Öğretmenlerin Problemleri

Bir öğretmenin iyi bir branş bilgisi, genel kültürü ve yeterli meslek formasyonu olması gerekir. Öğretmen okulunda ve kendi çabasıyla iyi yetişmiş olsa da değişen ya da farklılık gösterebilen koşullar öğretmenin de rehberliğe ihtiyacı olduğunu gösterir.

Öğretmenliğe yeni başlayan kişinin hem çalışacağı kuruma hem de mesleğine uyumunun sağlanması gerekir. Bu, öğrenciler için olduğu kadar kendisi için de önemlidir. Yeni başlanılan işe uyum sorunu, her meslekte görülebilen bir durumdur.

Mesleğe yeni başlayan öğretmenler; deneyimsizlik, okulda ya da hizmet öncesi eğitimde kazanılanlarla uygulama arasındaki çatışma, yeni öğretmen üzerindeki baskılar, çok şey yapma gayreti, teftiş korkusu gibi sorunlarla karşılaşmaktadırlar.

Deneyimsizlik

Mesleğe yeni başlayan öğretmenin ilk sorunu deneyimsizliktir, diğer sorunlar da çoğunlukla buna bağlı olarak gelişmektedir. Bu sebeple ilk dönem çok önemlidir.

Özellikle mesleğe başlanılan yerin fiziki koşullarının zorlayıcı olması bu dönemde öğretmenin hevesinin kırılmasına sebep olabilmektedir. Oysa öğretmenin şevkle işini yapabiliyor olması çok önemlidir. Deneyimsiz bir öğretmenin zorlu koşullara sahip bir köy okuluna atanmış olması durumunda öğretmenliğin yanı sıra yöneticilik de yapması gerekir. Bu durumda işi daha da güçleşir.

Öğretmen koşulları iyi olan bir okula atanmış olsa da deneyimsizliğinden kaynaklanan sorunlarla karşı karşıya kalacaktır. Okuldaki işleyişten, ders planlarından, plan hazırlamaktan ve müfredattan haberdar olmadığı için bu sorunlarla karşılaşması olasıdır.

Bu noktada öğretmenlerin eğitimleri sürecinde yeterli formasyon eğitimi almaları ve pratiğe sahip olmaları oldukça önem kazanır.  Deneyimsizlik sorunun ortadan kaldırılabilmesi için öğretmenin görev içinde yetişmesi gerekmektedir.

Okulda ya da Hizmet Öncesi Eğitimde Kazanılanlarla Uygulama Arasındaki Çatışma

Öğretmen, okulundan belli donanımlarla mezun olur ve sonrasında eğitim-öğretim hizmetine girdiği zaman okulda öğrendiklerinin yeterli olamayabileceğini görür.

Aday öğretmenlerin, çalışacakları kurumla kendileri arasındaki uyumu sağlamaları gerekmektedir. Müfettişler bu noktada gerekli desteği sağlar.

Yeni Öğretmen Üzerindeki Baskılar

Göreve yeni başlayan öğretmenden okul içinde pek çok işi yapması istenebilir. Bu işlerde tecrübesi olmayan öğretmen bıkkınlık yaşayabilir. Okul içi işlerin ilerleyişinden henüz haberdar olmadığı için gözü korkabilir.

Okul yöneticileri ve müfettişler göreve yeni başlayan bu öğretmenlere görev dağılımı konusunda yardımcı olmalı ve sorumlulukları yavaş yavaş vermelidirler.

Sınıf

Çok Şey Yapma Gayreti

Yeni öğretmenlerin bir kısmı işleri konusunda çok heveslidirler. Bu olumlu enerjinin okul yönetimi ve müfettişlerce faydalı alanlara sevk edilmesi gerekir. Öğretmenin bu konuda iyi bir rehberlik alması ve özgüveninin kırılmaması önemlidir.

Teftiş Korkusu

Göreve yeni başlayan öğretmenler teftiş korkusu yaşayabilirler. Okul yönetiminin öğretmenin bu kaygısını gidermesi ve teftişin rolü hakkında öğretmeni bilgilendirmesi gerekir.

Teftişin bu olumsuz etkisinden öğretmeni kurtarabilmek için; teftiş görevlerinin daha yapıcı bir zihniyetle yerine getirilmesi sağlanmalı, teftiş her şeyden önce eğitici ve öğretici bir nitelik taşımalıdır.

Okula ve Çevreye Uyum

Özellikle zorlu fiziki koşullarda ilk görevine başlayan öğretmenler, çevreye ve okula uyum sorunları yaşamaktadırlar. Öğretmenler stajlarını genellikle şehir merkezlerindeki okullarda yapmakta ve bu zorlu koşullardan uzak kalmaktadırlar. Görev yaptığı çevre ile iyi iletişim kuramayan öğretmen okulda da mutsuz olur. Bunun için aday öğretmenin, diğer öğretmen arkadaşları ve müfettişlerce desteklenmesi önemlidir.

Göreve yeni başlayan bir öğretmenin kişisel donanımının olmasının yanı sıra okul yönetimi, müfettişler ve tecrübeli öğretmen arkadaşlarınca desteklenmesi gerekir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir