Gözün görevleri nelerdir? Gözün kısımları nelerdir? Gözümüz nasıl görür?

Göz, görmemizi sağlayan beş duyu organımızdan biri olduğu gibi, göz yapısı birçok tabakadan meydana gelir. Görme işleminin gerçekleşebilmesi için göz kısımlarının doğru çalışması ve sinyalleri beyne iletmesi gerekir.

Gözün temel görevi cisimlerin üzerine düşen ışığı algılamak ve sinirler aracılığı ile beyne iletmektir. Bu şekilde “görme” işlemi sağlanmış olur.

Gözün görevleri nelerdir?

Göz Kısımları

5 duyu organı arasında yer alan göz; sert tabaka, damar tabaka ve ağ tabaka olmak üzere üç yapıdan oluşur.

1. Sert Tabaka:

Gözün en dışında kalan bölüm sert tabakadır. Göz yapısını korur ve saydam bir yapı oluşturur. Korneayı oluşturan sert tabaka, cisimleri görmeyi sağlayan ışınların kırıldığı ilk noktadır.

2. Damar Tabaka:

Gözü besleyen damar tabakanın içinde kan damarları bulunur. Gözün ön kısmında farklılaşarak gözün renkli kısmı irisi oluşturur. İrisin ortasında yer alan göz bebeği ise göze gelen ışık miktarını ayarlar. Karanlık veya aydınlık ortamlarda göz bebeğinin büyümesi ve küçülmesinin sebebi budur.

3. Ağ Tabaka (Retina):

Gözün iç kısmında yer alan ağ tabakanın içinde görme sinirleri bulunur. Beyine iletilen sinirler sayesinde görme işlemi gerçekleşir. Sarı leke ve kör leke de ağ tabaka içerisinde bulunur. Kör noktada görme sinirleri bulunmadığı gibi, sarı lekeye cisimlerin görüntüsü ters olarak düşer.

Göz Nasıl Görür?

Gözü bir fotoğraf makinesine benzetebiliriz. Nasıl ki bir fotoğraf makinesini açtığımızda görüntü gelir, göz de açıldığı anda görüntüyü alır, ışığın miktarını ayarlar. Gözün saydam ön camı dediğimiz kısmı yani ”kornea”, gördüğümüz nesnedeki ışınları kırarak, sinir tabakasına ulaştırır. Bu sinir tabakası gözün arka yüzeyini örter, böylelikle ışık sinir sistemine ulaştığında bir resim alır. Sonra bu resimle ilgili mesaj beyne gider. Bu sayede cisimlerin görüntüleri tam olarak algılanmış olur.

Paylaş

Yorumları Göster

Son Yazılar

Çocuk Dostu Şehir Nasıl Olmalı?

Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…

20 Şubat 2023

Çocukların Sağlıklı Beslenmesi için Neler Yapılmalı?

Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…

17 Şubat 2023

Bebekler Ne Zaman Balık Yiyebilir?

Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…

14 Şubat 2023

Çocuklarda Stresi Azaltan Egzersizler

Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…

24 Ocak 2023

Okul Çocukları için Beslenme Önerileri

Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.

11 Ocak 2023

Çocuklar için Yılbaşı Partisi Hazırlama

Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.

2 Aralık 2022