CiciPedia

Gözün Yapısı ve Göz Sağlığı

Görme duyu organımızdır. Çevremizdeki tüm varlıkları görmemize yarar. Yakınımızda veya uzağımızda olan nesneler hakkında birçok bilgi verir. Bu bilgi alımı diğer duyu organlarına göre daha fazladır. Beş duyu organı arasında yer alan göz, görme işleminden sorumludur.Göz Sağlığı

Her baktığımızı göremeyebiliriz. Görmek daha ayrıntılı ve dikkat gerektiren bir iştir. İlgilendiğimiz alanlar, bilgi sahibi olduğumuz şeyler gibi farklı bakış açıları bu durumu etkiler. Bu bilgiyi kullanarak, aranılanı görmek amacıyla teknolojik gelişmelerden faydalanılmıştır. Gece görüşü elde etmek için dokunma duyusu ile ilişkili olan ısıyla algılayan termal dürbünler yapılmıştır.goz-sagligi

Göz Sağlığı Nasıl Korunur?

  • Gözlerimizi temiz tutmalı, özellikle ellerimizle gözlerimizi ovuşturmamalıyız.
  • Doktor önermedikçe gözlük takmamalı ve başkalarının gözlüklerini denememeliyiz.
  • Televizyon izlerken televizyonu net görüp duyabileceğimiz mesafeleri tercih etmeliyiz. Yakından ve uzun süre televizyon izlememeliyiz.
  • Bilgisayarı uzun süre kullanmamalıyız. Kullanırken bilgisayarımızda ekran koruyucu olması bilgisayarın ışığından en az düzeyde etkilenmemizi sağlayacaktır. Bu da göz sağlığı için önemlidir.
  • Güneş ışınlarına doğrudan maruz kalmamalıyız.
  • Okurken ve yazarken, gözümüz ile kullanılan malzemeler arasında ortalama dirsek mesafesinde bir boşluk kalmasına özen göstermeliyiz.
  • Gözümüze gelen ışığın yoğun olmaması kadar az da olmaması önemlidir. Özellikle bir işle yaparken yetersiz ışık bizi zorlar.
  • A vitamini içeren besinler gözlerimiz için faydalıdır.

Hızlı ve avcı hayvanların gözleri çok gelişmiştir. Yarasa gibi kulakları çok gelişmiş canlıların gözleri ise az görür.

Görme olayının gerçekleşmediği durumlarda insanların özellikle dokunma duyusu ve işitme duyusu daha çok geliştiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Kendini Dene:

  1. Görme duyusu neden önemlidir?
  2. Bakmak ile görmek arasındaki fark nedir?
  3. Göz sağlığı için nelere dikkat etmeliyiz?
Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir