Gülsen Çaltıl

Gülsen Hanım, sizi tanıyabilir miyiz? 

 

Sanat yönetmenliğini Ayla Algan’ın üstlendiği Ekol Drama Sanat Evi’nin kurucusuyum. 1999 yılında sanatta bir ekol yaratmak için yola çıktık. Bünyemizde 36 öğretim görevlisi, uzman eğitmen ve sanatçı bulunuyor. Geçen yıl aramıza katılan 16 enstrüman hocası ile eğitmen kadromuz hayli genişledi. 

 

Ekol Drama Sanat Evi fikri ne zaman ve nasıl doğdu? 

 

Ekol Drama Sanat Evi’ni dershane açmak amacıyla kurmadık. Bundan 11 yıl önce araştırma yapıp, kendimize özgün bir metot geliştirerek, çocuk ve gençlerin yaratıcı drama eğitimi almaları için kendi müfredatımızı oluşturduk. Her yaş ve gruptan insanın gelişimine katkıda bulunmak, eğitmen ve öğrencileri ile birlikte bir ”Ekol” oluşturmak üzere kurduk. Bugün geriye dönüp baktığımızda bu idealimize ulaşmış olmanın keyfini yaşıyoruz. 

 

Ekol Drama Sanat Evi kimlere, ne tür hizmetler veriyor? 

 

Ekol Drama’nın eğitim branşı ”Yaratıcı Drama’dır.” Ekol Drama Sanat Evi olarak, 5-6 yaş, 7-9 yaş, 10-12 yaş, 13-15 yaş, 16- 17 yaş gruplarına, müfredata uygun eğitim programları hazırladık. 11 yıldan bu yana Türkiye’de konsepsiyon eğitimi veren ilk ve tek kurumuz. 

 

Uzun süredir yetişkinlere doğaçlama eğitimi veren Ergün Demir, bu yıl ilk kez 14 – 17 yaş arası gençlere ”Genç Tiyatro Atölyesi” adı altında tiyatro eğitimi veriyor. 

 

Eğitmenimiz Yaprak Sandalcı’ nın geliştirdiği bir metod olup, Borusan tarafından basılan “Müzik Yolcuları” programı ile 4-6 yaş grubuna “Drama ile Solfej” eğitimi veriyoruz. 

 

Eğitim sürecinde yetenekleri ortaya çıkan çocuklara ya da yeteneği keşfedilmiş çocuklara ve yetişkinlere; ressam Yiğit Aral ve Fuat Acaroğlu ile resim, müzik bölüm başkanımız Asım Ekren’in yönetiminde ise 16 dalda enstrüman eğitimi veriyoruz. 

 

Genel Sanat Yönetmenimiz Ayla Algan ve ekibi yetişkinlere Tiyatro ve Reklam-Dizi-Sinema Oyunculuğu, Doğaçlama eğitimleri veriyor. Biz dokuz yıldan bu yana sektörün talebi ile 18 yaş ve üstü yetişkinlere ve 5-17 yaş çocuk/gençlere dizi, reklam ve sinema oyunculuğu eğitimini veriyoruz. Ekol Drama’ da eğitim almış çok başarılı oyuncularımızla da gurur duyuyoruz. Ayrıca içinde tiyatro aşkı kalmış yetişkinler için “Sahnedeyim” adını verdiğimiz programla, hem profesyonel bir sahnede oynamalarını sağlıyor, hem de hayatlarının deneyimini yaşatıyoruz. 

 

Senaryo Yazım Atölyesi’nin eğitmeni değerli sanatçı, yönetmen Handan İpekçi. Değerli sanatçı Zehra Belevi de çocuk ve gençlerle Müzikal hazırlıyor. 

 

Yukarıda saydığımız uzun soluklu eğitimlerin yanı sıra, şirketlerle yönelik “Kurumsal Eğitimler” imiz, gerçekleştirdiğimiz ortak projeler ve “Eğitici Eğitimi” programlarımız var. 

 

Sizce eğitim kurumlarının eğitmen seçerken, dikkat etmesi gereken noktalar/konular neler? 

 

Eğitici eğitimindeki amacımız öğretmenlerin eğitimde drama yöntemini öğrenme- öğretme sürecinde etkin bir biçimde kullanabilmelerini sağlamak. Program, drama eğitiminin temelini oluşturan teknikleri öğretmen, öğrenci ilişkisinde, interaktif öğrenme prensibiyle öğretmeyi hedefliyor. Bu boyutuyla çok önemli. Türkiye’ nin en eski ve en önemli vakıf okulları ile uzun süreli yürütmekte olduğumuz bir program. 

 

“Yaratıcı drama” eğitimi ile “tiyatro” eğitimi arasındaki fark nedir? Sizce bu konuda bir kavram kargaşası yaşanıyor mu? 

 

Evet; maalesef çok ciddi bir kavram kargaşası var. Tiyatro bir sanat dalı, yaratıcı drama ise bir kişisel eğitim metodudur. Drama’da başta tiyatro olmak üzere, tüm sanat dalları eğitim sürecinde bir eğitim enstrümanı olarak kullanılır. 

 

Eğitimde drama, bir kavramın, bir ders konusunun, bir metnin daha iyi anlaşılır kılınması, bireyce ve grupça özümsenip içsel yaşantıya dönüşmesi, gözden geçirilerek, üzerinde düşünülerek dışa vurulmasıdır. Böyle bir grup çalışması içinde yaşayarak öğrenme ve bilgi edinmenin yanı sıra, sözel anlatımın gelişmesi ve toplumsallaşmanın sağlanması baş sıralarda yer almaktadır. 

 

Programlarınıza katılmak isteyen çocuklarla ve gençlerle birebir ön görüşme yapıyor musunuz? 

 

Hayır. Biz sağlıklı çocuklar ve gençleri, hiçbir seçme ve eleme yapmadan, yaş gruplarına göre ayırarak eğitim veriyoruz. Yalnız reklam dizi sinema oyunculuğunda eğitim alacak çocuk ve gençlerimizi , belli aralıklarla yaptığımız duyuru sonrası, jüri tarafından istekli ve yetenekli olanları seçerek alıyoruz. Bu şekilde sektörün yetenekli ve eğitimli çocuk ihtiyacını karşılıyoruz. 2010-2011 eğitim yılı için seçmelerimiz aralık başı gibi gerçekleşecek. 

 

Çocukla birebir görüşme yaptıktan sonra sunduğunuz program için uygun olmadığını anladınız. Bunu veliye nasıl ifade eder ve farklı bir programa dahil etmesi için ikna edersiniz? 

 

Bizim okulumuzda çocuk ve genç her şeyden önemlidir. Sunduğumuz program “Yaratıcı Drama” eğitimi ise bunun uygunsuzluğu olamaz. Çünkü yaratıcı drama bir hobi programı değildir. Eğitim klasik sınıf düzeninde verilmediği gibi çocuk /genç eğitim sürecinde başkalarıyla mukayese edilmez, eleştirilmez, grup dışında bırakılmaz. Tam aksine “Oyunla ve sanatla eğitim” felsefesinden hareketle 12 kişilik gruplar halinde çalışır. Eğitim sürecinde kendini,beceri ve yeteneklerini keşfeder, sözlü sözsüz iletişim becerileri gelişir, sosyalleşir, farkındalık duygusu, özgüveni ve toplum önünde konuşma yetisi artar. 

 

Böyle bir ortamdan çocuk niçin gitsin ki? Bizim 11 yıllık en önemli istatistiğimiz, başlayıp da bırakan çocuğumuzun olmayışıdır. Bir tek küçük yaş gruplarında hazır olmadığı için başlamayan çocuklarımız var. 

 

Diyelim ki, çocuk sunulan programa büyük hevesle ve heyecanla başladı. Fakat bir kaç gün sonra bu programın ona göre olmadığını düşünüyor. Bu tip bir "senaryoya" okul yöneticilerinin/eğitmenlerinin yaklaşımı ne olmalı? 

 

Biz Ekol’e kayıt olan her çocukla birebir görüşüyoruz. Çocuk bir bilinmeze gelmiyor. Tüm sorularını baştan cevaplıyoruz. Buna karşın herhangi bir nedenle ayrılmak isterse (sınıftaki bir arkadaş, bir olay ya da bir durum nedeniyle ) ilk günden konuştuğumuz üzere önce o sorunu gidermeye çalışıyoruz. Burada verilen eğitim yaşama dair bir eğitimdir ve hayatta da önemli olan sorun değil, sorunun çözümlenme şeklidir. Ya da stresin doğru yönetilmesidir. 

 

Çocuklar bu vesileyle çok önemli yaşamsal bir deneyim kazanmış oluyorlar ve kaldıkları yerden grup olarak devam ediyorlar. Ayrılan sayısı yok denecek kadar az. 

 

Anne babaların çocukları için sahne sanatları programı seçerken, dikkat etmesi gereken en önemli noktaları bizimle paylaşır mısınız? 

 

Yetenek, istek ve yeteneğin geliştirilebileceği doğru eğitim ortamları çok önemli. 

 

Velilerinizden programlarınız hakkında aldığınız geri dönüşler arasında sizi çok etkileyen ( iyi veya kötü) bir kaç tanesini bizlerle paylaşmanızı istesek? 

 

Onbir yılda o denli çok etkileyici sonuçlar alıyoruz ki bunları anlatmakla bitiremeyiz. Beni en çok etkileyen sonuç, yedi – sekiz yıldır kendi hür iradesiyle Ekol’e devam çocuklarım ve onların okullarındaki öğretmenlerin çocuklardaki olumlu değişime verdikleri tepki.
 

Reklam dizi sinema oyunculuğu eğitimi vermeye ne zaman başladınız ? 

 

Sektörden gelen talep üzerine 2001 yılında yetişkinlere reklam dizi sinema oyunculuğu eğitimi vermeye başladık. Eğitimleri Ekol Drama Sanat Evi’nin Genel Sanat Yönetmeni “Usta Sanatçı” ve eğitmen Ayla Algan veriyor. 

Sektördeki ciddi cast ajanslarının yoğun talebi ve yönlendirmesi ile; ortaklaşa yaptığımız çalışmalar neticesinde birçok uluslararası başarıya imza atan öğrenciler yetiştirdik. 

 

2005 yılında Türkiye Güzeli seçilerek, dünya genelinde ülkemizi başarı ile temsil eden Hande Subaşı, Çin’de yapılan uluslararası yarışmada ülkemize birincilik kazandıran Tolgahan Sayışman gibi birçok öğrencimiz var. Yaptığımız tüm bu çalışmalar sonucunda, sinema ve dizi yapımcılarının kurumumuzdan “sektöre çocuk oyuncu yetiştirme”ye yönelik talepleri ortaya çıktı. Bu talebi karşılayabilmek adına “Çocuklara Yönelik Reklâm-Dizi ve Sinema Oyunculuğu “ bölümünü kurmaya karar verdik. 

 

Neden sektörden böyle bir talep geldi ? 

 

Çocuklar set ortamına uyum sağlamakta zorlanıyorlar. Yetişkin oyuncular bile zaman zaman uyum sağlamakta zorlanıyor. Bu durum da çekimlerin aksamasına, ortaya çıkan işin kalitesine yansıyor. Daha da önemlisi çocukların psikolojileri bozuluyor. Biz yetenekli bulduğumuz çocuklara bir yandan oyunculuk anlamında eğitim veriyor diğer yandan da psikolojik olarak hazırlıyoruz. Eğitim esnasında en başta kişisel gelişim ve özgüven kazandırmayı amaçlıyoruz. 

 

Her isteyen çocuk sizden eğitim alabiliyor mu ? 

 

Biz her yıl bir kez eğitim verebileceğimiz 5-17 yaş arası çocuk ve gençleri belirleyebilmek için seçme düzenliyoruz. Bu seçmeleri yaparken yeteneğin yanı sıra eğitim almak isteyen çocuk fiziksel ve psikolojik olarak bu oyuncu olmanın getireceği yükü ve zorlukları karşılayabilecek kapasitede mi ? ailenin yaklaşımı nasıl? Bunlara da bakıyoruz. Bu nedenle, prensip olarak seçmeler dışındaki talepleri kabul etmiyoruz. 

 

Bu eğitimi alması sadece kamera önünde ne yapacağını bilmesi için mi gerekli ? 

 

Reklam dizi sinema oyunculuğu 12 hafta sürüyor. Her Pazar üç saatlik bir eğitim veriyoruz çocuklarımıza. Eğitim boyunca kamera önü oyunculuk, senaryo çalışması, çekim senaryosu, synopsis eğitimleri ve oyunculuk jargonu işleniyor. Eğitim çocuğun performansına göre birebir sürdürülüyor ve oniki haftada en az altı senaryo işleniyor. 

Bu eğitimde yaratıcı drama tekniklerini kullanıyoruz. Yaratıcı drama teknikleri kullanmamızın sebebi; çocukların film çekimleri esnasında girmiş oldukları tiplerin,film gereği canlandırdıkları bir rol,birer hayal kahramanı olduğunun, gerçek hayatla ilgisi olmadığının bilincine vararak,çekim sona erince gerçek hayatlarına adapte olurken sıkıntı çekmelerini önlemek. Dolayısı ile bir yandan gerekli teknik eğitimi alırken, diğer yandan da oluşabilecek olumsuzları baştan engellemek ve kişilik gelişimlerine zarar vermemek amaç. 

 

Eğitim bittikten sonra… 

 

Her yıl yaptığımız seçmelere 1000 kişinin üzerinde bir başvuru oluyor. Bu başvurulardan ortalama 60 kişi bu eğitimi alabilecek kriterlere sahip oluyor. Öğrencilerimiz eğitim bittikten sonra Türkiye’nin en iyi cast ajansları tarafından talep ediliyor ve birçok projede dizi,reklam ve sinema filminde oynama şansına sahip oluyorlar. 

 

Ekol Drama’da bu eğitimi aldıktan sonra projelerde yer almış ünlü çocuk oyuncular kimler ? 

 

Aliye dizisindeki Arda karakterindeki Ayberk Koçar, Ayşe karakterindeki Beril Işık, Binbir Gece dizisindeki Kaan karakterinde izlediğimiz Efe Çınar bizim başarılı çocuklarımızdan bir kaçı. Şimdi genç birer hanım olan Hazal Gürel, Hazal Kaya, Neslihan Bıyıklı, Ceren Sarıdede bizim öğrencilerimiz. Ekol Drama Çocukları dizi ve reklamda aranan ve tercih edilen yüzler oluyorlar. 

 

Kadronuzda çok önemli isimler var. Sanat evinden çok bir enstitü disiplini ile eğitim veriyorsunuz. Bu eğitmenlerin sizi tercih etmelerinin nedeni nedir ? 

 

Sizin de söylediğiniz gibi bir enstitü disiplini ile çalışmamız, eğitmenlerimizin bizi tercih etmelerinin en büyük sebebi. Biz yıllardır yazılı çizili olmayan ancak herkesin sessizce uyduğu, bir kurallar bütünü ile yolumuza devam ediyoruz. En gurur duyduğumuz yanımız kuruluşumuzdan bu yana çıktığımız bu yolda omuzomuza, hep birlikte, saygı ve sevgi içinde çalışmalarını sürdüren aynı kadroyla yolumuza devam etmemiz. Herkesin ortak amacı kendine güvenen, iletişim becerileri, sanat anlayışı, çözüm üretme yeteneği gelişmiş, yetkin ve donanımlı bireyler yetiştirmek. Kısaca gelecek nesilleri yetiştirmek. Sanat ise yolumuzu aydınlatan en parlak ışığımız. Ayla Algan, Derya Alabora, Işıl Özgentürk, Fuat Acaroğlu, Babek Sobhi, Asım Ekren gibi büyük sanatçıları ve eğitmenleri Ekol çatısı altında toplayan nedenler bunlar. 

 

Yakın gelecekte Ekol Drama Sanat Evi’nin planları neler ? 

 

Bugüne kadar eğitim verdiğimiz tüm dallarda büyük başarı sağladık. Bu sebeple sanatın tüm ana ve yan dallarında eğitim vermemiz yönünde inanılmaz bir talep var. Geçen yıl, Nişantaşı’ndaki binamız yetersiz geldiği ve daha kolay ulaşım sağlayabilelim diye Taksim’e taşındık ve öğrenci sayımızda büyük bir artış oldu. Yaratıcı Drama yı anlatma çabalarımız sonuç verdi. Şimdi gerçekten bir enstitü olmayı hedefliyoruz. Şu anda fizibilite çalışmalarını yaptığımız iki önemli dalda daha eğitim vermeye başlayacağız; ancak sürpriz olsun. Aramıza Türkiye’nin ve dünyanın tanıdığı ve takdir ettiği çok önemli isimler katılacak.