Gündem Çocuk Derneği Çalışmalarını Anlatıyor

"Gündem: Çocuk!", her çocuğun hak sahibi, eşit, özgür ve onurlu birer birey olarak, barış içerisinde, iyi ve mutlu bir yaşam sürmesi için çocukların yararına bütüncül bir dönüşümü ısrarla savunan bir sivil toplum örgütü olarak çalışmalarını sürdürüyor.

Dernek, çocuk hakları alanındaki çalışmalarını, sorunların temelindeki değerler dizinin değişmesi anlayışıyla, çocuklarla birlikte yürütüyor.

Gündem Çocuk Derneği'nden Ezgi Koman, "Her çocuğun her günü bayram havasında geçirmesi için devletin çocuk hakları ihlallerini bir an evvel ortadan kaldırması, eşitliği sağlaması, onlara söz hakkı vermesi gerekir." diyor.

Koman, geçtiğimiz yıl anayasa süreciyle ilgili çocukların görüşlerini topladıklarını ve Ayşe'nin görüşünün her şeyi özetlediğini söylüyor;  “Biz çocuklar mutlu olmak istiyoruz!”

Ezgi Koman, Gündem Çocuk' Derneği'ni çalışma alanları konusunda şu bilgileri veriyor:

"Türkiye’de çocukların yaşadığı pek çok sorun var… Şiddet, ayrımcılık, ihmal ve istismar gibi.. Bunların her biri aslında Türkiye’de hak temelli bir çocuk politikasının olmayışından kaynaklanıyor.

Çocuk Türkiye’de bir yandan çok masum ve geleceğin kurucusu olarak görülürken bir yanda terörist, suçlu ya da ucuz iş gücü olarak kullanılabiliyor. Böyle bir çarpık algının sonucunda da pek çok hak ihlali ortaya çıkıyor.

Oysa Türkiye’nin de imzaladığı BM Çocuk Hakları Sözleşmesine göre çocuk hakları ve özgürlüklere sahip bir bireydir. Korunması, gelişmesi ayrımcılığa uğramaması ve toplumsal hayata katılması gerekir. Devlet de yaptığı her düzenlemede çocuğun yüksek yararını gözetmelidir.

Biz dernek olarak, çocuk hakları ihlallerini görünür kılmak için uğraşıyoruz. Çocuk hakları ihlallerinin cezasız kalmaması için çaba gösteriyoruz. Dava izliyoruz, kamuoyu oluşturuyoruz.

Çocukların seslerinin duyurmak için olanaklar yaratmaya çalışıyoruz. Bir medya merkezimiz var. Burada çocukların kendi medya ürünlerini oluşturmaları için birlikte çalışmalar gerçekleştiriyoruz.

Toplumda algı değişikliği yaratmak için çocuk hakları eğitimleri veriyoruz. Yerel yönetimlerle çocuk dostu belediyecilik üzerine çalışıyoruz.

Barış sürecinde, çatışma sonrasında çocuklarla yapılacaklar üzerine hazırlanıyoruz."

Koman, bütün çocukların aynı haklardan ve özgürlüklerden yararlanamadığını, bu eşitsizliğin bayramların kutlanmasında da ortaya çıktığını ifade ediyor.
"23 Nisan’ı kutlamıyoruz. Bunun nedeni de çocuklar yoksullukla mücadele ederken, iş gücü olarak çalışırken yaşamını kaybederken kutlamanın doğru olmadığını düşünüyoruz. Her ne kadar umutsuz bir tablo çizmiş gibi de olsak biz çocuklar içi daha iyi bir dünya kurulabileceğine olan inancımızı sürdürüyor ve bu yüzden dernek olarak çaba göstermeye devam ediyoruz." diyor.

Gündem Çocuk Derneği'nin çalışmalarına http://www.gundemcocuk.org adresinden ulaşabilirsiniz.