Güneş tutulması, Ay’ın Dünya ile Güneş arasına girmesiyle, Güneş’in kısmen örtülmesi durumudur. Ay, Dünya ile Güneş arasında kaldığından, Dünya’nın bir bölümü karanlıkta kalır.
Güneş tutulması, Yeniay evresindeyken oluşur. Ancak Ay her seferinde Güneş’in tam önünden geçmez. Bu nedenle, yılda 2-5 arası Güneş tutulması gözlenebilir. Ancak bu tutulmalardan en fazla 2 tanesi tam tutulma olabilir. Dünya’da küçük bir bölgeyi etkileyen Güneş Tutulması, her yıl gerçekleşse de, etkilediği bölgeler için ender bir durumdur.
2016 Güneş Tutulması Ne Zaman?
2016’da iki Güneş tutulması gerçekleşecektir. Bunlardan ilki mart ayında, ikincisi ise eylül ayında gözlemlenebilecektir.
9 Mart 2016 saat 01.57’de (UTC) tam Güneş tutulması gerçekleşecektir. Bu tutulma, Güney Asya ve Pasifik’ten izlenebilecektir.
1 Eylül 2016 saat 09.07’de (UTC) ise halkalı Güneş tutulması gerçekleşecektir. Halkalı Güneş tutulması, Afrika’dan izlenebilecektir.
2017 Güneş Tutulması Ne Zaman?
2017 yılında, Güneş tutulması şubat ve ağustos aylarında gerçekleşecektir. Bu tutulmalar, Kuzey Afrika, ABD ve Kuzey Amerika’dan gözlenebilecektir.
26 Şubat 2017 saat 14.53’te halkalı Güneş tutulması gerçekleşecek ve bu tutulma Kuzey Afrika ile Kuzey Amerika’dan gözlemlenebilecektir.
21 Ağustos 2017 saat 18.25’te ise tam Güneş tutulması gerçekleşecek ve bu tutulma ABD ile Kuzey Karolina’dan izlenebilecektir. Tam Güneş tutulması, çıplak gözle gözlemlenebilecektir.
Güneş Tutulması Türleri
Güneş tutulması; tam tutulma, halkalı tutulma, hibrit tutulma ya da parçalı tutulma olarak gerçekleşebilir.
Güneş tutulması yalnızca tam tutulma sırasında çıplak gözle izlenebilir. Bunun dışında, tutulmanın çıplak gözle izlenmesi oldukça tehlikelidir. Özellikle, parçalı Güneş tutulması, çıplak gözle izlenmemelidir.
Güneş tutulması ne zaman gerçekleşecek sorusunun cevabı, yıllar öncesinden bulunabilir. Aynı şekilde yüzyıllar öncesinde, hangi tarihlerde Güneş tutulmasının gerçekleştiği hesaplanabilir.