Güneydoğu Anadolu Bölgesi, adından da anlaşılacağı üzere, Türkiye’nin güneydoğusunda yer alır. Yüzölçümü bakımından en küçük bölgedir.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin İklimi
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki yıllık yağış miktarı İç Anadolu Bölgesi ile kıyaslandığında, daha fazla olmasına rağmen, İç Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi kadar kurak değildir.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Akdeniz ve Karadeniz iklimlerinin geçiş bölgesidir. Orta Fırat bölümünde Akdeniz iklimi, Dicle bölümünde ise karasal iklim hakimdir. En yağışlı mevsim kış, en kurak mevsim ise yazdır. Aşırı sıcaklar ve buharlaşma sebebiyle kuraklığın en fazla olduğu bölgedir.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi Tarım Faaliyetleri
Ova ve platoların geniş yer kapladığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde halkın temel geçim kaynağı tarımdır. Bölge, su kaynakları ve verimli tarım arazisi bakımından oldukça zengindir. Bölgede hayata geçirilen Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ile Fırat ve Dicle nehirleri verimli toprakları sulayarak, bölge ekonomisinin canlanmasını sağlamıştır.
GAP ile sulama imkanlarının artması sonucunda, bölgedeki ürün çeşidi ve miktarı da artış göstermiştir. GAP sayesinde, yılda birden çok defa ürün alınabilmektedir. Bölgede yetiştirilen ürünler arasında; zeytin, pamuk, Antep fıstığı, arpa, kırmızı mercimek, nohut ve üzümün yanı sıra çeşitli meyve ve sebzeler bulunmaktadır. GAP’ın etkisiyle, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, pamuk üretiminde ilk sıraya yerleşmiştir.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi Ekonomik Faaliyetleri
GAP ile birlikte kurulan barajlar, hem su, hem de enerji kaynağı olarak ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. Bölge, petrol üretimi ile Türkiye’nin ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Türkiye’nin en önemli petrol yatakları bu bölgededir. Çıkartılan ham petrolün işlenebilmesi için 1955 yılında Batman’da TÜPRAŞ Rafinerisi kurulmuştur.
GAP bölgesinde kurulan Çok Amaçlı Toplum Merkezleri ‘nde (ÇETOM), yöre halkına meslek kazandırmak üzere el sanatları, tekstil, hediyelik eşya, kuaförlük gibi alanlarda kurslar düzenlenmektedir.