Günışığı Kitaplığı yayıncılıkta 15. yılını kutluyor

Ülkemizde çağdaş çocuk ve gençlik edebiyatına 15 yıldır verdiği emekle okuma kültürümüze önemli katkı sağlayan uzman yayınevi Günışığı Kitaplığı Güz 2011 Kataloğu’nu yayımladı. 96 sayfalık bu kapsamlı katalogda, yıl sonuna kadar yayımlanacak yeni kitaplar ve yazarları tanıtılıyor; yeni baskılarıyla hepsi raflarda bulunabilen toplam 220 kitap için ayrıntılı bilgiler yer alıyor. Türkiye genelinde 30 bin adet dağıtılacak katalog, okurların, öğretmenlerin, kütüphanecilerin, araştırmacı ve eleştirmenlerin kullanımına sunuluyor. Aynı tarihlerde yayınevinin İngilizce ve Almanca dijital yayın kataloğuna internet sitesinden erişilebileceği gibi, İngilizce telif kataloğu da Eylül’de yayımlanacak.

Yayınevinin Güz 2011 Kataloğu’nda, verimleriyle çocuk ve gençlik edebiyatımızı parlatan Pakize Özcan, İsmet Bertan, Tolga Gümüşay, İrem Uşar gibi değerli yazarlarının; Fakir Baykurt, Oktay Akbal, Nihat Ziyalan, Adil İzci, Behiç Ak, Karin Karakaşlı gibi usta kalemlerin yeni kitaplarının yanı sıra David Almond, Kirsten Boie, Brigitte Labbé ve Anna Fienberg gibi tüm dünyanın severek okuduğu yazarların yeni kitapları dikkati çekiyor.

Günışığı Kitaplığı, 15. yılı için hazırladığı 15 kitabını kataloğun girişinde tanıtıyor. Çağdaş edebiyatımızdan Murathan Mungan, Mine Söğüt, Mahir Öztaş, Elif Şafak, Faruk Duman, Oya Baydar ve Enver Ercan gibi 31 usta kalemin, yayınevinin 15. yılı için yazdığı öyküler, anılar, şiirlerle katıldığı bu özel kitabı Müren Beykan yayına hazırladı. Ustaların sesini gençlere duyurmayı amaçlayan bu benzersiz kitap gerçek bir edebiyat şöleni.

15. yılını kutlayan yayınevinin, farklı alanlara yönelik sürdürdüğü özgün, yaratıcı projeler de Güz 2011 Kataloğu’nda geniş yer buluyor. Usta yazar Zeynep Cemali’nin adını yaşatmak için, ilk kez ölüm yıldönümü olan 26 Kasım’da düzenlenecek Zeynep Cemali Edebiyat Günü; Türkiye çapında 6, 7, 8. sınıf öğrencilerini yazmaya davet eden Zeynep Cemali Öykü Yarışması; çocuklar için özgün bir katılım projesi olan Behiç Ak ile ÇizeYaza Öyküler; öğretmenler için ücretsiz tam günlük Eğitimde Edebiyat Seminerleri ile okul ve halk kütüphaneleri için geliştirilen Çocuklar İçin Kütüphane gibi kapsamlı ve çok yönlü projeler tanıtılıyor.

KÖPRÜ KİTAPLAR 2010 Memet Fuat Yayıncılık Ödülü’yle taçlanan “Köprü Kitaplar” iki usta kalemle zenginleşiyor. On ikinci kitap, güçlü öykü yazarı Oktay Akbal’ın çocukluğundan izler taşıyan 16 öyküyü derlediği Kırmızı Yoyo. On üçüncü kitapsa, köy edebiyatımızın vazgeçilmez adı Fakir Baykurt’un unutulmaz romanı Yandım Ali.

İLK KİTAPLAR Çocuk edebiyatımızın değerli yazarlarından Pakize Özcan’ın Gücünü Yitiren Kral kitabı, Mustafa Delioğlu’nun olağanüstü renkli desenleriyle yeniden canlandı. Behiç Ak’ın yazıp resimlediği sekizinci “Gülümseten Öykü” Akvaryumdaki Tiyatro yine çok eğlenceli. Çağdaş edebiyatımızın duyarlı kalemlerinden Karin Karakaşlı’nın küçük okurlar için yazdığı sıcacık öyküsü Gece Güneşi’ni, illüstratör Şirin Dağtekin Yenen resimledi.

ÇOCUK KİTAPLAR Çağdaş ustalardan Nihat Ziyalan’ın öykülerini derlediği kitabı Kısa Pantolonlu Sevda yeniden okurla buluşuyor. Edebiyatımızın dikkati çeken genç kalemlerinden İrem Uşar’ın çocuk öykülerini derlediği yeni kitabının adı Kuuzu ve Lunapark Ailesi. Çağdaş şiirin önemli isimlerinden Adil İzci’nin ilk çocuk şiirleri kitabı, Deniz Olsun Adı. Hans Christian Andersen Ödülü sahibi İngiliz yazar David Almond’un büyülü gerçekçi romanı Ay’a Tırmanan Çocuk. Çağdaş Alman edebiyatının önemli yazarlarından Kirsten Boie, gençlik romanının ardından bu kez Şanslı Aile romanıyla çocuklarla buluşuyor. Her yaştan okurun baş tacı ettiği Brigitte Labbé’nin “Çıtır Çıtır Felsefe” dizisinin yirminci kitabı Söz ve Sessizlik.

GENÇ KİTAPLAR Günışığı Kitaplığı’nın yayıncılıktaki 15. yılını taçlandıran 15 kitabı, yapıtlarıyla edebiyatımızı yücelten 31 değerli ustayı bu kez çocuklar ve gençler için konuk ediyor. Bu çok özel edebiyat şölenini, Müren Beykan yayına hazırladı. Son yıllarda yazdığı kitaplarla adından söz ettiren Tolga Gümüşay’ın son gençlik romanı Hazırlıksız, Anadolu Lisesi’nin hazırlık sınıfında yatılı okuyan bir gencin yaşadıklarını anlatıyor. Belgeselci yazar İsmet Bertan’ın Anadolu tarihini canlandıran epik romanlarının beşincisi Boğa Güreşçisi, bir Türkmen boyunun Bizans ve Selçuklu arasında sıkışan göç yolculuğuna tanıklık ediyor.

 

Â