Kültür Sanat

Günışığı Kitaplığı’ndan ‘KIRMIZI YOYO’

Gazeteci, yazar Oktay Akbal’ın çocukluk anılarıyla örülmüş öyküler geçmişi günümüze taşıyor!

2010 Memet Fuat Yayıncılık Ödülü’yle taçlanan “Köprü Kitaplar”ın 12. kitabı olarak yayımlanan seçkinin her öyküsünde okur, hem Oktay Akbal’a hem de İstanbul’a biraz daha yakınlaşıyor. Yaşamdan çok renkli kesitler sunan, umut, endişe, özlem, ilkgençlik heyecanları ve aşkla, sevgiyle örülü öyküler, duru diliyle her yaştan okur için.

Kitapta yer alan 16 öykü: Bir Araba Karpuz, O Haziran Günü, Lunapark, Turgut’u Örnek Alsak, Son Taş Kavgası, Kırmızı Yoyo, Yabancı Okulda, 1935’te Bir Akşam, Bizans Definesi, Dağınık Anılar, İlkgençlik Sevdaları, Hayri Bey’li Üsküdar, Kara Önlükler, Tarzan Öldü, Lokomotifler, Bir Sabahtı.

Semih Gümüş: “Oktay Akbal, bizim edebiyatımızda öykü deyince akla ilk gelen yazarlardandır. Yetmiş yıl boyunca gazetesindeki köşesinde sayısız yazı yazdı, ama her zaman önce öykücü olarak kaldı… Genç yazarların ve yazar adaylarının öncelikle okuması gereken yazarlar arasında Oktay Akbal’ı hep anmamın nedenleri bunlar. Türkçe’nin bir edebiyat dili olarak güzelliğini, dilin yalın halinin de ne denli zengin olabileceğini, gerçek hayatın nelerinin anlatılmaya değer olduğunu görmek için, sağlam bir denektaşıdır o. Kırmızı Yoyo, genç okurlarının damağında bıraktığı tadın yanında, bana kalırsa, yazma isteği de uyandırabilir.”

Yazar Oktay Akbal 1923’te Balıkesir’de doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk ve Edebiyat Fakülteleri’ne devam etti. Yüksek öğrenimini yarıda bırakarak Servet-i Fünun Uyanış dergisinde, sonra da Milli Eğitim Bakanlığı Tercüme Bürosu’nda çalıştı. Çeviri ve öyküleri Yeni Sabah ve İkdam gazetelerinde, eleştiri ve tanıtım yazıları Vakit gazetesinde yayımlandı; Vatan gazetesinde çalıştı. 1956’da başladığı köşe yazarlığını halen Cumhuriyet gazetesinde sürdürüyor. Gerçekçilik akımının öncülerinden olan Akbal, ilk öykü kitabı Önce Ekmekler Bozuldu’nun (1946) ardından öykü, roman, deneme, söyleşi, anı, günce türlerinde çeşitli eserler kaleme aldı. Garipler Sokağı ve Bizans Definesi Rusça’ya, Dondurmalı Sinema Sırpça’ya çevrildi. 1958’de TDK Roman Ödülü’nü kazanan Suçumuz İnsan Olmak romanı, 1986’da filme çekildi. Berber Aynası’yla 1959 Sait Faik Hikâye Armağanı’nı, 1982 ve 1983 Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Güncel Yazı Ödülleri’ni, deneme kitabı Senin Adın Aşk ile 1993 Sedat Simavi Ödülü’nü ve romanlarıyla 2000 Orhan Kemal Roman Armağanı’nı kazandı. Yazar, eşiyle birlikte Muğla, Akyaka’da yaşıyor.

Oktay Akbal
Editör: Semih Gümüş
Yayına hazırlayan: Müren Beykan
GÜNIŞIĞI KİTAPLIĞI
KÖPRÜ KİTAPLAR
Öyküler
12. kitap
116 sayfa
130 x 195 mm
İthal kitap kâğıdı
Fiyatı: 13 TL

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir