Hamilelik egzersizleri hem hamileliğin hem de doğumun kolay geçmesini sağladığı için tüm hamilelere önerilir. Evde egzersiz nasıl yapılır?
Bilinçsizce yapılan egzersizlerin gebenin sağlığına ve gebeliğin normal seyrine olumsuz etkileri olabilir. Gebelikte yapılan egzersizin hem anne adayı hem de fetüste yaratabileceği potansiyel tehlikelerin önlenmesi için yapılan aktivitenin fizyoterapist ve sağlık personeline danışılarak düzenlenmesi gereklidir.
Hamilelik Egzersizleri Yapmanın Faydaları
Buradaki faydaları görebilmek için hamilenin bu egzersizleri her gün yapması önerilir.
- Dolaşım ve sindirim işlevlerini düzenler.
- Annenin kilo kontrolünü sağlar.
- Dayanıklılık ve kuvvetin artırılmasına yardımcı olur.
- Doğum için gereken kas aktivitesini destekler.
- Egzersiz, sosyal etkileşimin sağlanması, sosyal ve psikolojik açıdan iyilik hissinin artırılmasına katkıda bulunur.
- Doğum sırasındaki olası sorunların azaltılmasını sağlar.
- Doğum süresini kısaltmaya yönelik potansiyelin geliştirilmesine yardımcı olur.
- Gebelik diyabeti olasılığının önlenmesinde önemlidir.
- Doğum sonrası iyileşmeyi hızlandırır.
Bu pozisyonlar gebenin gevşeme ve dinlenmesini sağlar. Gebelikte egzersizin bu yararlarına karşın aşırı beden hareketlerinden kaçınılmalıdır. İlerleyen gebelik aylarında vücut hareketleri ve günlük işler hafifletilmelidir. Sauna, hamam gibi ortamlardan kaçınılmalıdır. Gebeler için önerilen en iyi spor yürüyüş ve kısa süreli yüzmedir. Diğer yandan hamilelikte uzun süre ayakta durma ya da yürüyüş yapma sonucu ayak kemiklerinde stres kırığı meydana gelebilir.
Egzersiz sırasında düşme ve yaralanmalardan korunulmalıdır. Egzersiz programı düzenli olmalıdır. Haftanın belirli günlerinde, 30 dakika süreyle egzersiz yapılmalıdır. Aşırı yorgunluk, baş dönmesi, nefes darlığı gibi oksijen yoksunluğu bulguları geliştiğinde egzersiz durdurulmalıdır. Daha önceden var olan hipertansiyon, akciğer ve kalp hastalığı, gebelikte hipertansiyon, kanama, düşük veya erken doğum hikayesi, erken membran rüptürü gibi durumlarda egzersiz yapılmamalıdır.
Gebelik öncesi egzersiz yapma alışkanlığı olan gebeler egzersiz yapmayı sürdürebilir ancak hareketlerini hafifletmeleri önerilir.
Ay Ay Hamilelik Egzersizleri
- Hamilelikte ilk trimesterda hafif tempolu yürüyüşlerin yapılması ve omurgayı güçlendirecek esneme hareketlerinin yapılması önemlidir.
- İkinci trimesterda, bisiklet, yürüyüş, hafif tempolu egzersizler, hamileler için oldukça uygundur.
- Son trimester döneminde ise hafif tempolu yürüyüşlere ek olarak basit egzersizler ve pilates yapılması yeterli olacaktır.
Egzersizleri yapmadan önce doktorunuza danışmanızda fayda var. Tehlikeli olabileceğini göz önünde bulundurup doktorunuzdan bilgi almalısınız. Sağlıkla kalın, kolay gelsin.