Hamilelik haftası hesaplanırken gebe kalınan cinsel ilişki günü değil, son adet tarihinin ilk gününden itibaren hesaplama yapılır. Gebelik 40 hafta olarak hesaplanır.
Adet kanamasının ilk gününden 7. güne kadar olan dönem, hamileliğin ilk haftasıdır. Bu dönemde embriyo henüz oluşmamıştır, bu hafta hazırlık aşamasıdır. Yumurta hücresi büyüyerek vücudu gebeliğe hazır hale getirmektedir.
Hamileliğe karar verilmesinden itibaren düzenli olarak doktor kontrolüne gidilmelidir. Doktor, sağlık muayenenizi ve bebeğin gelişiminin takibini yaparak sağlıklı ir gebelik dönemi geçirmenize yardımcı olur.
Doktor, daha önceden geçirmiş olduğunuz hastalıklar varsa bunların tespitini sağlar. Bebeğin sağlığını tehdit edebilecek olası durumları önlemeye çalışır. Olası sorunlara karşı önlem alır.
Folik asit nedir?
Vücutta bulunan folat adlı vitaminin sentetik halidir. Folik asit eksikliğinde bebeğin sinir sitemi başta olmak üzere birçok organında sakatlık oluşabilir. Hamilelik öncesi 3 ay önceden başlayıp hamileliğin ilk 3 ayında folik asit kullanımı bu riskin %70 oranında önlenmesini sağlayabilir. Bu konuda doktora danışmanız gerekir.
Aşılar
Eğer hamilelik öncesinde kızamıkçık geçirmediyseniz, kızamıkçık aşısı olmanız gerekir. Hamilelik sırasında kızamıkçık hastalığı geçirmek bebekte sağlık sorunlarına sebep olabilir. Kızamıkçık aşısı olunduktan sonra mikrop 3 ay boyunca vücutta gezinir. Bu sebeple bu üç aylık süreçte hamile kalınmaması gerekir.
Hepatit B aşısı da yaptırılmalıdır. Ardından hemen hamile kalınmasında bir sakınca yoktur. 5 yıl içerisinde tetanoz aşısı olmadıysanız tetanoz aşısı olmanız gerekir. Ardından korunmaya gerek yoktur, hamile kalınabilir.
Grip aşısı canlı bir virüs içermediğinden, anneye ve bebeğe sakıncası yoktur. Yine de 1. trimesterde (ilk üç aylık dönem) yapılması önerilmez.