Hafta Hafta Gebelik – 5. Hafta

Dördüncü haftadan itibaren hamile olduğunuzu fiziksel ve ruhsal olarak hissetmeye başladınız.  Hamilelik döneminde girdiniz. Artık gelişmeleri adım adım takip etme vakti.

Plasenta şekil almaya başlıyor. Göbek bağınız da belli başlı gıda malzemelerini embriyoya iletmeye başlıyor. Oksijen, amino asitler, yağlar, şekerler bu süreçte aktif rol oynuyor.

Özel hücrelerden biri nöral tüp olarak gelişir. Bu nöral tüp daha sonra omurilik ve beyin haline gelir. Günde en az 400 mikrogram folik asit olmak omurilik için iyidir. Folik asit eczanelerde satılmaktadır. Kullanmak için muhakkak doktorunuza danışmalısınız.

Bebeğinizin minik kalbi oluşmaya başlıyor. O kalpte ileride kocaman bir sevgi büyüyecek. Henüz birkaç atışa sahip. Her geçen gün düzenli olarak büyüyecek.

Minik yavrunuz henüz gerçekten minicik. Boyu sadece 2-3 mm. Yani yaklaşık bir portakal çekirdeği büyüklüğünde. Ama hızla büyüyecek.

Artık hamileliğinizi de hissetmeye başladınız. Şimdi çok mutlu olduğunuz bir dönemdesiniz. HEr şey istediğiniz gibi gidiyor ve sağlıklı ilerliyorsunuz. Endişelerde, güvensizlikten uzak kalmalı ve tamamen minik bebeğinize odaklanmalısınız.

Eğer planladığınız bir gebelikse kendinizi çok mutlu hissediyorsunuz. Fakat sürpriz bir gebelikse endişeli olabilirsiniz. Tüm bunlar normal. Zamanla her şey yoluna girecek. Bebeğinizi düşünün.

Bu dönemde kramplar başlayabilir. Belinizin altında ağrılar oluşabilir. Bu ağrıları azaltmak mümkün. Ilık bir banyo iyi gelecektir. Rahatlatıcı müzikler dinleyin ve iyi uyuyun. Vücudunuza gereken özeni gösterin.

Artık iki, hatta belki daha çok kişisiniz. Beslenmenizi de buna göre ayarlamanız gerekiyor. Sabahları bulantılarınız, aşermeleriniz başlayabilir. Hafif kuru ve katı gıdalar tercih etmelisiniz. Az az ve sık sık beslenmelisiniz.  Sıvı alımına da dikkat etmelisiniz. Yemekten sonra düz yatmayın. Daha çok soğuk ve sevdiğiniz gıdaları tüketmeye çalışın. Galeta, mevsimine göre dondurma, karpuz gibi yiyecekler iyi gelecektir.

Paylaş

Son Yazılar

Çocuk Dostu Şehir Nasıl Olmalı?

Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…

20 Şubat 2023

Çocukların Sağlıklı Beslenmesi için Neler Yapılmalı?

Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…

17 Şubat 2023

Bebekler Ne Zaman Balık Yiyebilir?

Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…

14 Şubat 2023

Çocuklarda Stresi Azaltan Egzersizler

Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…

24 Ocak 2023

Okul Çocukları için Beslenme Önerileri

Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.

11 Ocak 2023

Çocuklar için Yılbaşı Partisi Hazırlama

Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.

2 Aralık 2022