Hamilelik

Hafta Hafta Gebelik – 6. Hafta

Artık altı haftalık hamilesiniz ve bebeğinizin gelişimi sürüyor. Bebeğinizi organları yavaş yavaş oluşmaya başlıyor.

Bebeğinizin omuriliği 5. Haftada oluşmaya başlamıştı. 6. Haftadan itibaren artık omurilik formu tamamlanmaya başlıyor.

Hafta Hafta Gebelik

Embriyo da gelişmeye başlıyor. Embriyonun üst kısmındaki doku katları oluşmaya başlar ve bebeğinizin çenesi, yanakları ve ağzı da oluşmaya başlıyor.

Henüz gözleri ve burnu için erken, fakat gözleri ve burnu oluşturacak alanlar çıkıntı olarak belirmeye başlar. İç kulak yapısı içe doğru oluşur.

Kalp tüpü de şekil almaya devam eder. Öncelikle dört bölme oluşur. Karaciğer, böbrek gibi organlar da yavaş yavaş şekil almaya başlar. Akciğerlerin yalnzıca tek tüpü mevcuttur ve henüz hava almaya hazır değildir.

Minik bebeğiniz henüz 2.5 mm boyunda ve bir damlayı andırıyor. Fakat embriyo oluşmaya başladığı için organ sistemleri de gelişmeye başlıyor.

Değişimi hissediyorsunuz

Hafta Hafta Gebelik

Bebeğiniz karınızda gelişimini sürdürürken sizin de vücudunuzda değişimler olmaya başlıyor. Bu değişimlerin bazıları zorlayıcı olabilir. Fakat yaşadığınız her değişimin bir sebebi var.

Göğüsleriniz şişmeye başlayacak. Çünkü kan akışınız artıyor. Bu da elbette bebeğinizi emzirmeye hazırlandığınız anlamına geliyor. Ağrıyı azaltmak için destekleyici sutyen kullanabilirsiniz.

Progesteron hormonunuz artmaya başlayacak. Bu da kabızlığa sebep olabilir. Düzenli olarak egzersizlere başlama vakti geldi.

Meyve, sebze gibi lif oranı yüksek gıdalar almaya çalışmalısınız. Bol bol su içmeyi de ihmal etmeyin.

Sabahları mide bulantınız olabilir. İlk üç ay mide bulantıları yaşayabilirsiniz. Bu açıdan öğle yemekleri sizin için zorlayıcı olabilir.

Mide bulantısı, kokulara hassasiyeti de beraberinde getirir. Mide bulantınızı hafifletmek için yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmalısınız. Yataktan kalkmadan evvel tuzlu kraker gibi bulantıyı yatıştırıcı besin alınması ve ardından yataktan kalkılması önerilir.

Bu dönemde bir miktar kilo kaybı da olabilir. Fakat bebeğinizin gelişimi açısından bir sorun teşkil etmez. Yine de bu konuda doktor kontrolünü ihmal etmemelisiniz.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir