Sağlıklı bir hamilelik geçirebilmek ve bebek sağlığına dikkat etmek için, hamile kalmadan önce, kadınların bazı şartları yerine getirmesi hem bebeğin sağlığı hem de annenin sağlığı açısından önem taşıyor.
Hamileliğe hazırlanmak, hem anne hem de bebek sağlığı açısından oldukça mühim. Kadınların, hamile kalmadan önce, sigara ve alkol tüketimini durdurmaları, düzenli beslenmeye alışmaları, spor yapmaları ve stres faktörünü azaltmaları gerekiyor. Bu etkilerden uzaklaşmadıkça, hem hamilelik sürecindeki sağlık hem de bebek sağlığı zarar görüyor.
- Sigarayı Bırakın
Hamile kalmadan önce, mutlaka sigarayı bırakmanız gerekiyor. Hamilelik döneminde, günde birkaç sigara içmeniz dahi bebeğe ciddi zararlar verebiliyor. Bebeğin damarlarındaki kan akışının bozulmasına, düşük doğum yapılmasına ve ani bebek ölümlerine yol açabilen sigaranın, hamile kalmadan önce bırakılması gerekiyor.
- Alkol Tüketmeyin
Hamile kalmadan önce, alkol tüketimini minimuma indirmeniz ve hamilelik döneminde hiçbir şekilde alkol tüketmemeniz gerekiyor. Bebeklerde zeka geriliği, iskelet sistemine ait bozukluklar, kalp, karaciğer ve üreme sistemine ait sorunlara yol açabilen alkol tüketimi bebeğe olduğu gibi, anneye de zarar veriyor.
- Düzenli Beslenin
Hamilelik sürecinde tükettiğiniz besinlere dikkat etmeniz şart olduğu gibi, hamile kalmadan önce beslenme düzeninizi sağlamanız son derece önemli. Bebeğin hem zihinsel hem de fiziksel olarak yeterince gelişebilmesi için beslenme düzenine dikkat edilmesi; protein ve karbonhidratın yanı sıra vitaminler, kalsiyum, aminoasit ihtiyacına da önem verilmesi gerekiyor.
- Kan Değerlerinize Dikkat Edin
Kansızlık ya da demir eksikliği sorunu, hem anne hayatını hem de bebeğin hayatını riske atabiliyor. Bu nedenle kan değerlerinin normal olması önem taşıyor. Hamile kalmaya karar verdiğinizde mutlaka kan değerlerinizi ölçtürün. Kanınızda herhangi bir eksiklik olması durumunda, tedavi tamamlanmadan, hamile kalmayın.
- Jinekolojik Muayene Yaptırın
Hamile kalmadan önce, yumurtalık kisti, miyom, polip gibi sorunlar yaşayıp yaşamadığınızdan emin olmak için jinekolojik muayeneden geçin. Enfeksiyon riski ya da kistler, hamileliği olumsuz etkilediği gibi, erken doğum ya da düşük doğum gibi durumlara da yol açabildiğinden, muayene edilmeden hamile kalmaya karar vermeyin.
- Diş Tedavinizi Yaptırın
Hamilelik döneminde, diş tedavisi yaptırmak ve ilaç kullanmak bazı durumlarda sakıncalı olabiliyor. Bu nedenle, hamile kalmadan önce, diş tedavinizi tamamlayarak, sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmeniz önem taşıyor.
- Alerjilere Karşı Önlem Alın
Hamilelik döneminde, alerjik duyarlılık artığı gibi, özellikle polen alerjisi olan kadınların yaz aylarında rastlayan hamilelik yaşaması sorunlara yol açabiliyor. Bu nedenle, hamile kalmadan önce alerjik reaksiyonlara karşı önlem almak ve alerjilerin etkisini minimum şekilde yaşayacak şekilde hamileliği planlamak önem taşıyor.
Sağlıklı bir hamilelik geçirebilmek ve bebeği sağlıklı bir şekilde dünyaya getirebilmek için hamile kalmadan önce sağlıksal değerlerin kontrol edilmesi önem taşıdığı gibi, hamilelerin olumsuz psikolojik durumlardan da uzaklaşması önem taşıyor.