Hamile yogası nefesi doğru kullanmayı ve esneklik kazanmayı sağlayarak hem bebek sağlığını hem de anne sağlığını korumaya yardımcı oluyor.
Yaklaşık 5000 yıllık bir geçmişe sahip olan yoganın kelime anlamı; bir araya gelmek, kavuşmaktır. Buradaki kavuşmada bahsi geçen ruh, beden ve zihin üçlemesidir.
Yoga hamilelerin hem fiziksel hem de ruhsal açıdan daha güçlü hissetmelerine yardımcı olur. Gebelik döneminde düzenli olarak yapıldığında, fiziksel, hormonal, psikolojik değişikliklerin olumsuz sonuçlara yol açmasını engelleyebiliyor.
Aslında yoga bir nevi denge ve bu dengeden huzur bulma halidir. Yoga fiziksel açıdan olduğu kadar ruhsal açıdan da size faydaları olan bir egzersiz yöntemidir. Hamilelik döneminde yapıldığı takdirde hem bebek, hem de anne için son derece faydalı olacaktır.
Hamile Yogası ve Faydaları
Hamilelik döneminde düzenli yoga yapmak bu sürecin daha rahat geçmesini sağlar. Hamilelikte yapılan yoga öncelikle sırt kaslarını güçlendirerek bu dönemde oluşacak bel ve sırt ağrılarını engeller. Anne karnının büyümesiyle birlikte vücudun duruşu yavaş yavaş bozulurken, yoga ile bu durum önleniyor.
Yoga aynı zamanda bağırsak hareketlerini düzenleyip, iştahın kontrol edilmesine yardımcı olur. Hamilelikte sık rastlanan krampları da en aza indirger. Yapılan temel duruş ve nefes hareketleri sayesinde solunum ve dolaşım sistemini düzenler. Bulantıların azalmasına yardımcı olur. Hamilelik döneminde görülen aşırı ödemin en az seviyeye inmesini sağlar.
Yoga, fiziksel etkilerinin yanı sıra, ruhsal açıdan da pozitif bir etki yaratır. Hamilelik döneminde meydana gelen stres ve duygu iniş çıkışları kontrol altına alınıyor. Daha huzurlu ve sakin bir hamilelik dönemi geçiriliyor. Hamileliğin ilerleyen günlerinde vücut giderek daha güçlü ve esnek bir hale gelir.
Ayrıca yoga esnasında vücudun pelvis ve perinyum bölgeleri çalıştığından, doğum kanalları esnemeye başlar ve hamile kişi doğuma hazır hale gelir. Yoganın temel taşı olan doğru nefes alıp verme tekniği sayesinde anne, doğum esnasında daha sakin kalabileceği gibi, bebeğin oksijen almaya devam etmesini de sağlayacaktır.
Zorlu bir süreç olan hamilelik dönemini hem fiziksel, hem ruhsal açıdan daha rahat geçirebilmek adına hamile yogası son derece faydalı. Özel bir durum olmadığı takdirde, doktorunuza danışarak siz de hamileliğinizin 12. haftasından itibaren yoga yapmaya başlayabilirsiniz.
Hamilelik Yogası Duruş Bozukluklarını Önlüyor
Gebelik sürecinde yoga yapmak duruş bozukluklarını en aza indirdiği gibi karın kaslarının da güçlenmesini sağlayarak, doğumu kolaylaştırıyor. Bunun yanı sıra, anne adayının psikolojik ve zihinsel açıdan daha güçlü hissetmesini sağlıyor.
Yoga, Zihinsel ve Fiziksel Açıdan Güçlendiriyor
Hamilelik yogası, anne adaylarının fiziksel ve zihinsel açıdan daha güçlü hissetmelerini sağladığı gibi, olumlu duygu durumlar bebeğe de yansıyor. Aşırı stres ya da kaygı yaşayan, fiziksel açıdan doğuma hazır olmayan anne adaylarının bebeği zarar görebildiğinde, güvenli ve rahat bir doğum yapabilmek ve bebeğin sağlığını koruyabilmek için hamilelik boyunca ve hamileliğin ardından yoga yapmak önemli faydalar sağlıyor.
Hamilelik döneminde ve doğum sonrasında yoga yapmak için, yoga eğitmenlerinden yardım alın ya da yoga eğitimi videoları izleyin.
Yogaya Doğum Sonrasında da Devam Edilmeli
Düzenli olarak hamilelik boyunca yoga yapan kadınların, hamileliğin ardından da yogaya devam etmesi önem taşıyor. Doğum kanalındaki gerginliğin azalmasına yardımcı olan yoga yapmak, doğumun daha kolay ve hızlı hale gelmesini sağladığı gibi, hamileliğin ardından da vücudun daha hızlı düzene girmesine yardımcı oluyor.
Hamilelikte yoga yapmak bebek sağlığı ya da gebelik süreci için herhangi bir tehlike içermiyor. Ancak gebeliğin ilerleyen dönemlerinde zorlayıcı hareketlerin yapılmaması gerekiyor. Yogaya 8 ya da 10 haftalık gebelik sürecinde başlamak ideal olduğu gibi gebelik boyunca spor yapmak hem bebek gelişimi hem de hamilelik süreci açısından önem taşıyor.
Hamile Yogası Ne Zaman Yapılmalı?
Hamilelikte yoga tüm hamilelik süreci için uygun. Hamilelik sürecine uygun olarak belirlenmiş hareketler var. Kadınlar bu hareketleri öğrenerek hamileliğin 12. haftasından itibaren yogaya başlayabilir.
Yogaya başlamadan öncem muhakkak doktorunuza danışınız. Doktorun onayı olmadan yogaya başlamayın. Hatta doktorun bilgisi ve onayı olmadan herhangi bir spor aktivitesinden kaçının. Her hamilenin farklı ihtiyaçları var. Bu ihtiyaçların belirlenmesinde uzman bilgisi önemli.
Doktorunuzun onayını aldıktan sonra 12. haftadan itibaren yogaya başlayabilirsiniz. Tüm hamilelik sürecinizde de yoga yapmaya devam edebilirsiniz. Ayrıca hamilelikten sonra da yoga yapabilirsiniz.
Hamilelik döneminde yogayı haftada en az iki gün yapmalısınız. Bu bedenin disiplin kazanmasını sağlar.