Hamilelik

Hamileler Kışın Ne Yemeli?

Hamileler kışın ne yemeli? Nasıl beslenmeli? Kış gebeliğinin kendine özgü özellikleri var. Kış gebeleri kış koşullarından korunmak için dikkatli beslenmeli.

Kışın hamilelikte nelere dikkat edilmeli? Kış gebeliği; enfeksiyon ve grip salgınları, soğuk hava nedeniyle oluşan rahatsızlıklar ve beslenme düzeni açısından büyük önem taşıyor. Kış mevsimine denk gelen hamileliklerde, annenin ruhsal sorunlar yaşama ihtimali de artıyor. 

Kışın hamilelikte en fazla dikkat etmesi nokta, soğuk havalardan korunmak. Bununla birlikte düzenli egzersiz yapmak ve su tüketimine dikkat etmek de gerekiyor. Kış sebzeleri ve meyveleri, vitamin ve mineral açısından, diğer mevsimlere oranla daha zengin olduğundan, beslenme düzenini de bu doğrultuda şekillendirmek gerekiyor. Özellikle gebeliğin 3.ayından sonrasının kış aylarına denk gelmesi durumunda hem enfeksiyonlardan korunma hem de beslenme düzenine dikkat etme büyük önem taşıyor.

Hamileler kışın ne yemeli?
Hamileler kışın ne yemeli?

Hamileler Kış Aylarında Nasıl Beslenmeli?

Yılın tüm mevsimlerinde olduğu gibi, kış aylarında da protein, vitamin ve mineral açısından dengeli ve sağlıklı beslenmek hem anne sağlığı hem de bebeğin gelişimi açısından büyük önem taşıyor. Kış aylarında soğuk hava ve enfeksiyon salgınları nedeniyle hastalanma riski daha yüksek olduğundan, bağışıklık sistemini güçlendirmek için beslenme düzenine ekstra önem vermek gerekiyor. Kış aylarında hamilelerin beslenme düzeninde dikkat etmeleri gerekenler şöyle:

  1. Protein tüketimine dikkat edin: Protein tüketimi yılın her döneminde olduğu gibi kış aylarında da büyük önem taşır. Kış aylarında enerji yakımı yaz aylarına oranla daha düşük olduğundan, sağlıksız şekilde kilo almamak için; karbonhidrat yerine balık, kırmızı et, yumurta ve bakliyat tüketimine ağırlık vermek gerekir.
  2. Mevsim sebzelerini tüketin: Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve salgınlardan korunmak için mevsim sebzelerini sık sık tüketmek hamilelikte önemlidir. Kış aylarında brokoli, ıspanak, kereviz, marul, maydanoz, turp ve rezene tüketimi bağışıklığın güçlenmesi için oldukça önemlidir.
  3. Sıvı tüketimine önem verin: Kış aylarında, su ihtiyacı diğer mevsimlere göre daha az hissedilir. Ancak gebelikte günde en az 2,5 litre su tüketmek şarttır. Bu nedenle susuzluk hissi olmasa dahi, düzenli olarak su tüketmek şarttır. Suyun yanı sıra, bitki çayları, portakal suyu gibi sıvıların alınması da sağlıklı bir gebelik için önemlidir.

Yeterli ve Düzenli Beslenin

Kış aylarında yetişen meyve ve sebzelerin çeşitliliği fazla olduğundan, kış hamilelerin bağışıklık sistemlerini güçlendirmesi daha kolaydır. Kış döneminde, taze meyve ve sebze tüketimini artırma, C vitamini ağırlıklı beslenme ve antioksidan içeren gıdaların tüketimini artırma önemlidir.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için; ıspanak, brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler; portakal, kivi, mandalina gibi C vitamini içeren meyveler ve soğan, sarımsak gibi antioksidan bakımından zengin olan besinler tüketilmelidir. Bunlara ek olarak bitki çaylarının da tüketilmesi ve bol bol su içilmesi önemlidir.

Kış hamileliği
Kış hamileliği

Hamileler Kış Aylarında Nasıl Giyinmeli?

Hastalıklardan korunmak ve kış aylarını rahat bir şekilde geçirebilmek için, hamilelerin kıyafet seçimi önem taşır. Soğuk havalarda dışarı çıkarken soğuktan en az etkilenecek şekilde giyinmek gerektiği gibi, iç mekanlarda terlemeye neden olacak kıyafetler de seçmemek gerekir. Kış gebeliğinde kıyafet seçimi için dikkat edilecek hususlar şöyle:

  1. Pamuklu kıyafetler giyin: Yaz aylarında olduğu gibi, kış aylarında da sadece yüzde yüz pamuktan üretilmiş kıyafetler tercih edilmelidir. Polyester ya da sentetikten üretilmiş giysiler, bakterilerin hızlı bir şekilde çoğalmasına neden olur. Bu nedenle pamuk ya da ipekten üretilmiş giysiler dışındaki kıyafetleri tercih etmemek gerekir.
  2. Yağışlı havalara dikkat edin: Yağmurlu ya da karlı havalarda dışarı çıkmak, soğuk algınlığı ve üşütme gibi sorunlara neden olabilir. Bu nedenle yağışlı havalarda dışarı çıkmaktan kaçınılması ya da ıslanmaya karşı önlem alınması şarttır.
  3. Tek parça kıyafet tercih etmeyin: Soğuk havalarda terlemek hastalıklara davetiye çıkarır. Bu nedenle dış mekanlarda giydiğiniz kıyafetlerin iç mekanlara uyum sağlaması gerekir. Kalın bir kazak giydiyseniz dışarıda üşümeseniz bile iç mekanlarda terleyebilirsiniz. Bu nedenle tek parça ve çok kalın kıyafetler giymek yerine; yelek, hırka gibi kıyafetlere ağırlık verilmesi gerekir.

Hamilelikte antibiyotik kullanmak riskli bir durum olduğundan, enfeksiyon riskinden kaçınmak şarttır. Bunun için soğuk havalarda önlem almak, bağışıklık sistemini desteklemek ve kıyafet seçiminde dikkatli davranmak gebelik döneminin sağlıklı geçmesi açısından elzemdir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir