Hamileler Tatile Çıkarken Nelere Dikkat Etmeli?

Hamilelikte tatil yapmanın bazı zorlukları olsa da, gebelik sürecinde tatil yapmak anne adayının stresinin azalmasını sağlıyor. Hamilelerin tatile hazırlık aşamasında dikkatli ve planlı davranması, tatilde geçirilen sürenin kalitesini doğrudan etkiliyor. Bu nedenle, tatile çıkmadan önce hem tatile gidilecek bölge ile ilgili hem de hamilelik süreci ile ilgili doğru planlama yapmak gerekiyor. 

Hamileler Tatile Çıkarken Nelere Dikkat Etmeli?

Anne adaylarının seyahate çıkmadan önce yapmaları gereken en önemli şey, doktorlarıyla görüşüp muayene olmalarıdır.

Uzun seyahat, hamileliğin ilk 3 ayında düşük riskini arttırabileceği için önerilmez. Önceden dış gebelik, düşük, erken doğum yaşamış; rahim ağzı yetmezliği, vajinal kanama, hipertansiyon, kalp ve diyabet gibi hastalıkları olan anne adaylarının da uzun seyahatlerden kaçınması gerekir.

Hamilelerin seyahat sırasında tıbbi dosyalarını, kan grubu kartlarını ve ultrasonografi raporlarını yanlarına almaları önemlidir. Bunun yanı sıra seyahate çıkmadan önce, seyahat edilecek bölgedeki en yakın hastane veya sağlık kuruluşu araştırılmalıdır.

Yolculuk Esnasında

Araba ile seyahat esnasında, kan dolaşımın düzenlenmesi, hem annenin hem de bebeğin rahatlaması adına en fazla 3 saatte bir mola verilmeli, bu molada 10-15 dakikalık yürüyüşler yapılmalıdır.

Otobüs ile seyahat edilecekse, en ön, en arka ve tekerlek üzerinde seyahat tavsiye edilmez. Koridor kenarında yolculuk yapılması, anne adaylarını güneş ışınlarından korur. Otobüs sık mola vermiyorsa 2 saatte bir yolun düz olduğu kısımda koltuktan kalkıp, yaklaşık 2 dakika ayakta kalınmalı ve tekrar oturulmalıdır. Molalarda ise, yürüyüş yapmak önemlidir.

Uçak ile seyahat, 28. Haftaya kadar yapılabilir. 36. Haftadan sonra, seyahatlerde uçak kullanılması tavsiye edilmez. Uçak seyahatindeki en önemli problem, anne adayının uzun süre hareketsiz kalıyor olmasıdır. Bu nedenle bol sıvı tüketimi, bacak egzersizlerinin yapılması oldukça önemlidir.

Tatil Mekanı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Anne adaylarının, hijyen problemlerinin olabileceği yerlere, aşırı sıcak ve yüksek rakımlı bölgelere seyahat etmesi önerilmez. Bu durum, tüm hamilelik süreci boyunca geçerlidir.  Bunun yanı sıra, yurt dışı tatillerinde az gelişmiş ülkelere seyahat edilmemesinin anne adayına yararı vardır.

Güneşe Çıkmadan Önce Nelere Dikkat Edilmeli?

Anne adayları, hamileliklerinin her döneminde güneş ışınlarından korunmalıdır. Güneş ışınlarının yeryüzüne dik geldiği saatlerde dışarı çıkılmamalı, çıkıldığı zamanlarda ise, gölgede durmaya, şapka takmaya ve güneş kremi kullanmaya dikkat edilmelidir.

Kullanılan güneş kremi, yüksek koruma faktörlü olmalı, açık tenli anne adayları SPF koruma faktörü 30-40 olan kremleri tercih etmelidir.

Halsizlik, baş dönmesi ve yorgunluk gibi belirtiler mevcut ise, kapalı bir alana girilmeli ve bol sıvı tüketilmeli ve dinlenilmelidir.

Hamilelikte Tatil: Yüzmek

Hamilelik döneminde yüzmek, anne adayı için bir spordur. Yani hamilelik, deniye veya havuza girmeye engel bir durum değildir, ancak hamilelerin suya dalması uygun değildir.

Havuz ve deniz suyunun yüzerken vajinadan rahme girmesi, çoğu anne adayını tedirgin eden bir durumdur. Fakat böyle bir şey söz konusu değil, havuz ve deniz suyu yüzerken vajinaya girmez.

Hamilelikte Tatil: Beslenme

Anne adayının tatil döneminde, kullanmakta olduğu vitamin ve mineral desteklerine devam etmesi ve sağlıklı beslenmeye özen göstermesi önemlidir.

Yemeklerde çiğ sebze ve meyvelerin iyice yıkanmış, etlerin iyi pişmiş olması önemlidir. Yöresel yemekler yenirken mümkün olduğunca tedbirli davranılmalıdır.

Özellikle geziler esnasında içilen suya çok dikkat edilmeli, sadece kutuda satılan içecekler tüketilmelidir. Bu kalıpları birçok yerde şebeke suyundan yapıldığı için içeceklere kesinlikle buz koyulmamalıdır. Dışarıda hazırlanmış salata ve mayonezli ürünlerin tüketiminden uzak durulmalıdır.

Beslenme programı, tatil harici dönemdeki gibi devam etmelidir. Tüm önlemlere rağmen ortaya çıkabilecek bulantı, dinlenmeyle geçmeyen kramp ve baş ağrısı, ateşli durumlar dikkate alınmalı, en yakın sağlık kurumunda tetkik edilmelidir.

Hamilelikte Tatil: Ödem Sorunu

Hamilelik döneminde en sık karşılaşılan sorunlardan biri de bacaklardaki ödemlerdir. Bu ödemlerin nedeni az sıvı tüketimine bağlı olarak böbreklerin az çalışmasından kaynaklanıyor olabilir. Su alımının kontrol edilmesi ve böbreklerin normal düzeyde çalışması ile doktor kontrolü, bu sorunun büyümesini engelleyecektir. Yaz aylarında bu soruna maruz kalmamak adına günde 2-3 litre sıvı tüketmek önemlidir. Bunun yanı sıra, bacak şişmesini engellemek için anne adaylarının hareket oranlarını arttırmaları gerekir.

Hamileliğin 2. Yarısı, yaz dönemine denk gelirse, ödem önemli bir sorun yaratabilir. Öğleden sonraları ve akşamları, 30-60 dakika arasında uzanılması, ayak şişliklerini azaltacaktır. Anne adayı, uyurken ayaklarını yüksekte tutmalıdır. Bu dönemde rahat, ayağı sıkmayan ayakkabılar giyilmeli, parmaklara sıkı gelen yüzükler takılmamalıdır. Açık renkli ve ısı geçirgenliği olan kıyafetler tercih edilmelidir.

Anne adayının vücudunda dinlenmekle kaybolmayan ve gitgide artan ödem var ise, doktora başvurulmalıdır.

Hamileler İçin Yaza Özel Öneriler

  • Günde en az 2-3 litre sıvı tüketin. Sıvı ihtiyacını karşılamak için su, maden suyu, taze meyve suları ve ayranı tercih edin,
  • Güneşten ve aşırı sıcaktan kaçının,
  • Gölgede güneşlenin,
  • Şapka ve güneş kremi kullanın,
  • Havuz yerine denizde yüzmeyi tercih edin,
  • Açık renkli ve pamuklu giysiler giymeye özen gösterin,
  • Açıkta satılan yiyecek ve içecekleri tüketmeyin,
  • Güneş ışınlarının dik geldiği 11.00-15.00 saatleri arasında güneşe çıkmayın,
  • Klimaya direkt maruz kalmayın,
  • Bol bol yürüyüş yapın ve yüzün.