Ağız ve diş bakımı, hayatın her döneminde vücut sağlığının bütünlüğü için büyük bir önem taşır. Ancak bu bakıma, hamilelik döneminde bir kat daha fazla özen göstermek gerekir.
Hamilelikte, bebeğin ihtiyacı olan kalsiyumu anne adayının dişlerinden aldığına dair bir inanç vardır, fakat bu inancın herhangi bir bilimsel doğruluğu bulunmamaktadır. Anne adayının, hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığı konusunda yaşadığı değişimlerin nedenleri farklıdır. Bunların başında, hamilelik hormonları gelir. Progesteron ve östrojen hormonlarının artışına bağlı olarak, dişler üzerindeki plak birikiminde artış gözlenir.
Gebelikte diş çürümesi de sıklıkla karşılaşılan bir problemdir. Kandaki ve tükürükteki artan asit miktarı, diş çürümesinin başlıca nedenlerindendir. Bunun haricinde, anne adayının tatlı besinlere ihtiyaç duyması ve sıklıkla tatlı tüketmesi, kusmalar sonucu dişlerin zarar görmesi, östrojen ve progesteron hormonlarının diş etlerinde kanama yapmasından dolayı hamile kadının diş fırçalamaktan kaçınması diş çürümelerine neden olmaktadır.
Kalsiyum alımı ihmal edilmemeli
Ağız ve diş sağlığının korunması bakımından hamilelik döneminde, kalsiyum alımına dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu dönemde anne adayının, süt ve süt ürünlerinden, meyve ve sebzelerden alacağı günlük 1200-1500 mg kalsiyum, hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı için yeterli olacaktır. Vücuttaki kalsiyum yetersiz kalırsa, bebek kalsiyum ihtiyacını anne adayının kemiklerinden almaya başlayacaktır.
Hamilelikte diş tedavisi
Hamileliğin ilk 3 ayı, bebeğin organ gelişiminin gerçekleştiği dönem olduğu için, bu evrede güçlü diş tedavilerinin yapılması uygun değildir. Ancak anne adayında diş ya da diş eti iltihabı mevcut ise, bebeğin enfeksiyondan etkilenebileceği düşüncesi göz önüne alınmalı ve bir uzman doktorun tavsiyeleri doğrultusunda diş tedavisi yapılmalıdır.
Hamileliğin son 3 ayı da diş tedavisi için uygun bir dönem değildir. Anne adayı, karnı iyice büyüdüğünden dolayı dişçi koltuğunda rahatlıkla oturamayabilir ya da uzun süre oturur pozisyonda kalamayabilir. Bu nedenlerden dolayı diş tedavisi için en uygun dönem, hamileliğin 4. 5. ve 6. aylarıdır.
Hamilelik döneminde, ağız ve diş bakımı kesintiye uğratılmamalıdır. Anne adayı, düzenli olarak ağız ve diş muayenesini yaptırmalı ve mümkün olduğunca şekerli gıdalardan uzak durmalıdır.